Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Andrew Marienko / AP
Foto: Andrew Marienko / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare noen få uker siden vi våknet opp til de første rapportene om kamper, eksplosjoner og rakettangrep i Ukraina. I dagene som fulgte ble vi overveldet av bilder av familier på overfylte veier og togstasjoner som desperat forsøkte å komme seg vekk fra de ukrainske byene. Vi så mennene som måtte bli igjen, og som sendte barna sine av gårde i visshet om at de kanskje aldri vil møte dem igjen.

Dette er Europa i vår tid. Og vi står tilbake med en vond påminner om at vi aldri må ta fred og demokrati for gitt.

Annonse
Annonse

De ukrainske familiene som unnslapp krigen er nå på flukt. Mange av dem befinner seg i Ukrainas umiddelbare nærområder, men flere vil også komme til Norge. De trenger vår beskyttelse og omsorg. Det skal vi gi dem.

Regjeringen har fra første stund vært tydelig på at Norge stiller opp for mennesker som nå flykter fra Ukraina. Dette er det bred tilslutning til fra partiene på Stortinget og fra det norske folk. Det er i det hele tatt overveldende å se hvor mange som ønsker å hjelpe; organisasjoner, enkeltmennesker, kommuner og bedrifter. Det er ingen tvil om at solidariteten er sterk.

Beslutningen om å innføre midlertidig kollektiv beskyttelse for ukrainske flyktninger er viktig og riktig. Det betyr at de slipper en tidkrevende individuell behandling, og at det derfor går raskere å hjelpe menneskene som nå er rammet av krigen. Ikke minst innebærer det at barna ganske raskt har rett til skole- og barnehageplass.

Annonse
Annonse

Ukrainske barn betaler nå en skyhøy pris for Putins brutale krig i hjemlandet deres. De har blitt revet ut av hverdagen sin, vekk fra alt de kjenner. Kanskje har de mistet noen på veien. Mange barn vil være traumatiserte av ting de har sett og opplevd. Alt dette er viktig å ha med oss når vi skal ta de godt imot i norske klasserom.

De fleste oss kan bare forestille seg å flykte fra alt det kjente. Å se daglige overskrifter fra hjemplassen om nye angrep, og leve i uvisshet. Vi kan ikke ta bort all påkjenning og smerte, men vi kan gjøre møtet med Norge og oss som fellesskap best mulig.

I Norge har vi laget gode systemer for å bosette og integrere flyktninger. Barnehage og skole er blant de beste integreringsarenaene vi har, og alle barn i grunnskolealder har rett til opplæring innen en måned etter at de kom til Norge. Enda vet vi ikke hvordan krigen utvikler seg eller hvor mange flyktninger som kommer til oss. Ukrainske barn vil komme inn i en skole hvor de ikke behersker språket og mange har traumatiske opplevelser fra hjemlandet. Vi skal stille opp, og samtidig være ærlige om at det kan bli tøffe tak. Jeg håper den sterke solidariteten vi har sett til nå, vedvarer, og at vi fortsetter å være rause med hverandre.

Uansett hvor lenge krigen varer må barn og unge ha et tilbud om barnehage og skole, og oppleve å høre til. Og hvordan kan man egentlig være en god venn for nye klassekamerater som har vært på flukt? Hassan, Lukas og Nabai fra Evje skole hadde gode svar i et innslag på Dagsrevyen nylig:

  • Ta dem med i leken. Vi kan lære dem litt norsk, og de kan lære oss litt ukrainsk.
  • Støtte dem og fortell vitser som får dem til å le.
  • Ta dem med hjem og være på aktiviteter sammen.

Barn er kloke – og praktiske. La oss gjøre som Hassan, Lukas og Nabai!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse