Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Rich Pedroncelli / AP
Foto: Rich Pedroncelli / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare en av fem ungdommer i Norge prøver cannabis. Derfor er Abid Rajas (V) forslag om hasj i butikk en svært dårlig idé.

Folk som vil liberalisere bruk av narkotika har vind i seilene nå. For bare et år siden fremmet Høyre og Erna Solberg et svært ytterliggående forslag om å avkriminalisere bruk av alle typer narkotika (også kokain og heroin) – selv for barn og ungdom.

Annonse
Annonse

Denne sommeren har Venstres nestleder Abid Raja tatt det ett steg lenger. Han vil legalisere cannabis fullstendig. Forslaget betyr i praksis at det skal være mulig å kjøpe brød, ost og litt hasj på butikken, eventuelt at vi døper om vinmonopolet til vin- og cannabismonopolet eller lager egne hasjbutikker. Forslaget har fått støtte fra forskjellige storbyaviser som Dagbladet og Klassekampen. Det sier litt om krafta i liberaliseringsvinden som nå blåser over Norge, spesielt i de største byene.

Raja gir inntrykk av at hasjbruk er blitt svært vanlig i Norge. Det er ikke riktig. Fire av fem ungdommer i Norge har IKKE prøvd cannabis, viser ferske undersøkelser fra FHI. (https://www.fhi.no/nyheter/2022/ungdom-flest-bruker-ikke-cannabis). Nesten ingen andre land i Europa har så lav bruk av narkotika blant skoleelever, som i Norge. Så hvorfor i all verden foreslår Venstre et slikt dramatisk skifte i norsk narkotikapolitikk? Og hva blir konsekvensene?

I et intervju med Morgenbladet, forteller Raja videre at han ville tatt seg en joint hvis det var lovlig. Raja har nok helt rett i at mange flere vil ruse seg på cannabis hvis det ble en lovlig vare du kunne kjøpe i butikken, og hasjbruk ble normalisert. Det er selve kjernen i hvorfor Rajas forslag er så dårlig.

Annonse
Annonse

Hvis Norge over natten skulle gå fra restriktiv narkotikapolitikk til full liberalisering, ville nok mange gjort som Raja – begynt å ruse seg. Det er godt dokumentert at cannabis kan ha skadevirkninger på et menneske, og verst er skadevirkningene for hjerner i utvikling – altså barn og unge.

Arbeiderpartiet mener hjelp, ikke straff, er veien å gå for tunge rusmisbrukere. Bedre helsehjelp for disse gruppene kommer til å være kjernen i forslaget til rusreform som vi kommer til å legge fram. Men hasj i butikk er et dårlig forslag, også for dem.

Venstres radikale narkotikapolitikk har kraft i seg til å forandre det Norge vi kjenner. Aller mest utsatt er barn og unge - spesielt dem som allerede befinner seg i en sårbar livssituasjon. Derfor bør ikke Rajas forslag få støtte fra andre partier.

I fjor la Høyre seg fullstendig flate for Venstres liberale ruspolitikk. Hva gjør Høyre og Erna Solberg nå?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Ansgar Dypbukt 18 timer siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse