Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi krever at en trygg følgetjeneste kommer på plass.

Fra 1. januar 2023 ble følgetjenesten for fødende på Smøla og i Aure endret. Det bekymrer oss sterkt at Helse Møre og Romsdal har valgt å gjøre et eksisterende, godt og forutsigbart tilbud med beredskap for følgetjeneste, betraktelig dårligere.

Annonse
Annonse

Å ha en velfungerende følgetjeneste har alltid vært svært viktig for innbyggerne på Smøla. Vi må reise langt for å føde – uansett. Men med lengre reisevei, siden fødeavdelingen nå er plassert i Molde, er en god følgetjeneste helt avgjørende for tryggheten for både mor og barn.

Denne tryggheten er nå borte.

Jordmødre i følgetjeneste mottok et beredskapstillegg, slik at de hadde mulighet til å stå i disse viktige stillingene. Ordningen innebar at vakthavende jordmor var stasjonert i Aure, og beredskapsjordmor betjente Smøla og gamle Halsa i tillegg til Aure.

Med denne ordningen har våre fødende følt seg trygg og ivaretatt av gode fagfolk, som har vært på vakt for oss. Helt til årsskifte. Da ble denne tryggheten altså fjernet med et pennestrøk. Tillegget til beredskapsjordmødrene ble kuttet kraftig som et ledd i innsparinger i helseforetaket. Dette førte – naturlig nok – til at jordmødrene etter hvert sa opp.

Og dermed rykker kvinnene fra Smøla og Aure tilbake til start.

Nå tilbys gravide oppfølging via telefon, og får tilbud om gratis hotellovernatting 14 dager før termin som et avbøtende tiltak. Signalene fra sist dette ble foreslått var rimelig tydelige: Det er et svært dårlig forslag! I realiteten betyr dette at ansvaret flyttes over til den vordende mor. I en sårbar tid har hun og resten av familien gjerne nok å tenke på. I praksis er det også få fødende som har ønske om – eller anledning til å benytte seg at et slikt tilbud. Dette minner oss mer om løsninger vordende mødre på femtitallet måtte benytte seg av!

Annonse
Annonse

Når beredskapsjordmor i tillegg er stasjonert i Kristiansund, mener vi at dagens følgetjeneste heller bør karakteriseres som en møtetjeneste for våre fødende.

Vi mener at dette også er et brudd på det de gravide har krav på. Helsedirektoratets veileder «Et trygt fødetilbud», sier at gravide og fødende som har reisevei over 90 minutter til nærmeste fødeinstitusjon, har krav på følgetjeneste.

Det sier seg selv at situasjonen nå er uholdbar!

Med den nye organiseringen av følgetjenesten må fødende kvinner tilbakelegge store deler av reiseveien til nærmeste fødeavdeling, før de får vurdering av jordmor.

I et brev sendt til Statsforvalteren fra jordmødre, leger og ambulansepersonell i januar, går det fram at fagfolk mener at den helhetlige vurderingen på stedet går tapt med den nye organiseringen av følgetjenesten. Dette kan medføre at eventuelle risikofaktorer ikke blir fanget opp, eller at man ikke velger riktig transportmetode.

Fagfolk er altså også sterkt kritiske til den nye organiseringen av følgetjenesten.

Smøla Arbeiderparti mener at Helse Møre og Romsdal må ta sitt ansvar på alvor, og sørge for at en trygg følgetjeneste for fødende på Smøla kommer på plass igjen så raskt som mulig. Vi mener det er uholdbart at Helse Møre og Romsdal har fjernet en ordning som har fungert godt – både for fødende og jordmødre i følgetjenesten.

Våre fødende må slippe å føle seg utrygge!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Norge bør si opp EØS-avtalen. Vi har Efta avtalen og forholde oss til. Vi må sette ned foten og ikke ...
Bjørn Ove Angvik 4 dager siden Kristiansund knyttes til Hitra og Frøya med ferje
Det er utrolig mye vassing i graut i denne saken om ferge Hitra -Aure. Hvem holder tilbake? Fylkeskommunen?  Dette kan ...
Ferger er miljøverstinger. De har et enormt energiforbruk grunnet stor vannmotstand.Elbiler som kjører fergefritt er en miljøvinner.
Alle meningsmålinger viser at folket ønsker å reise fergefritt. Det inkluderer også de som foretrekker Romsdalsaksen, en fergefri kryssing av ...
@Terje SundsbøOg?
@Geir Ole SætremyrSvaret ditt står til stryk.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse