Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Jan Ole Bjørnholt og Erik Larsen
Ytring
20 februar 2022 20:22
Del på Facebook
Koronasertifikat på mobilen viser om du er vaksinert med «rødt eller grønt lys». Det viser vaksineringsstatus, om du er frisk fra smitte og testresultater. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Koronasertifikat på mobilen viser om du er vaksinert med «rødt eller grønt lys». Det viser vaksineringsstatus, om du er frisk fra smitte og testresultater. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjære medborgere av Norge. Regjeringen har nå ute på høring et forslag til endringer og forlengelse av reglene for koronasertifikat. 

Forslaget, som er lagt frem av regjeringen ved Helse- og Sosial departementet gjør oss skremt, eitrende forbannet og vantro. Dette er tiltak som ikke har noe å gjøre i et fritt og demokratisk land som Norge.

 Tiltakene som er foreslått strider med departementets intensjon, som i følge Ingvild Kjerkol (Ap), Helse- og omsorgsminister er:

«Helse- og omsorgs departementet har det overordnede ansvaret for at befolkningen får gode og likeverdige helse- og omsorgstjenester.»

I lys av denne intensjonen, fremstår forslaget fullstendig absurd, som argument for innføring av et koronasertifikat.  Vi frykter at vårt demokrati, bygget på likeverd, solidaritet og frihet nå står i fare.  Begrunnelsen bak forslaget, legges på medisinske og samfunnsmessige årsaker. Nå som den såkalte pandemien er i ferd med å brenne ut, fremstår forslaget urasjonelt og panisk tenkt. 

Det burde uansett ventes med endringsforslag, til etter at man har fått gjort en bred og grundig analyse av alle de samfunnsmessige sidene og konsekvensene knyttet til håndteringen av denne pandemien.  Siden det er stor tvil omkring mange av tiltakenes hensiktsmessighet, legitimitet og effekt. Det må hensyntas både det rent medisinske, samt også alle de øvrige samfunnsmessige belastninger og konsekvenser som følge av disse tiltakene. Liv har gått tapt på grunn av belastningen disse tiltakene har hatt på nordmenns psykiske helse. 

Et kost/ nytte regnskap må gjøres. 

Dødeligheten av denne pandemien ser ut til å være lavere enn årlige sesonginfluensaer, der ingen ekstraordinære tiltak ble igangsatt. Hva må til for at grunnlovsfestede rettigheter og vanlige demokratiske prosesser skal kunne settes tilside av våre folkevalgte og embetsverket? Det hverken kan eller skal være så enkelt og uklart som dette lovendringsforslaget legger opp til.

Gettofisering er prøvd før, med svært uetiske og uheldige utfall. 

Et koronasertifikat slik det er fremmet, vil være et konstitusjonelt brudd med våre grunnleggende demokratiske rettigheter og en trussel mot vår individuell frihet. 

Innføringen av koronasertifikat vil kunne medføre en ny type arbeidskontrakt som inkluderer pålagt vaksinering for å beholde jobben, eller få tilgang til nyansettelse. Dette vil være et brudd med nåværende samfunnskontrakt framforhandlet av trepartssamarbeidet. 

I høringen legges det frem forslag som fører til at du kan tape lønn, eller bli oppsagt dersom du ikke lar deg vaksinere. Din arbeidsgiver vil derav også kunne implementere din helsestatus til sin forsvarlighetsvurdering av arbeidsplass. 

Dette er et røveri av vår selvbestemmelse og rett til informert samtykke vedrørende medisinsk behandling av egen kropp.  Vi håper at folk innser rekkevidden og konsekvensene om høringensforslagets tekst blir implementert og gjennomført som lov. Frivilligheten til medisinsk behandling vil med dette være sterkt truet.

Vi mener forslaget bryter med god sosialdemokratisk ånd og de verdier som vårt samfunn er tuftet på, deriblant medmenneskelighet, solidaritet og nestekjærlighet. I tillegg vil høringsforslaget sannsynliggjøre et varig pålagt kundeforhold til legemiddelindustrien gjennom arbeidsgiver, legitimert av staten.

Her bør alarmen gå for noen og enhver. Stortinget skal behandle og gjøre vedtak etter at høringsfristen går ut 4. mars 2022. 

Derfor er det viktig at alle appellerer til stortingspolitikerne, våre folkevalgte. Nå må våre folkevalgte vise at de er tilliten verdig i et demokrati. 

 Vi mener at koronasertifikatet og dets innhold i seg selv gir grunn for et mistillitsforslag. Dette til tross for at regjeringen er delegert kriselovshåndtering.  Et sted må man sette ned foten. 

Budskapet vårt er at folk må våkne. Nå! Ellers sover vi oss inn i et Norge som vi egentlig ikke ønsker– et segregerende og ulikhetsbasert Norge. 

Bør vi og må vi nå i all hast godta det? Svaret er selvfølgelig: NEI!

Velferdsstaten og våre mest grunnleggende borgerrettigheter er truet. Samfunnsrettigheter vi i Norge har tatt for gitt, de som har vært en del av vårt flotte demokrati sitt varemerke, meislet inn i vårt grunnfjell. Arven vi har tatt for gitt fra Eidsvoll 1814 og vår frie nasjon Norge. Våre beskyttende ord fra grunnloven er under angrep og har vært det lenge. Våre forfedre kjempet med tap av liv under krigsårenes kvelende og frihetsberøvende frykt regime. 

Våre forfedre og mødre vant den gang. Nok engang må vi stå opp og kjempe for våre rettigheter, frihet og demokrati. Det er nå det gjelder. Bli med å hegne om vår frihet for våre etterkommere.

Koronasertifikatet handler ikke bare om frihet til helsevalg, men også til bevegelsefrihet uten å måtte legitimere seg i tråd med grunnlovsparagraf 106. Grunnloven § 106 fastslår retten til bevegelsesfrihet.

Det viktigste er å huske på at den som er vaksinert i dag, som vi med to doser, vil bli fratatt koronasertifikatet og dermed regnes som uvaksinert i morgen. Vaksinene har en varighet på 270 dager ifølge EU. Vi blir som levende QR koder å regne, lik en vare med best før dato. Hvis vi ikke tar neste, hva kan skje da?

Da får du plutselig ikke gå på jobb. Din bevegelsesfrihet innskrenkes. Ditt barn får ikke gå på skole.

Du blir utelukket fra familiesammenkomster du tidligere har tatt som en selvfølge. Det har vi sett mange eksempler på de siste 2 årene. Et eksempel er ved begravelser og på sykehus. Der de nærmeste ikke har fått være med sine kjære når de er syke, skal dø, eller begraves. Hjerteskjærende.

Slik kan vi ikke ha det. En stor skam! Du får plutselig ikke gå ut av huset ditt. Dette skjer allerede i andre land med innført koronasertifikat. Ditt barn og deg selv kan bli offer for tvangsvaksinering slik det fremkommer av høringsforslaget. 

Sykt!

Vi gjentar, når den siste dosens varighet ifølge myndighetene er definert utgått, er du igjen å regne som uvaksinert. Da blir du et mulig offer for sertifikatets retningslinjer. Såfremt du ikke umiddelbart får satt enda en dose. Du skjønner tegninga.

Dette har vi harselert om å være helt fjernt fra oss, i stil med land vi normalt ikke identifiserer oss med. Diktaturer med sosiale kontrollsystem. Men, med regjeringens forslag så skal brått dette innføres i Norge? Ja, les forslaget! Dette handler ikke om uvaksinerte eller vaksinerte. 

Det handler om noe langt viktigere, essensielt og grunnleggende for Norges befolkning. Mine og dine individuelle rettigheter samt våre barns rett til frihet i fremtiden. 

Sertifikatet fremstår som et forsøk på å innføre overvåkingskapitalisme - der noen få globale selskaper skal tjene store penger på dette. Det er uvirkelig for oss å lese forslagene/endringene slik de fremstår. La det være sagt:

Ja, vi elsker dette landet...med de tusen frie hjem...som løfter drømmer om en ny fremtid på vår jord. Vi vil sammen med dere fortsatt hegne om Norges demokratiske rettigheter i tråd med Eidsvollsforsamlingens idealer og ånd. 

Takk for oppmerksomheten.

Av: Erik Larsen og Jan Ole Bjørnholt

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse