Annonse
Annonse
Geir A. Stenseth, fylkestingsrepresentant FrP
Ytring
04 desember 2021 16:34
– Men når det kommer til velferdstjenester som sykehjem og barnehage, er situasjonen en annen. Her fremstilles det av venstresiden som en vederstyggelighet at private driver og tjener penger på tjenestene, skriver Geir A Stenseth. Illustrasjonsfoto: Pexels.com
– Men når det kommer til velferdstjenester som sykehjem og barnehage, er situasjonen en annen. Her fremstilles det av venstresiden som en vederstyggelighet at private driver og tjener penger på tjenestene, skriver Geir A Stenseth. Illustrasjonsfoto: Pexels.com
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

En av Sosialistisk Venstrepartis store seire i budsjettforhandlingene med regjeringen, er å starte jobben med å kaste ut kommersielle aktører fra velferdstjenestene. Manglende gjennomslag på dette området skal vist være en av årsakene til at Sosialistisk venstreparti brøt forhandlingene om deltakelse i regjering, men nå er de åpenbart blitt hørt.

Nå skal et offentlig utvalg utrede hvordan kommersiell drift kan utfases, og legge fram en såkalt nullprofittmodell for hver sektor.

Motstand mot private velferdsaktører er blitt en viktig kampsak for venstresidepartiene Sosialistisk venstreparti og kommunistene i Rødt, som har fått en merkbart mer hørbar stemme i den politiske debatten.

I dag er det mange offentlige tjenester som utføres av private. Store konsulentselskaper lager reguleringsplaner, drifter it-systemer og utfører en rekke tjenester. Ingen reagerer på at private entreprenører måker snø eller vedlikeholder veier. Ingen bryr seg nevneverdig om de tjener penger på det eller ikke, selv om det er skattebetalernes penger. Ei heller om tjenesten utøves av en liten lokal bedrift eller av et stort konsern.

Men når det kommer til velferdstjenester som sykehjem og barnehage, er situasjonen en annen. Her fremstilles det av venstresiden som en vederstyggelighet at private driver og tjener penger på tjenestene. Retorikken som kommunistene i Rødt lenge har drevet med har vært smittsom.

Negative merkelapper som «velferdsprofitører», «barnehagebaroner» og «bestemor på anbud» sitter løst.  Ingen snakker om «It-baroner» og entreprenør-profitør, selv om det ligger store penger her.

I mange tilfeller har private aktører vært gode å ty til. Ikke minst har vi sett det under pandemien. Private har vært en verdifull bidragsyter for blant annet raskt å få opp testkapasiteten. For å nå målet om full barnehagedekning, ble private barnehager regnet som avgjørende.

Når man aksepterer at private kan være et supplement og gode å ha i nøden, undervurderer man at private alternativer er en verdi i seg selv.

Det at folk flest kan velge blant flere tilbydere, offentlige eller private er en verdi i seg selv. Vi gjør mange valg i det daglige, mellom flere tilbydere. Når det gjelder omsorg og helse, det aller viktigste for oss alle, nei da skal vi ta til takke med det sosialistene tilbyr.

Ikke bare gjør de private aktørene offentlig sektor mer konkurransedyktig. Det er viktig at samfunnets ressurser skal brukes best mulig, også når det er det offentlige som bruker pengene.

Kapitalismen har det med å virke, på godt og vondt. Det er nok heller ikke så lett å finne den gode balansen mellom offentlig og privat drift.

Noe er uansett galt når man kan gå med store overskudd på å drive tjenester som barnehage og sykehjem. Og da er ikke nødvendigvis bare de private som gjør noe galt.

For noen er det åpenbart ideologisk begrunnet at staten skal gjøre alt. Selv om det er velment, trenger det slett ikke være en velsignelse for alle som ønsker en sterk, omstillingsdyktig og velfungerende offentlig sektor.

 

Av: Geir A. Stenseth
Fylkestingsrepresentant Fremskrittspartiet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Vidar Hölm 30 minutter siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 timer siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte