Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: NTB arkiv / NTB
Illustrasjonsfoto: NTB arkiv / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Siden Aftenposten ikke fant plass til et svar på sin leder 7. februar, publiseres dette her. 

Den såkalte Bunadsgeriljaen var i utgangspunktet en protest mot nedlegging av fødeavdelingen i Kristiansund. Oppfordringen var å ta på bunad, flekse muskler og dele på egen vegg i sosiale medier. Kvinner fra hele landet kastet seg på og det var kvinnene som krevde at dette ble organisert. Facebook-siden ble opprettet og Bunadsgeriljaen ble en  folkebevegelse. De såkalte kvinnene ville ha fokus på fødselsomsorgen.

Det var ikke bare i Kristiansund svangerskap-, fødsel- og barselomsorgen var nedprioritert. Det var heller ikke bare i distriktene. Og kvinner som kledde seg i bunad og protesterte fikk satt fødselsomsorgen på kartet. Det er også mulig at denne forskningen ble inspirert av dette. Og det er flott! Kvinnehelse generelt og fødselshelse spesielt har i flere år lidd av manglende forskning. 

Det er derfor svært gledelig at flere forskere finner dette interessant og at også forskningen løftes frem i media. Som også leder i Aftenposten påpeker må resultatet ses i sammenheng med forutsetningene forskningen bygger på. Det er flere som nå går igjennom studien og den er også fortsatt til fagfellevurdering. Men forskningen er uavhengig av dette en bit i det manglende kunnskapsfeltet om fødeavdelingers plass i sykehusstrukturdebatten. 

Det også denne studien viser er at transportfødsler øker med reisevei. Men i denne studien fant de ikke økt spedbarnsdødelighet for kvinner som føder uplanlagt utenfor institusjon. Andre komplikasjoner for mor og barn ser ikke ut til å være undersøkt. Som vi har sagt med hensyn til tidligere forskning, så bør ikke fødeavdelinger legges ned før man har bedre kunnskap. Vi vil heller ikke nå anbefale å flytte alle fødsler til kvinneklinikker med over 2000 fødsler, basert på denne ene studien.  

Hvor det skal være fødeavdelinger og hvilken kvalitet de skal ha er et politisk valg. Ett politisk valg er å styrke fødeavdelingene. Et annet er å organisere fødselsomsorgen slik at flere føder uplanlagt utenfor institusjon – som under transport, hjemme eller på nedlagte fødeavdelinger – ved å legge ned fødeavdelinger nært der fødekvinnene bor. I hvor stor grad fødselspolitikken baseres på forskning er også et politisk valg. Tilgjengelig forskning om risiko ved å føde uplanlagt utenfor institusjon har så langt blitt oversett. 

Bunadsgeriljaen og andre organisasjoner som jobber for en god fødselsomsorg – og mot en svekkelse av den – ønsker at disse beslutningene tas med fokus på fødekvinnene, babyen og familien og ikke på økonomi. Og i hvert fall ikke for å finansiere nye sykehusbygg.  

Og vi ønsker all ny forskning på området velkommen! Det er slik vi får ny kunnskap, og nye diskusjoner, som igjen skaper både bevissthet og genererer videre forskning. Men så er det likevel til slutt et politisk valg. 

 

Av: Ingrid Uthaug
Høgskolelektor i logistikk, Høgskolen i Molde, avd. Kristiansund
Styreleder i Bunadsgeriljaen

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Skandalene fra Frp omkring Møreaksen
Pressen fungerer som sandkassen til den privatpraktiserende stortingspolitikeren fra Frp, som kontinuerlig sprer om seg med «fake news» om Møreaksen, ...
Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 2 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte