Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Geir A. Stenseth, fylkestingsrepresentant FrP
Ytring
11 desember 2021 16:11
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Marius Helge Larsen / NTB
Illustrasjonsfoto: Marius Helge Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er nå i en situasjon der vannkraftlandet Norge, som buldrer av fornybar kraft, må velge krisestøtte for å hjelpe folk med strømregningene. I et land der produksjonskostnaden på strøm er fra 5 til 20 øre per kilowattime, betaler folk nå opp mot 5 kroner per time.

Årsaken bør ikke overraske. Norge er blitt bygd stadig tettere inn i et europeisk strømmarked, med langt høyere energipriser enn vi har hatt. Høyere europeiske strømpriser smitter i stadig større grad over på norske strømpriser.

I oktober ble utenlandskabelen North Sea Link åpnet. Eksporten gjennom kabelen har gått for fullt samtidig som Norge har ekstrempriser og synkende fyllingsgrad i magasinene. Opp mot 40 prosent av norsk nettoeksport av strøm har gått gjennom North Sea Link frem til nå, og foreløpig går kabelen kun for halv kapasitet. Snart skal den gå for full kapasitet.

Kraft til å sikre lys og varme i hus og hjem, og ikke minst til industrien er for viktig til at det kun kan være prisgitt markedskreftene. Det trengs politisk vilje til styring og regulering, energiministeren har avvist enhver tanke om regulering av strømeksporten ut av landet. Strømprisen må reguleres og ytterligere økning i strømprisene og ytterligere tapping av vannmagasinene må stanses. Strømsikkerheten vår er sikret gjennom det nordiske samarbeidet. Det som er nytt i år er at vi har fått de nye utenlandskablene til England og Tyskland. Nå har vi fått en enorm eksportkapasitet som kun skaffer strømeksportører og staten enorme inntekter. Mens vanlige folk får svi.

I november fremmet FrP et representantforslag om å begrense strømeksport til utlandet, og å innføre eksportavgift på kraft som eksporteres. FrP ba om hastebehandling av dette forslaget, men det ble avvist av flertallet.

I Stortingets spørretime 8. desember ble det et stormløp mot regjeringens manglende vilje til å komme med nye tiltak som hjelper folk med strømregningene.

FrP-leder Sylvi Listhaug utfordret blant annet statsministeren på krafteksporten fra Norge til Europa, som går gjennom de omstridte undersjøiske kablene og kobler oss direkte til det europeiske strømmarkedet med høye priser. Partilederen ville vite om regjeringen vil komme seg ut av handlingslammelsen og ta kontroll over eksporten av strøm.

FrP har gjennom hele høsten 2021 forsøkt å få Stortinget med på forslag om å fjerne elavgiften og momsen på strøm, men blitt nedstemt. Partiet fikk heller ikke flertall for forslaget om utbetaling på 4000 kroner til alle husstander, eller hastebehandling av forslaget om å ta kontroll over utenlandskablene.

Siden det er vanlige folks tur nå, så bør det fremdeles være et håp om at regjeringen kan komme ut fra vinterdvalen, og begynne å regjere.

 

Av: Geir A. Stenseth, Fylkestingsrepresentant Fremskrittspartiet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse