Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Hans Kristian Hansen
Ytring
01 november 2021 12:55
Del på Facebook
Aure, Kristiansund og Smøla har utredet for og imot i forhold til regionsendring fra Møre og Romsdal til Trøndelag. Aure og Smøla har allerede bestemt at de vil tilhøre Møre og Romsdal. Kristiansund har ennå ikke gjennomført sin fokeavstemning. – Trøndersuget er satt på vent - sannsynligvis for godt. Det utelukker slettes ikke samarbeid, skriver Hans Kristian Hansen. Illustrasjon: KSU.NO
Aure, Kristiansund og Smøla har utredet for og imot i forhold til regionsendring fra Møre og Romsdal til Trøndelag. Aure og Smøla har allerede bestemt at de vil tilhøre Møre og Romsdal. Kristiansund har ennå ikke gjennomført sin fokeavstemning. – Trøndersuget er satt på vent - sannsynligvis for godt. Det utelukker slettes ikke samarbeid, skriver Hans Kristian Hansen. Illustrasjon: KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg stakk innom Ark på Futura og lurte på om boka til Bjørn Skarsem Rock og pop fra 1960 og videre var kommet.

- Hva heter den sa du?
- Boka om pop og rock fra byen?
- Nei tja - men hva med den her: - Du mitt Nordmøre.
- Et øyeblikk - Bjørn sa vi ble omtalt på side 16. Kan jeg se der?
- Ja selvfølgelig.
- Ja jeg ser vi er omtalt der (The Terrific Snakes).
- Ja - det stemmer - jeg kjøper denne.

Selvsagt stemte det ikke - men du verden for ei bok Nordmøre Mållag har gitt ut her. Så ser jeg på tittelen - Du mitt Nordmøre!!! Jaggu så flott. Finnes det noe flottere enn det?

Dette bringer tankene over til alt dette pratet om Trøndelag - Nordmøre til Trøndelag.

Nå har Aure og Smøla stemt over dette - folkets vilje har talt. Et klart nei. Nå står Kristiansund for tur - det hele ser ut til å bli her vi står - på Nordmøre.

Nordmørsregionen – fra ost fra Tingvoll og villsau-produkter fra Smøla til kjempestore industri-satsinger både på Averøy og i Kristiansund. Ordfører fra Averøy og Kristiansund står nært - det samme gjør Aure, Smøla og Tingvoll. Mulighetene for en sterk region er sterkt til stede.

Så var det dette såkalte «hatet» ovenfor romsdalingene og sunnmøringene. Er det ikke litt mangesidig. Vi har lett for å snakke stygt og nedsettende om de. Torgeir Dahl har fått gjennomgått, men gjør han ikke bare sin plikt? Står på for byen sin? Han har nok trødd uforstandig og lite samarbeidsvillig mange ganger, men han elsker byen sin.

Jeg minnes innlegget og ordene fra Sissel Kruse Larsen: - Vi må slutte å snakke nedsettende om personer. 

En ung dame med klok irettesettende formaning til oss alle. Noe jeg og mange følte var et riktig skudd fra hofta. Og når en ung framadstrormende dame klarer å vekke slike reaksjoner - har vi alle noe å ta inn over oss.

Kristiansund og Nordmøre har store muligheter - det avhenger av om kommunene skjønner sine egne muligheter for hvilken sterk region man kan bygge her. Mulighetene er mange og har ingen begrensninger. Det avhenger om Gerhardsens snillismeteori settes litt til side og at det inntas en mer aktiv rolle i denne muligheten - Et sterkt Nordmøre - Du Mitt Nordmøre.

Den nye regjeringen med lovte nye arbeidsplasser, flere investeringer i nye bedrifter, opera og campus og med slutt på den borgerlige regjerings forfordeling til Sunnmøre og Romsdal - er tida kommet for å kvitte seg med Trøndersuget og stå opp med enda flere tiltak til Kristiansund og Nordmøre. Averøy, Kristiansund og Tingvoll må nå ta stegene til en kommune og et nytt regionsenter. Så vil Smøla og Aure komme etter. Gjemnes vil da også vurdere sin rolle. 

Torgeir Dahl har spilt ut sine kort - nå er veien videre åpen for ordførerne i de nevnte kommuner. Med sykehus på plass vil enda flere investere her. Og får vi en sterk kommune får vi styrke og blir mer attraktiv da blir det lettere å inngå avtaler med de sørlige kommuner i Trøndelag. 

Mulighetene er mange dess flere om et mindre trøndersug. Det er en ny og uventet situasjon for romsdalingene og sunnmøringene. De har vært vant til å gjøre hva de vil. Dette er det nå slutt på. Nå må de innse at den tid er forbi for nå er det Kristiansund og Nordmøre sin tur enten romsdalingen og sunnmøringen liker det eller ei.

Derfor er tittelen på denne boka og også innholdet et flott eksempel på at nå er tida inne for nye vurderinger med tiltak. Ordførerne på Nordmøre - de som føler for det - har sjansen - slik berges føde med akutt, næringslivet, barnehagetilbudet, tilgang til sykepleiere og jordmødre. Uten denne regionssatsingen vil heller ikke det være mulig. Kristiansund er avhengig av sine Nordmørskommuner - og selvsagt gjensidig. 

Bunadsgeriljaen vil nok hilse en slik felles plan for føde, akutt og også helhetlig sykehus velkommen. Nå gjelder det å handle. Defor må snillismen settes på vent og handling må til.

Slutt å klandre Ordførerne i Ålesund og Molde - nå gjelder det å ta grep selv - for nå er sjansen der - og det med en lyttende Ingvild Kjerkol.

Aldri før har DU MITT NORDMØRE GITT STØRRE MULIGHETER.
Det er nå det gjelder for Nordmøre. Trøndersuget er satt på vent - sannsynligvis for godt.

Det utelukker slettes ikke samarbeid.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse