Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Hans Andreas Limi under presentasjonen av Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2023. Foto: Annika Byrde / NTB
Hans Andreas Limi under presentasjonen av Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2023. Foto: Annika Byrde / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne strofen fra et kjent dikt av Henrik Ibsen, ser ut for å være ledestjernen for landets finansministeren, der han vandrer videre med freidig mot!

I NRK-programmet Debatten i mai i fjor, tok finansministeren fram tusjen for å forklare hvorfor han mente folk skulle få bedre råd. Det fikk de ikke. Og nå har Finansdepartementet bommet igjen. For i budsjettet for i år, opererer de med en mye lavere prisvekst enn det ligger an til nå. Noe som betyr store kutt i forvaltningen.

Annonse
Annonse

I fjor betalte vanlige folk og bedrifter inn mye mer i skatt og avgift enn departementet regnet med. Staten hadde dermed langt større inntekter enn forventet, mens utgiftene og oljepengebruken ble mye lavere.

Det folk skulle få igjen var vel ikke dårligere velferd og tjenester?

Prisene på strøm, drivstoff, matvarer og andre varer går til himmels. Rentene øker, og finansministeren er handlingslammet. Kan vi vente noe annet når en setter en bonde fra Løten til å styre statsfinansene?

Vi har hatt mange finansministere med forskjellig bakgrunn. Fra lensmenn, kommunekasserere til sivil og sosialøkonomer. Med få unntak hadde disse et solid politisk fundament og kunne stå for egne meninger. Noe som er totalt fraværende i dag.

Annonse
Annonse

Det fortelles en historie fra 2005 da Kristin Halvorsen fra Sosialistisk Venstreparti ble finansminister. Noen i finansdepartementet ble spurt om hva nå, når en fra SV skulle styre departementet? «Gi oss en måned var svaret». Det ble fortalt senere at det kun tok 14 dager, så var hun inne i folden, og byråkratene fortsatte som før.

Når vi for tiden ser hvordan offentlige tilbud som direkte går på folk flest, rammer blindt, er det en fortvilt situasjon. Sykehusene får beskjed om å gjøre mindre. Helseforetakene (som skulle vært fjernet for lengst) blir ikke kompensert for prisstigningen. Eldreomsorgen rundt om i kommunene er skammelig, og eldreombudet som skal være de elders stemme legges ned.

«Alle må vel forstå at om ikke fødeavdelinger legges ned, så stiger renten. Noen må gå fra hus og hjem, vist ikke så stiger renten» Vi må spare oss til fant sier Vedum, ellers stiger renten!

Samtidig flytter rikingene fra lander, skatteskjerpelser medfører så store utgifter at det kan true næringsvirksomheten. Til og med Erna viser at hun ikke har fattet poenget, og ikke forstår hva som skjer. Hun uttaler at hun ikke synes synd på dem som flytter!

Nå lover Vedum milliarder i budsjettøkninger, en måned etter vedtatt statsbudsjett. Det vitner om en finansminister og et finansdepartement uten kontroll.

Inflasjonen er på vei ned. Og det kan ende bedre for departementet. Men i mellomtiden må nye milliardene skyfles inn fordi Finansdepartementet la fram et budsjett de selv mente var utdatert. Penger er egentlig det minste problemet. Det har vi. Det vi trenger er en regjering som kan regjere!

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse