Annonse
Annonse
Hans Kristian Hansen
Ytring
01 november 2021 12:55
Aure, Kristiansund og Smøla har utredet for og imot i forhold til regionsendring fra Møre og Romsdal til Trøndelag. Aure og Smøla har allerede bestemt at de vil tilhøre Møre og Romsdal. Kristiansund har ennå ikke gjennomført sin fokeavstemning. – Trøndersuget er satt på vent - sannsynligvis for godt. Det utelukker slettes ikke samarbeid, skriver Hans Kristian Hansen. Illustrasjon: KSU.NO
Aure, Kristiansund og Smøla har utredet for og imot i forhold til regionsendring fra Møre og Romsdal til Trøndelag. Aure og Smøla har allerede bestemt at de vil tilhøre Møre og Romsdal. Kristiansund har ennå ikke gjennomført sin fokeavstemning. – Trøndersuget er satt på vent - sannsynligvis for godt. Det utelukker slettes ikke samarbeid, skriver Hans Kristian Hansen. Illustrasjon: KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg stakk innom Ark på Futura og lurte på om boka til Bjørn Skarsem Rock og pop fra 1960 og videre var kommet.

- Hva heter den sa du?
- Boka om pop og rock fra byen?
- Nei tja - men hva med den her: - Du mitt Nordmøre.
- Et øyeblikk - Bjørn sa vi ble omtalt på side 16. Kan jeg se der?
- Ja selvfølgelig.
- Ja jeg ser vi er omtalt der (The Terrific Snakes).
- Ja - det stemmer - jeg kjøper denne.

Selvsagt stemte det ikke - men du verden for ei bok Nordmøre Mållag har gitt ut her. Så ser jeg på tittelen - Du mitt Nordmøre!!! Jaggu så flott. Finnes det noe flottere enn det?

Dette bringer tankene over til alt dette pratet om Trøndelag - Nordmøre til Trøndelag.

Nå har Aure og Smøla stemt over dette - folkets vilje har talt. Et klart nei. Nå står Kristiansund for tur - det hele ser ut til å bli her vi står - på Nordmøre.

Nordmørsregionen – fra ost fra Tingvoll og villsau-produkter fra Smøla til kjempestore industri-satsinger både på Averøy og i Kristiansund. Ordfører fra Averøy og Kristiansund står nært - det samme gjør Aure, Smøla og Tingvoll. Mulighetene for en sterk region er sterkt til stede.

Så var det dette såkalte «hatet» ovenfor romsdalingene og sunnmøringene. Er det ikke litt mangesidig. Vi har lett for å snakke stygt og nedsettende om de. Torgeir Dahl har fått gjennomgått, men gjør han ikke bare sin plikt? Står på for byen sin? Han har nok trødd uforstandig og lite samarbeidsvillig mange ganger, men han elsker byen sin.

Jeg minnes innlegget og ordene fra Sissel Kruse Larsen: - Vi må slutte å snakke nedsettende om personer. 

En ung dame med klok irettesettende formaning til oss alle. Noe jeg og mange følte var et riktig skudd fra hofta. Og når en ung framadstrormende dame klarer å vekke slike reaksjoner - har vi alle noe å ta inn over oss.

Kristiansund og Nordmøre har store muligheter - det avhenger av om kommunene skjønner sine egne muligheter for hvilken sterk region man kan bygge her. Mulighetene er mange og har ingen begrensninger. Det avhenger om Gerhardsens snillismeteori settes litt til side og at det inntas en mer aktiv rolle i denne muligheten - Et sterkt Nordmøre - Du Mitt Nordmøre.

Den nye regjeringen med lovte nye arbeidsplasser, flere investeringer i nye bedrifter, opera og campus og med slutt på den borgerlige regjerings forfordeling til Sunnmøre og Romsdal - er tida kommet for å kvitte seg med Trøndersuget og stå opp med enda flere tiltak til Kristiansund og Nordmøre. Averøy, Kristiansund og Tingvoll må nå ta stegene til en kommune og et nytt regionsenter. Så vil Smøla og Aure komme etter. Gjemnes vil da også vurdere sin rolle. 

Torgeir Dahl har spilt ut sine kort - nå er veien videre åpen for ordførerne i de nevnte kommuner. Med sykehus på plass vil enda flere investere her. Og får vi en sterk kommune får vi styrke og blir mer attraktiv da blir det lettere å inngå avtaler med de sørlige kommuner i Trøndelag. 

Mulighetene er mange dess flere om et mindre trøndersug. Det er en ny og uventet situasjon for romsdalingene og sunnmøringene. De har vært vant til å gjøre hva de vil. Dette er det nå slutt på. Nå må de innse at den tid er forbi for nå er det Kristiansund og Nordmøre sin tur enten romsdalingen og sunnmøringen liker det eller ei.

Derfor er tittelen på denne boka og også innholdet et flott eksempel på at nå er tida inne for nye vurderinger med tiltak. Ordførerne på Nordmøre - de som føler for det - har sjansen - slik berges føde med akutt, næringslivet, barnehagetilbudet, tilgang til sykepleiere og jordmødre. Uten denne regionssatsingen vil heller ikke det være mulig. Kristiansund er avhengig av sine Nordmørskommuner - og selvsagt gjensidig. 

Bunadsgeriljaen vil nok hilse en slik felles plan for føde, akutt og også helhetlig sykehus velkommen. Nå gjelder det å handle. Defor må snillismen settes på vent og handling må til.

Slutt å klandre Ordførerne i Ålesund og Molde - nå gjelder det å ta grep selv - for nå er sjansen der - og det med en lyttende Ingvild Kjerkol.

Aldri før har DU MITT NORDMØRE GITT STØRRE MULIGHETER.
Det er nå det gjelder for Nordmøre. Trøndersuget er satt på vent - sannsynligvis for godt.

Det utelukker slettes ikke samarbeid.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Vidar Hölm 18 minutter siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Vidar Hölm 51 minutter siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Terje G. Finnøy 2 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
Her oppsummerer Jørn Inge på rekke og rad vesentlig punkt der SVV svikter oppgaven sin og ikke minst befolkningen i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte