Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Uansett hvor sterk du føler deg i øyeblikket, så kan vi alle trenge hjelp av NAV i løpet av livet. Vi kan få uventede beskjeder om helsa, møter med veggen eller trøbbel i arbeidslivet.

Som folkevalgt har jeg fått møte mange mennesker i NAV-systemet. Folk som jobber i NAV, og folk som trenger hjelp i NAV. Noen møter er preget av gråt, og andre av håp. Sannheten er at det er mer enn nok av begge deler. For selv om det er mye av hjelpen som virker godt, så er det fremdeles for mye som ikke fungerer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det er mye å si om hva Erna Solberg sitt straffe-år (Karensåret) i NAV har gjort med livene og familiene til folk. Hva som er konsekvensen av at flere ble avhengig av uføreforsikring og advokathjelp for å klare seg, eller hvorfor borgerlige NAV-kutt også er kutt i tryggheten. Men i dag vil jeg heller fortelle om vårt alternativ.

For at folk skal få den hjelpen de trenger, må NAV være mer tilgjengelig, og ansvaret for det er først og fremst politisk. Derfor innførte regjeringen før jul en ny veileder for sosialhjelp som tydeliggjør at de ansatte som møter folk som oppsøker NAV kan mer utøve skjønn og ta høyde for dagens situasjon med de økte levekostnadene.

Annonse
Annonse

Tidligere var beskjeden fra Høyre var «flest mulig vedtak» «med færrest mulig ansatte». Men når man ikke får gjort ting skikkelig i første omgang vil det gå mye mer tid og arbeid på klager og ankeprosesser. For folk som er i en sårbar situasjon blir denne ventetiden nesten ulevelig. Derfor vil vi gjøre det vi kan for at kvaliteten skal bli god nok i første runde.

I dag er 100 000 unge under 30 år utenfor arbeid og utdanning. I løpet av de siste 10 årene har antall unge uføre doblet seg. Det er en dyster statistikk som vi er nødt til å få snudd. Derfor satser Arbeiderpartiet på ungdom og en ungdomsgaranti i NAV som kan hjelpe unge til å fullføre utdanning og delta i arbeidslivet.

Målet vårt er tydelig: Flere unge skal fullføre utdanning og komme i arbeid. I dag står 70 prosent av unge mennesker på arbeidsavklaringspenger uten en fullført videregående skole. Om du mangler utdanning blir veien arbeidslivet mye hardere. Derfor vil vi jobbe for at oppfølinga blir bedre, og at det kommer flere muligheter til å få fullført utdanninga.

For meg har dette blitt personlig. Uansett hvor sterk du føler deg i øyeblikket, så kan vi alle trenge hjelp av NAV i løpet av livet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse