Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Michael Dwyer / AP
Foto: Michael Dwyer / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Som sosialdemokrater mener vi at kunstig intelligens må møtes med trygg regulering, omfattende innovasjon og god omfordeling.

Kunstig intelligens (KI) er et verktøy og en teknologi som allerede endrer liv. Samtidig er nesten 50 prosent av oss redde for å miste jobben til kunstig intelligens, det må vi ta på alvor.

Annonse
Annonse

I møte med kunstig intelligens skal hånda være på rattet, ikke på bremsepedalen. Arbeiderpartiet må som garantisten for et sosialdemokratisk Norge fokusere på hvordan teknologien skal styrke vår velferd og gi like muligheter for alle. Da må vi sikre trygg regulering, innovasjon i privat og offentlig sektor, og omfordeling av godene teknologien vil gi oss. Vi må ha en ansvarlig tilnærming til fenomenet kunstig intelligens.

La oss starte med trygg regulering. For å sikre trygg KI må vi ha åpenhet om hvordan modellene lages, hvilken input som brukes og hva de er i stand til. Andre tiltak som må vurderes er lisens på store modeller, veiledere for trygg bruk i privat og offentlig sektor, innovasjonsfond og en minister med ansvar for at nasjonale mål oppnås. Vi kan ikke understreke nok hvor viktig dette er.

Annonse
Annonse

Det andre vi må gjøre er å ta i bruk teknologien for å utvikle bedre produkter, tjenester og prosesser i privat og offentlig sektor. Kunstig intelligens må komme folket og velferdsstaten til gode. Dette må ligge i bunn. Vi må starte med en omfattende og seriøs debatt om hva vi skal bruke den nye teknologien til.

Det tredje vi må gjøre er å sikre rettferdig økonomisk omfordeling. Med kunstig intelligens kan oppgaver som for noen måneder siden tok en uke, plutselig bare ta en dag. Alle må få nytte av denne teknologien.

Regjeringen starter denne uken arbeidet med en digitaliseringsstrategi. Kunstig intelligens vil være en essensiell del av denne strategien. Denne teknologien redder liv, og endrer liv. Ikke bare i fremtiden, men i dag. Slik vil det fortsette. Derfor må vi ha hånda på rattet.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 8 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse