Annonse
Annonse
Geir A. Stenseth, fylkestingsrepresentant FrP
Ytring
11 desember 2021 16:11
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Marius Helge Larsen / NTB
Illustrasjonsfoto: Marius Helge Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vi er nå i en situasjon der vannkraftlandet Norge, som buldrer av fornybar kraft, må velge krisestøtte for å hjelpe folk med strømregningene. I et land der produksjonskostnaden på strøm er fra 5 til 20 øre per kilowattime, betaler folk nå opp mot 5 kroner per time.

Årsaken bør ikke overraske. Norge er blitt bygd stadig tettere inn i et europeisk strømmarked, med langt høyere energipriser enn vi har hatt. Høyere europeiske strømpriser smitter i stadig større grad over på norske strømpriser.

I oktober ble utenlandskabelen North Sea Link åpnet. Eksporten gjennom kabelen har gått for fullt samtidig som Norge har ekstrempriser og synkende fyllingsgrad i magasinene. Opp mot 40 prosent av norsk nettoeksport av strøm har gått gjennom North Sea Link frem til nå, og foreløpig går kabelen kun for halv kapasitet. Snart skal den gå for full kapasitet.

Kraft til å sikre lys og varme i hus og hjem, og ikke minst til industrien er for viktig til at det kun kan være prisgitt markedskreftene. Det trengs politisk vilje til styring og regulering, energiministeren har avvist enhver tanke om regulering av strømeksporten ut av landet. Strømprisen må reguleres og ytterligere økning i strømprisene og ytterligere tapping av vannmagasinene må stanses. Strømsikkerheten vår er sikret gjennom det nordiske samarbeidet. Det som er nytt i år er at vi har fått de nye utenlandskablene til England og Tyskland. Nå har vi fått en enorm eksportkapasitet som kun skaffer strømeksportører og staten enorme inntekter. Mens vanlige folk får svi.

I november fremmet FrP et representantforslag om å begrense strømeksport til utlandet, og å innføre eksportavgift på kraft som eksporteres. FrP ba om hastebehandling av dette forslaget, men det ble avvist av flertallet.

annonse

I Stortingets spørretime 8. desember ble det et stormløp mot regjeringens manglende vilje til å komme med nye tiltak som hjelper folk med strømregningene.

FrP-leder Sylvi Listhaug utfordret blant annet statsministeren på krafteksporten fra Norge til Europa, som går gjennom de omstridte undersjøiske kablene og kobler oss direkte til det europeiske strømmarkedet med høye priser. Partilederen ville vite om regjeringen vil komme seg ut av handlingslammelsen og ta kontroll over eksporten av strøm.

FrP har gjennom hele høsten 2021 forsøkt å få Stortinget med på forslag om å fjerne elavgiften og momsen på strøm, men blitt nedstemt. Partiet fikk heller ikke flertall for forslaget om utbetaling på 4000 kroner til alle husstander, eller hastebehandling av forslaget om å ta kontroll over utenlandskablene.

Siden det er vanlige folks tur nå, så bør det fremdeles være et håp om at regjeringen kan komme ut fra vinterdvalen, og begynne å regjere.

 

Av: Geir A. Stenseth, Fylkestingsrepresentant Fremskrittspartiet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Rune Kristiansen 18 timer siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte