Den siste tids avsløringer har vist at våre nasjonale folkevalgte og blant deres nærmeste medarbeidere har det vært et storstilt misbruk av privilegier. Denne praksisen truer folks tro på demokratiet.
Nok en minister har måttet ta sin hatt og gå, men at enkeltpersoner må ta konsekvensen av at de har mistet tillit er ikke nok når det tydeligvis hersker en ukultur blant våre fremste politikere.
Et velfungerende demokrati er avhengig av gjensidig tillit mellom innbyggerne og politikerne som representerer dem. I en undersøkelse utført av Norstat for Aftenposten publisert i desember 2021 svarte 65 prosent at de har svekket tillit til norske politikere etter pendlerbolig-avsløringene i høst. NTB skrev da at én av fem – hele 20 prosent – svarte at de har fått «mye mindre tillit» til politikerne som følge av sakene. Nesten halvparten – 45 prosent – svarte at de har fått «litt mindre tillit».
Kritisk viktig å kunne ha tillit til våre folkevalgte
Da Kongressbygningen i USA ble stormet så vi hva manglende tillit kan føre til. Nå er vi heldigvis langt fra en slik utvikling i Norge, men vi må også sørge for å ikke komme dit.
Før jul oppnevnte Stortingets presidentskap et eksternt utvalg som skal gå gjennom regler, retningslinjer og praksis for alle de økonomiske ordningene for stortingsrepresentantene: Representantordningutvalget. Denne gjennomgangen skal ikke se på enkeltsaker bakover i tid, men se på ordningenes innretning for fremtiden.
Utvalget ledes av tidligere ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen, Therese Johnsen. Ser man på utvalgets sammensetning kan man stille spørsmål ved dets uavhengighet. Av åtte utvalgsmedlemmer har tre vært stortingsrepresentanter, og en har tidligere vært del av stortingadministrasjonens ledelse.
Min påstand er at skal man klare å gjenopprette folks tillit til den politiske eliten trenger vi en reelt uavhengig kommisjon som går gjennom politikerprivilegier, og sørger for at der er kontrollfunksjoner som hindrer misbruk i fremtiden.
Av: Aina Marita Haram Hauge, medlem i Rødt