Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Fredrik Hagen / NTB
Foto: Fredrik Hagen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pride markeres nå over hele landet. 50 år etter avkriminalisering av homofile i Norge er det mye å feire, men store oppgaver gjenstår før alle kan være den de er uavhengig av hvem de forelsker seg i og føler seg som. Det er derfor på høy tid å forby konverteringsterapi.

Nok frihet til alle

I år markerer vi at det er 50 år siden skeiv kjærlighet ble avkriminalisert. Mange homofile i dag lever åpne, frie liv som ikke var mulig før. Dessverre utsettes fortsatt folk for vold fordi de er homofile, transpersoner må kjempe for aksept og helsehjelp, og homo er et av de vanligste skjellsordene i skolegården. Det er rart. Rettigheter og frihet er ikke en liten kake som skal deles på mange. Det er ikke et regnestykke som skal gå opp. I landet vårt er det frihet nok til alle.

Annonse
Annonse

Store uløste oppgaver

På tross av store framskritt både i lovverk og folks holdninger, viser undersøkelser at LHBT+-befolkninga fortsatt har dårligere levekår enn majoriteten.

Psykisk uhelse, høyere selvmordstall, rusutfordringer og dårligere økonomi rammer oftere skeive. Fortsatt er det vanskelig å leve åpent i mange trossamfunn, lokalsamfunn og miljøer.

Fortsatt hører vi vonde historier om unge skeive som blir trua med steining og vold i sosiale medier, fordi de er åpne om legningen sin. Det er uakseptabelt. Vi kan aldri finne oss i at unge transpersoner lever med manglende aksept, selvmordstanker, og trusler om vold.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Viktige satsinger

Den jobben må hver og en av oss gjøre sammen. Vi må gi hverandre toleranse og rom til å være den vi er. Men vi må også ta konkrete grep. Regjeringa legger derfor frem forslag som gjør konverteringsterapi forbudt. Forbudet skal også gjelde markedsføring av et sånt «tilbud». Å henvende seg til noen og hevde at du kan endre dem, er en krenkelse.

Regjeringa lager nå også en ny handlingsplan for LHBT+, for å bedre levekåra for skeive. Planen skal særlig se på tiltak innen tre områder: skeive med minoritetsbakgrunnskeive i lukkede religiøse samfunn, personer med kjønnsinkongruens, altså transpersoner, og skeive i kultur og idrett. Samtidig er regjeringen i gang med å utrede innføring av et tredje juridisk kjønn.

Ventetida er over

Det tok 50 år å gå fra avkriminalisering av homofili til forbud mot konverteringsterapi. Skeive skal ha og har rett på den samme livskvaliteten og de samme rettighetene som resten av befolkninga.

Frihet kommer ikke av seg selv, og ingen rettighet er vunnet for alltid. Arbeiderpartiet vil alltid sloss for at alle mennesker skal kunne leve sine liv som den de er. God Pride!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
Klippfiskdagan 2024

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøSamferdselsdepartementet har ikkje synsa om flytting.Stortinget har ikkje vedtatt at Staten skal ta garantiansvaret. 
Terje Sundsbø 1 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrE39 er en riksvei. Det er ikke opp til Molde kommune å bygge nytt fergeleie, dette er statens oppgave. Og ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøKS2 Vik til Molde bygger på ei kalkyle der Julsundbrua skal koste 8,8 mrd 2022 kroner og P50.  Tidlegast oppstart ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDa synes vi å være enige om at Nye Veier AS sin årlige pott ikke påvirkes av tildelingen til Statens ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøRyfast,  ferdig i 2019, med sine 14,7 km kosta 8 mrd. Rogfast med sine 27 km er etter siste estimat forventa ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDu er framleis I drømmeland.Summen til vegformål i NTP tilsvarer 19 mrd pr år. Alt inkludert.Nye veier vart unnfanga av ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse