Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Hans Andreas Limi under presentasjonen av Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2023. Foto: Annika Byrde / NTB
Hans Andreas Limi under presentasjonen av Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2023. Foto: Annika Byrde / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Denne strofen fra et kjent dikt av Henrik Ibsen, ser ut for å være ledestjernen for landets finansministeren, der han vandrer videre med freidig mot!

I NRK-programmet Debatten i mai i fjor, tok finansministeren fram tusjen for å forklare hvorfor han mente folk skulle få bedre råd. Det fikk de ikke. Og nå har Finansdepartementet bommet igjen. For i budsjettet for i år, opererer de med en mye lavere prisvekst enn det ligger an til nå. Noe som betyr store kutt i forvaltningen.

annonse

I fjor betalte vanlige folk og bedrifter inn mye mer i skatt og avgift enn departementet regnet med. Staten hadde dermed langt større inntekter enn forventet, mens utgiftene og oljepengebruken ble mye lavere.

Det folk skulle få igjen var vel ikke dårligere velferd og tjenester?

Prisene på strøm, drivstoff, matvarer og andre varer går til himmels. Rentene øker, og finansministeren er handlingslammet. Kan vi vente noe annet når en setter en bonde fra Løten til å styre statsfinansene?

Vi har hatt mange finansministere med forskjellig bakgrunn. Fra lensmenn, kommunekasserere til sivil og sosialøkonomer. Med få unntak hadde disse et solid politisk fundament og kunne stå for egne meninger. Noe som er totalt fraværende i dag.

annonse

Det fortelles en historie fra 2005 da Kristin Halvorsen fra Sosialistisk Venstreparti ble finansminister. Noen i finansdepartementet ble spurt om hva nå, når en fra SV skulle styre departementet? «Gi oss en måned var svaret». Det ble fortalt senere at det kun tok 14 dager, så var hun inne i folden, og byråkratene fortsatte som før.

Når vi for tiden ser hvordan offentlige tilbud som direkte går på folk flest, rammer blindt, er det en fortvilt situasjon. Sykehusene får beskjed om å gjøre mindre. Helseforetakene (som skulle vært fjernet for lengst) blir ikke kompensert for prisstigningen. Eldreomsorgen rundt om i kommunene er skammelig, og eldreombudet som skal være de elders stemme legges ned.

«Alle må vel forstå at om ikke fødeavdelinger legges ned, så stiger renten. Noen må gå fra hus og hjem, vist ikke så stiger renten» Vi må spare oss til fant sier Vedum, ellers stiger renten!

Samtidig flytter rikingene fra lander, skatteskjerpelser medfører så store utgifter at det kan true næringsvirksomheten. Til og med Erna viser at hun ikke har fattet poenget, og ikke forstår hva som skjer. Hun uttaler at hun ikke synes synd på dem som flytter!

Nå lover Vedum milliarder i budsjettøkninger, en måned etter vedtatt statsbudsjett. Det vitner om en finansminister og et finansdepartement uten kontroll.

Inflasjonen er på vei ned. Og det kan ende bedre for departementet. Men i mellomtiden må nye milliardene skyfles inn fordi Finansdepartementet la fram et budsjett de selv mente var utdatert. Penger er egentlig det minste problemet. Det har vi. Det vi trenger er en regjering som kan regjere!

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Skandalene fra Frp omkring Møreaksen
Pressen fungerer som sandkassen til den privatpraktiserende stortingspolitikeren fra Frp, som kontinuerlig sprer om seg med «fake news» om Møreaksen, ...
Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 2 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte