Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Fredrik Hagen / NTB
Foto: Fredrik Hagen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Pride markeres nå over hele landet. 50 år etter avkriminalisering av homofile i Norge er det mye å feire, men store oppgaver gjenstår før alle kan være den de er uavhengig av hvem de forelsker seg i og føler seg som. Det er derfor på høy tid å forby konverteringsterapi.

Nok frihet til alle

I år markerer vi at det er 50 år siden skeiv kjærlighet ble avkriminalisert. Mange homofile i dag lever åpne, frie liv som ikke var mulig før. Dessverre utsettes fortsatt folk for vold fordi de er homofile, transpersoner må kjempe for aksept og helsehjelp, og homo er et av de vanligste skjellsordene i skolegården. Det er rart. Rettigheter og frihet er ikke en liten kake som skal deles på mange. Det er ikke et regnestykke som skal gå opp. I landet vårt er det frihet nok til alle.

Store uløste oppgaver

På tross av store framskritt både i lovverk og folks holdninger, viser undersøkelser at LHBT+-befolkninga fortsatt har dårligere levekår enn majoriteten.

Psykisk uhelse, høyere selvmordstall, rusutfordringer og dårligere økonomi rammer oftere skeive. Fortsatt er det vanskelig å leve åpent i mange trossamfunn, lokalsamfunn og miljøer.

Fortsatt hører vi vonde historier om unge skeive som blir trua med steining og vold i sosiale medier, fordi de er åpne om legningen sin. Det er uakseptabelt. Vi kan aldri finne oss i at unge transpersoner lever med manglende aksept, selvmordstanker, og trusler om vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktige satsinger

Den jobben må hver og en av oss gjøre sammen. Vi må gi hverandre toleranse og rom til å være den vi er. Men vi må også ta konkrete grep. Regjeringa legger derfor frem forslag som gjør konverteringsterapi forbudt. Forbudet skal også gjelde markedsføring av et sånt «tilbud». Å henvende seg til noen og hevde at du kan endre dem, er en krenkelse.

Regjeringa lager nå også en ny handlingsplan for LHBT+, for å bedre levekåra for skeive. Planen skal særlig se på tiltak innen tre områder: skeive med minoritetsbakgrunnskeive i lukkede religiøse samfunn, personer med kjønnsinkongruens, altså transpersoner, og skeive i kultur og idrett. Samtidig er regjeringen i gang med å utrede innføring av et tredje juridisk kjønn.

Ventetida er over

Det tok 50 år å gå fra avkriminalisering av homofili til forbud mot konverteringsterapi. Skeive skal ha og har rett på den samme livskvaliteten og de samme rettighetene som resten av befolkninga.

Frihet kommer ikke av seg selv, og ingen rettighet er vunnet for alltid. Arbeiderpartiet vil alltid sloss for at alle mennesker skal kunne leve sine liv som den de er. God Pride!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Bjørn Arild Reed Jacobsen 5 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Å legge seg ut med Rasmussen er ingen enkel oppgave. Der folk synser, tror og påstår uverifiserte "sannheter" møter RR ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8Jeg ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Siden Frank Sve mener at Romsdalsaksen er et risikofritt alternativ, så må han ha full tillit til de som har ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte