Annonse
Annonse
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Eksport, landbruk og fiskeri har tapt med Høyre og Frp. Nå setter Arbeiderpartiet og Senterpartiet ny kurs for Norge i næringspolitikken.

Denne høsten fikk vi som kjent et regjeringsskifte der Ap og Sp tok over etter åtte år med H og Frp. Hva er status i næringspolitikken etter åtte år med blåblått styre?

Eksport først: Menon economics dokumenterte i sommer gjennom Eksportmeldingen 2021 at ingen sammenlignbare land har tapt markedsandeler like raskt som Norge de siste årene – selv om krona har svekket seg kraftig.

– En brutalt ærlig, men viktig rapport. Den tegner et bilde av en dyster situasjon, sa Peggy Hessen Følsvik.

LO-lederen hadde dessverre helt rett. Vi trenger en helt annen kurs for eksportretta næringer.

Så landbruk. Frps Sylvi Listhaug tok over landbruksdepartementet i 2013. Deretter fulgte år der bonden ble stadig mer akterutseilt. I 2021 var begeret blitt så fullt at det Bondeopprøret ble etablert – samme år som regjeringa landet et jordbruksoppgjør som ga fortvilte bønder under halvparten av hva de ba om.

– Mer enn bra nok, var kommentaren fra Frp til det oppgjøret.

I fiskeri rota Høyreregjeringa det godt til med i kvotemeldinga med knappe flertall og en rekke uavklarte spørsmål. Eller som landsstyret i Norges fiskarlag sa det: «kvotemeldingen og Stortingets behandling av denne, har satt hele fiskerinæringen i en nærmest umulig situasjon hvor viktige rammebetingelser for framtida fremstår som svært uavklarte.»

Det har med andre ord vært mye å ta tak i for den nye Ap/Sp-regjeringa i næringspolitikken – selv før høye strømpriser og omikron-viruset begynte å kreve sitt.

Vi i Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener at arbeid til alle i et trygt arbeidsliv er nøkkelen til mer rettferdig fordeling og frihet for den enkelte. Vi vil at flere unge mennesker skal få en sjanse i arbeidslivet. Vi vil ha en mer aktiv næringspolitikk for å skape nye arbeidsplasser og øke eksporten. Arbeidslivspolitikken skal bygge på respekt for vanlige folks ærlige arbeid og sikre en god lønn, en hel og fast stilling og en trygg pensjon for alle. Dét er viktigere for Arbeiderpartiet og Senterpartiet enn flere skattegaver til dem som allerede har mest fra før.

Hurdalsplattformen setter mål om å øke fastlandseksporten med hele 50 prosent innen 2030, at vi skal redusere inntektsgapet i jordbruket og at vi skal utarbeide ny kvotemelding som gir forutsigbarhet for fiskerinæringen, og som sikrer bosetting, aktivitet og lønnsomhet langs hele kysten.

Arbeid til alle er jobb nummer én for Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Vi vil sende støt av energi inn i bedrifter som vakler.

Vi vil bygge et nytt partnerskap mellom det private næringslivet og det offentlige, for å løfte verdiskapingen og trygge arbeidsplassene i hele Norge.

Vi vil sikre framtida til industriarbeidere, bønder og fiskere etter åtte tapte år med Høyre og Frp.

For nå er det vanlige folk sin tur!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Vidar Hölm 45 minutter siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 timer siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte