Annonse
Annonse
Aina Marita Haram Hauge, medlem i Rødt
Ytring
02 mars 2022 22:06
Del på Facebook
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Den siste tids avsløringer har vist at våre nasjonale folkevalgte og blant deres nærmeste medarbeidere har det vært et storstilt misbruk av privilegier. Denne praksisen truer folks tro på demokratiet. 

Nok en minister har måttet ta sin hatt og gå, men at enkeltpersoner må ta konsekvensen av at de har mistet tillit er ikke nok når det tydeligvis hersker en ukultur blant våre fremste politikere. 

Et velfungerende demokrati er avhengig av gjensidig tillit mellom innbyggerne og politikerne som representerer dem.  I en undersøkelse utført av Norstat for Aftenposten publisert i desember 2021 svarte 65 prosent at de har svekket tillit til norske politikere etter pendlerbolig-avsløringene i høst. NTB skrev da at én av fem – hele 20 prosent – svarte at de har fått «mye mindre tillit» til politikerne som følge av sakene. Nesten halvparten – 45 prosent – svarte at de har fått «litt mindre tillit». 

Kritisk viktig å kunne ha tillit til våre folkevalgte 

Da Kongressbygningen i USA ble stormet så vi hva manglende tillit kan føre til. Nå er vi heldigvis langt fra en slik utvikling i Norge, men vi må også sørge for å ikke komme dit. 

annonse

Før jul oppnevnte Stortingets presidentskap et eksternt utvalg som skal gå gjennom regler, retningslinjer og praksis for alle de økonomiske ordningene for stortingsrepresentantene: Representantordningutvalget. Denne gjennomgangen skal ikke se på enkeltsaker bakover i tid, men se på ordningenes innretning for fremtiden.   

Utvalget ledes av tidligere ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen, Therese Johnsen. Ser man på utvalgets sammensetning kan man stille spørsmål ved dets uavhengighet. Av åtte utvalgsmedlemmer har tre vært stortingsrepresentanter, og en har tidligere vært del av stortingadministrasjonens ledelse. 

Min påstand er at skal man klare å gjenopprette folks tillit til den politiske eliten trenger vi en reelt uavhengig kommisjon som går gjennom politikerprivilegier, og sørger for at der er kontrollfunksjoner som hindrer misbruk i fremtiden. 

 

Av: Aina Marita Haram Hauge, medlem i Rødt 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 15 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
@Anne Mari SandshamnBevilgningene til MA kommer når bompengeproposisjonen er ferdig, tidligst i revidert 2023-budsjett, eller på statsbudsjettet for 2024.
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Bjørn JacobsenOg... Snipp... snapp... snute... så var MA.. UTE
@Dag Robert BjørsholMøreaksen er listet blant de mest lønnsomme veiprosjektene i NTP. Folk flest, dvs. over 62% i vårt fylke, har stemt ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte