Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Rasmus Rasmussen
Ytring
20 september 2022 14:29
Del på Facebook
Illustrasjon: Rasmus Rasmussen
Illustrasjon: Rasmus Rasmussen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På hovedsiden av nettutgaven av Tidens Krav presenteres et innlegg av Jan Gunnar Engvig, med et kart hvor fire sirkler omtrentlig angir hvor dagens sykehus i Volda, Ålesund, Molde og Trondheim ligger. Sykehuset i Kristiansund er utelatt, på samme måte som sykehusene på Orkdal, Røros og Lillehammer heller ikke er med. Av en eller annen grunn er heller ikke det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset med.

Fortsatt er det noen på Nordmøre som stirrer på kartet og håper at klarsynet skal slå ned. Kartet viser at sør for Fursetfjellet ligger fødeavdelingene nær hverandre, men i nordfylket blir det ingen. Men kartet viser ikke hvor folk bor, og sier heller ingen ting om reisetidene. Kartet er mer villedende enn innsiktsfullt. Eksempelvis fremgår det ikke at store deler av Nordmøre vil få kortere reisetid til det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset enn til det gamle sykehuset i sentrum av Kristiansund. Dette gjelder også alle som kommer via rundkjøringen på Bergsøya.

Sykehuset i Kristiansund har ingen akuttavdeling, de mangler traumefunksjon. Alle akuttpasienter på Nordmøre må derfor i dag til sykehuset i Molde. Når fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset kommer i drift og sykehuset i Molde legges ned, vil derfor samtlige akuttpasienter på Nordmøre få raskere vei til akuttsykehus enn i dag. Dette vises ikke på kartet til Engvig.

I tillegg viser pasientreisene at selv om velgerne sier de ønsker nærhet til sykehus, så reiser de forbi lokalsykehusene og drar videre til store sentralsykehus når de selv blir pasienter. Dette har de fødende på Nordmøre tydelig demonstrert, de drar til Trondheim når de selv kan velge. Slikt fremgår heller ikke av kartet.

Engvig sier det bygges nytt sykehus i Molde som er underfinansiert og det er behov for å redusere i Kristiansund for å få økonomien i orden. Absolutt ingen ting av dette stemmer. Det bygges et nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal på Hjelset, med en egen avdeling i Kristiansund, og dette sykehuset er ikke underfinansiert. Kostnadsrammen tilpasses underveis, og finansieringen likeså. Det er ikke slik at andelen til SNR Kristiansund reduseres når kostnadene på Hjelset går opp. Det er heller ikke slik at økonomien i helseforetaket er dårlig. Tvert imot, under direktør Bakke går nå Helse Møre og Romsdal med overskudd. Men mytene på Nordmøre lever sitt eget liv helt uavhengig av realitetene.

Engvig forsetter på samme måte, og antyder at det er økonomiske grunner for at fødeavdelingen i Kristiansund ikke er åpen. Også dette er totalt feil. På tross av at det er bevilget 25 millioner kroner ekstra øremerket fødeavdelingen i Kristiansund årlig, så er den for tiden ikke åpen. Dette skyldes ikke mangel på penger, men mangel på kvalifiserte fagfolk. Denne mangelen gjelder ikke bare i Kristiansund, det er en generell underdekning nasjonalt. Disse fakta blir heller ikke akseptert hos enkelte, i motsetning til hos en unison presse utenfor Nordmøre.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Geir M Punnerud · 1 år siden
  R.R er vel en mann som er så full av løgn at det er bare han som tror på det. Og skifter mening etter vinden, bare det blåser til Molde. Like arrogant som Dahl. Ser ikke utenfor Molde sine grenser. For det er ikke noe av betydning. Arrogant og dum.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
   @Geir M Punnerud Så sant, det er 2  av de som er som"tvillinger" å regne...
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Geir M Punnerud Du tar mannen istedenfor ballen. Hva med å dokumentere hva som er løgn?

   Om du vil se utenfor dine egne grenser – gjør som Rasmussen og les lederne i Aftenposten, Dagbladet og Sunnmørsposten om denne saken. Du vil bli overrasket.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Geir M Punnerud · 1 år siden
   @Terje Sundsbø Og der kom du ja? Tror ikke du heller klarer å se utenfor grensene til Molde. Har jeg hørt. R.R er kun flink til en ting,og det er å spre splid. Synes den idioten må slutte å hive bensin på bålet. En mer useriøs journalist finner man ikke. Tabben min denne gangen var å lese innlegget. Angrer på det. For den svadaen han har lira ut av seg før har jeg scrolla over. Og det skal jeg fortsette med heretter. Takk for meg.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Geir M Punnerud Du klandrer Rasmussen for å helle bensin på bålet, uten å nevne de som stadig vekk setter fyr på nye bål. Rasmussen korrigerer fake news og konspirasjonsteorier. 
   Du lever i en boble av nordmørske myter - men ditt valg det.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Arne Almaas · 1 år siden
  At dokke overhodet gid å bry dokke med RR og TS sine innlegg og kommentarer beviser at NRK har en utfordring. NRK må skape programmer som folk liker. Ellers henger folk seg på RR og TS av kjedsommelighet. Lykke til NRK . Aldri før har vel mitt innlegg fra 2015 vært mer brennaktuelt enn i dag. https://www.tk.no/leserbrev/meninger/sykehussaken-begynnelsen-pa-slutten-for-more-og-romsdal-fylke/o/5-51-13537
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Arne Almaas Hva er problemet med NRK? Rasmussen korrigerer feilaktige avisinnlegg – kampen mot Fake News bør også NRK støtte. Ellers har folkeavstemmingene på Nordmøre vist at du tok feil.

 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Vidar Hölm · 1 år siden
  Det er ganske utrolig at et bygg som var så falleferdig at det ikke gikk å bruke i følge skrikhalsene sørpå, nå plutselig fremstilles som fylkets beste sykehus. Skal virkelig folk settes til verden og traumebehandles i sopp og råte kun for at romsdalinger skal få pleid egoet sitt. Er det forøvrig noen som leser mer enn ingressen på ting publisert av Rasmussen? 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Vidar Hölm Fylkets beste sykehus som du sier har landets dårligste bygg. Det er derfor det må bygges nytt.

   Jeg anbefaler deg å lese mer enn ingressen, slik at du kan kommentere noen av momentene til Rasmussen. Du bare gjentar deg selv.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 1 år siden
  Som Rasmussen poengterer: Kartene viser ingen ting om antall pasienter eller reiseavstander.

  Kart viser heller ikke at nærhet faktisk ikke er vesentlig – fødende på Nordmøre drar ikke til nærmeste sykehus, men mye lenger, til et stort sentralsykehus.

  Kartet viser heller ikke at fødeavdelingen i Kristiansund er stengt pga. mangel på kvalifisert personell.

  Kartet viser heller ikke at helseforetaket har god økonomi, og at kostnadskalkylene justeres, på samme måte som statsbudsjettet, pga. ekstraordinære prisstigninger grunnen krigen i Ukraina.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
   @Terje Sundsbø "
   Kartet viser heller ikke at fødeavdelingen i Kristiansund er stengt pga. mangel på kvalifisert personell." Det der vet du er løgn. Det har stått i alle media, at de stengte da en i Kristiansund ble sykmeldt pga kreft. Så istedet for å ansette en vikar, valgte de å stenge ned. DET er sannheten om helseforetaket - De gjør slike ting med viten og vilje. Det var/er høyt utdannede vikarer klarte il å stille opp i Kristiansund, men de ble IKKE forespurt om å vikariere! Så derser du problemet, helseforetaket er IKKE intressert i sykehuset i Krsund.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Anne Mari Sandshamn Man bruker ikke vikarer for å fylle opp permanente hull i bemanningsplanen. Problemet er en nasjonal underdekning av fagfolk på disse feltene. Les lederne i Sunnmørsposten, Aftenposten og Dagbladet om saken, samt NRK’s kommentator.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
   @Terje Sundsbø Hvem andre enn du snakker om permanente hull, noe så idiotisk av deg! Det som avgjorde at føden i Kristiansund IGJEN ble steng, var gynekologen som måtte sykmelde seg - les IKKE si opp sin stilling!! - fordi ho fikk Kreft! Da tilsier det at det SKAL settes inn en vikar, det er sånn de tfungerer i normale jobber. Blir noen syk og må ta ut sykemelding, settes det inn vikar! Det ble IKKE gjort i dette tilfellet, neida, de brukte hennes sykdom og sykemelding som det halmstrået de hadde lett etter for å stenge ned igjen avdelingen!  Det ble ikke engang søkt etter vikar! Og det er flere kompenten gynekologer som bor i Kristiansund, de ble ALDRI forespurt om noe vikariat for hun som måtte ut i sykmelding! Det er sannheten, og har du tungt for det, så spør ho selv, som ble sykmeld, så kan ho selv fortelle deg! 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Anne Mari Sandshamn Det er ikke jeg som finner på disse hullene i bemanningsplanen. Dette ble senest orientert om i styremøtet i HMR av direktør Bakke i går. 

   https://www.rbnett.no/nyheter/i/EQwp8a/usikkerheten-om-foeden-sliter-ansatte-stoppes-paa-butikken

 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 1 år siden
  Noen gjemmer sine kommentarer på Facebook. Er de for feige til å komme ut fra ekkokammeret og skrive i åpne kommentarfelt der alle kan lese?

  I TK etterlyste Steinar Kristiansen hjerteomsorg. På Facebook framsnakker flere nordmøringer misbruk av fritt sykehusvalg, kun for å skade eget helseforetak sin økonomi. Dette rammer også barn og fødende. Og det viser at nærhet ikke er et viktig moment ved valg av sykehus.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Takk for at du deler fra en opprivende episode og du har mer enn 100% rett, helseforetaket har ingen problem ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDet er interessant å lese dei forskjellige parti sine kommentarer i Transport- og kommunikasjonskomiteen si behandling av NTP. Det gir eit ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenDe demokratiske prosessene har i valg på valg gitt flertall for de partier som er for Møreaksen. Derfor er Møreaksen ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenPengene til Møreaksen bevilges over statsbudsjettet, pengene er øremerket dette prosjektet og er ikke en pott til fri disposisjon for ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenDu finner linker her: https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/123132-otroya-fergefri-baner-vei-for-tautratunnelen-20240206I alle disse meningsmålingene er det et stort flertall som ønsker fergefri kryssing av Romsdalsfjorden. I ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenNæringslivet ønsker Møreaksen. Terje Dyrseth ved Brunvoll gjennomførte en underskriftskampanje FOR Møreaksen: https://www.rbnett.no/naeringsliv/i/JEqxJR/deler-av-naeringslivet-mobiliserer-for-moreaksen-har-doblet-antallet-bedrifter«Nå har næringslivsledere for mer enn 100 virksomheter ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse