Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Sundsbø, Molde
Ytring
13 august 2022 17:43
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Når jeg ser hvordan både sykehuset i Molde og Kristiansund i dag strever med å rekruttere i fag etter fag, er jeg blitt overbevist om at et nytt, sammenslått sykehus er helt nødvendig hvis vi skal beholde noe som helst av spesialisthelsetilbudet i fylket nord for Romsdalsfjorden», sier Carina Wollan Myhre, avtroppende assisterende klinikksjef i Helse Møre og Romsdal. Og fortsetter: «Når beskjeden fra statsråden er at dette politiske narrespillet likevel skal fortsette på ubestemt tid, kan jeg ikke annet enn å ta konsekvensen og trekke meg.»

Dette er et kraftig signal til ikke bare helseminister Kjerkol, men i enda større grad til lokalpolitikerne på Nordmøre.

Et trygt fødetilbud for Nordmøre og Romsdal eksisterer også når kun den ene fødeavdelingen er i drift. Slik som eksempelvis sommerstid, da avdelingene vekselsvis er stengt. Denne praksisen har vært fulgt i årtier, og blir ikke mindre trygg resten av året, selv om ferdigstillelsen av fellessykehuset på Hjelset nærmer seg. Kanskje man ikke bare bør lytte til de som roper høyest slik som Bunadsgeriljaen, men også høre på hva fagfolk sier: «Kvaliteten i fødselsomsorga trumfar over kort reiseveg» sier Nils-Halvdan Morken til NRK, leder i Norsk gynekologisk forening.

Det er nå på sin plass å minne om at et av de viktigste argumentene Orkidé i sin tid fremmet i sitt krav om ett felles sykehus for Nordmøre og Romsdal, faktisk var bemannings- og rekrutteringsproblemene ved sykehusene. Disse problemene er så visst ikke av ny dato. Kravet om fellessykehus var unisont fra samtlige kommuner på Nordmøre.

Det er også grunn for å minne om Orkidé sin uttalelse sommeren 2015, etter at Hjelset ble valgt som lokalisering:
«Hensikten med å samle to sykehus til ett, er at fagmiljøet skal bli mer robust og tjene både pasienter og ansatte. ORKidé har i sine høringsuttalelser vist til at det ikke er ønskelig med faste poliklinikker i den byen som ikke får sykehuset. Bakgrunnen for dette, var at en fryktet at SNR ville bli mindre robust, og at en på sikt likevel måtte sentralisere og samle spesialisthelsetjenestene på ett sted. ORKidé står fast ved dette standpunktet. ORKide mener det er uheldig å fragmentere spesialisthelsetjenesten ved en slik deling.»

Men etter at bølgen fra alle som ville kaste loss til Trøndelag slo inn på Nordmøre, snudde lokalpolitikerne, og beskrev en helt annen virkelighet overfor velgerne. Sammen med Bunadsgeriljaen har de ført et narrespill som har endt opp på Stortinget med et eget vedtak, som mange mener betyr to fødeavdelinger også for framtiden. Det store spørsmålet blir nå om ordførerne på Nordmøre vil fortsette narrespillet overfor velgerne, eller om de vil erkjenne den virkelighet de tidligere beskrev som medlemmer av Orkidé. Blir møtet med helseministeren en ny teaterforestilling eller en selvransakelse?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Frode Hoseth · 1 år siden
    Sundsbø, episenteret for romsdalingenes iherdige trolling og falming av Kristiansund og Nordmøre som egen region er fortsatt Molde/Aker stadion inngang 7.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Rolf Erik Pedersen · 1 år siden
    Den dagen det ble vedtatt at sykehuset i Kristiansund skulle legges ned,  begynte flukten fra Kristiansund Sykehus. 
    Hvem gidder å søke seg til et Sykehus som er bestemt nedlagt?
    Trenger ikke å lage mer splittelse mellom Nordmøre og Romsdal nå.


    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 1 år siden
      @Rolf Erik Pedersen Om du leser hva jeg skriver så ser du at bemanningsproblemene var et av hovedargumentene som ordførerne på Nordmøre brukte for sitt ønske om ett felles sykehus. Da var det ikke bestemt hvor det nye sykehuset skulle ligge, så det skapte neppe ekstra flukt fra Kristiansund. Du har ikke fulgt med, har du?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 1 år siden
    Kjerkol vil invitere alle ordførerne i Nordmøre og Romsdal til et møte når hun kommer til Kristiansund 25. august. Dette er ingen intern AP-sak for Nordmøre. Det er opplagt at hun har forstått at dette ikke bare angår Kristiansund.

    I Kristiansund skal Kjerkol møte sykehusledelsen, samt tillitsvalgte og representanter fra Helse Midt-Norge. Her vil altså også personer fra Trøndelag delta, ikke bare fra sykehusene i Møre og Romsdal. Husvertene blir garantert i mindretall. Det er nok andre enn helseministeren som må stå skolerett.

    Hun har uttalt at hun anser Hurdalsplattformens punkt om fødeavdelingen i Kristiansund som oppfylt. I Hurdalsplattformen står det at regjeringen skal «sikre et trygt føde- og barseltilbud på Nordmøre og i Romsdal og fødeavdeling i Kristiansund». Vi har jo oppfylt det. Det ble gjenåpnet. Så har det skjedd nye ting som gjør at man ikke lenger har den faglige forsvarligheten, sa Kjerkol.

    Stortingsvedtaket anser hun som en intensjon om at fødeavdelingen i Kristiansund skal bestå inntil det nye sykehuset på Hjelset står ferdig. «Det faglige ansvaret har de lokale fagfolkene. Det overprøver ikke jeg som statsråd, og det vil heller ikke Stortinget overprøve», sa Kjerkol.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 1 år siden
    Helse Møre og Romsdal har konstituert ny klinikksjef for SNR, Britt Rakvåg Roald:
    Direktør Bakke sier: «vi skal jobbe videre med å sikre gode fagmiljøer og framtidsrettede spesialisthelsetjenester for befolkningen i Nordmøre og Romsdal».

    «Klinikken står midt oppe i arbeidet med å få på plass ny organisering fram mot nytt fellessykehus, samtidig som vi skal sikre det aller viktigste som er pasienttilbudet», sier Rakvåg Roald.

  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 1 år siden
    Lederen i Romsdals Budstikke er inne på akkurat samme problemstilling:
     https://www.rbnett.no/meninger/i/AL6jJq/politikernes-loefter-trumfer-fagligheten

    Avdelingssjefen for fødeavdelingene i Kristiansund og Molde, Johan Kippervik, som er kristiansunder og har et stort engasjement for sjukehustilbudet, er åpenhjertig når han til Tidens Krav sier: 
    "Det er veldig synd at en enkeltsak for en tallmessig liten gruppe pasienter har fått så stor oppmerksomhet og tatt så mye tid. Det har ført til at folk som er ledere ikke ser seg mål på å fortsette i jobben fordi politikk trumfer fag".

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse