Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
30 november 2021 14:41
Del på Facebook
Illustrasjon: Romsdalsaksen
Illustrasjon: Romsdalsaksen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Strekningen Breivika i Ålesund–Vestnes–Molde er pr. dato en delstrekning av E39. Det er imidlertid ingen selvfølge at samme spor skal følges. Over Romsdalsfjorden er det to aktuelle alternativ – en på hver sin side av fergens kjølvann.

Møreaksen (MA) var opprinnelig prosjektnavnet for E39 gjennom fylket. Haram, Midsund og Aukra Tunnelselskap AS ble etablert i 1986 med fastlandsforbindelse som formål. Selskapet ble senere splittet ved at Haram skilte lag. Nye løsninger ble utviklet, og for Haram er kortversjonen den nesten ferdige Nordøyvegen.

Rest-selskapet med flere nye eiere endret strategi og ble til Møreaksen AS – et smart navnevalg. Fylkeskommunen, flere kommuner og andre ble aksjonærer og fikk representanter i styret. Bånd og bindinger skapes av slike prosesser.

Den nye regjeringen hevder at det koster staten 1,2 mrd å halvere fergeprisene - derved 2,4 mrd å fjerne de helt pr. år. Fylket bruker drøye 500 million pr. år til 20 strekninger med fylkesferger. Rutene til Otrøya og Gossen har nok lavere kostnader enn gjennomsnittet – trolig 30 – 40 million.

Romsdalsaksen AS har tidligere kalkulert driftskostnadene for Tautratunnelen ved hjelp av Statens vegvesen sine maler. Resultatet ble en årlig kostnad til drift og vedlikehold ca 170 million for den 15 km lange, doble og undersjøiske tunnelen. Beløpet er på nivå med kostnadene for drift av fergene som trafikkerer Molde–Vestnes.

Julsundbrua og planlagt tunnel fra Ørskogfjellet og ned til Vik har også behov for vedlikehold. Samlet kostnad for drift og vedlikehold for alt dette + Tautratunnelen og vegsystem blir minst på samme nivå som fergedriften for de tre omtalte fergesambandene!

Oppsiktsvekkende – for her er ikke investeringene tatt med! Det er ikke gratis å bygge det som er ramset opp pluss bedre veg mellom Tresfjordbrua og Vik. Byggekostnadene blir et tosifret milliardbeløp!

Statens vegvesen (SVV) har prioritert tidsbruk og andre resurser på strekningen Ørskogfjellet–Molde, ikke Ålesund–Ørskogfjellet tross usikkerhetene for Solnørdalen, ved Valle og Brusdalsvatnet – som nå bremser fremdriften. Ny taktikk fra SVV/MA er nå å dele strekningen med den minst trafikkerte delen først!

At SVV skal ta seg av Breivika–Molde, og Nye Veier E136 fra Vestnes til Dombås er også kontroversielt. Nye Veier bestemmer rekkefølge og derved fremdrift på tildelte prosjekt. Fylkespolitikerne, NLF, NHO og andre krever at E136 skal ha førsteprioritet - ikke at Møreaksen skal presse seg foran E136.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hvis man er så opptatt av redelighet så bør man vel ikke utelate kostnadene for fastland til to øykommuner ??
Terje Sundsbø 4 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Øyvind HoksnesDessverre for dem - en bortkastet stemme.
Terje Sundsbø 4 dager siden Romsdalsaksen uaktuell
@Geir M PunnerudMøreaksen er raskeste trasé for flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden. Man bygger ikke en ny vei for et lite ...
Øyvind Hoksnes 4 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøNoen stemmer nok Frp for å stoppe MA, uvisst av hvilken grunn og de vil heller ikke oppgi grunn. 
Øyvind Hoksnes 4 dager siden Møreaksen kan bli sentral i valgkampen
Uansett så går politiske stemmer foran arrangerte spørreundersøkelser. Sist spørreundersøkelse var det dødt løp.
Geir M Punnerud 4 dager siden Romsdalsaksen uaktuell
R.R. Møreaksen er uaktuelt for mesteparten av Møre og Romsdal sine innbyggere. Når skal du forstå det?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte