Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
John Haftor Haftorsen
Ytring
13 juni 2023 10:06
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Regjeringen har makt til å endre folkets økonomi og liv, vi folket har makt til å endre regjeringen. Vi må bare bruke den sammen.

Nå er det nok og det er for lengst nok.

Annonse
Annonse

Er vi glade og lykkelige, har du rå til dette og kan du med hånden på hjertet si at det er dette du vil?

Eller skal vi sammen tørre å si oss imot regjeringens planer for Norges befolknings fremtid?

Jeg er ihvertfall lei av KINDEREGG eventyr som er alt for dyre, smaker vont og som kommer med stadig flere og flere dårlige overaskelser til Norges befolkning.

Det var ikke jeg som var for vindkraft på land, elektrifisering av oljeplatformer, HAVVIND-eventyr, industri-eventyr, dyrere strøm, flere avgifter, høyere avgifter, konkurser, reduksjon i statstøtte til lokale private bedrifter som behandler rusmisbrukere og psykisk syke eller tar vekk støtten til foreksempel familieopphold til syke barn som må være på sykehus over lengere tid og mere.

Det blir ikke meg som kommer til å støtte et forslag om å kreve at alle offshore båter og transportsektoren skal bruke hundrevis av millioner hver for seg på å elektrifisere eller bytte til hydrogen. Jeg kommer ikke til å støtte et forslag om å bruke flere milliarder til å hjelpe offshore båter og transportsektoren til å elektrifisere seg eller bytte til hydrogen. Penger som må hentes inn via enda flere subsidier.

Det blir ikke meg som kommer til å støtte et forslag om å bruke flere milliarder på å få gjennomført klimamålene Norges regjering har satt seg innen 2030 og videre, for nå er det nok. For lengst nok.

Å grunnen til dette er fordi dette er en rekke luftslott som kommer til å koste hver og en av oss vanlige folk enormt mye penger og en tottal omstilling i matvaner og levevaner.

Jeg er ikke imot klimatiltak for å redusere Norske klimautslipp, jeg er ikke imot at bedrifter og Norges befolkning skal bidra til å nå klimamål, men det må finnest og settes grenser for hva som er akseptable klimatiltak og klimamål.

En ting er hvor store klimamål Norge har satt seg selv er, en annen ting er hvilke klimamål som Norge har forpliktet seg til ovenfor EU og en annen ting er tidsfristene klimamålene skal nåes på.

Så kommer dette med hvor mye disse klimamålene vil koste Norges befolkning og alle bedrifter i Norge. Ifølge regjeringens plan er det ikke rent lite penger befolkningen og dem eksisterende bedriftene må bidra med når så å si alle klimatiltak for å redusere klimautslipp må subsidieres med økte skatter og avgifter.

Regjeringen kunne like gjerne ha krevd inn 20 000 kroner fra hver og en av oss innbyggere i Norge hvert år og fått inn 120 milliarder kroner årlig i 8 år for å klare klimamålene innen 2030, men gjør dem det så vil jo alle protestere fordi folk vil da se hvor mye dette vil bli kostende. Da er det bedre å kreve inn noen øre og kroner på alt annet som vi er helt avhengig av i hverdagen slik at totalsummen ikke synes så gått. Det blir mye penger ut av noen øre eller kroner på bensin, disel, matvarer, strøm, nettleie, bompenger osv når mange millioner mennesker er helt avhengig av å bruke dette til hverdags.

Jeg frykter desverre at mange 10 000 og kansje over 100 000 vil komme til å slite økonomisk i tiden fremover som følge av regjeringens klimapolitikk og tiltak.

Jeg mener at flere ikke får rå til å leve gode liv, tanken på den økonomiske tilstanden vil føre til mere kriminalitet, frustrasjon, angst, psykiske plager, økt fattigdom og i verste fall selvmordstanker og selvmord. Men konsekvenser for hva regjeringens klimapolitikk og tiltak kan medføre tror jeg neppe regjeringen selv har tenkt på. Dem bare kjører på.

Ikke er det bare det økonomiske i seg selv som er problemet, men også dette med bedrifter som går konkurs og folk som må finne seg andre jobber, om dem finner seg andre jobber. I år 2023 har det hvert nye rekorder på konkurser i Norge og alle nevner økte strømpriser som en faktor til at konkursen oppsto selv om det er andre faktorer også.

Så kommer dette med natursorg og brudd på menneskerettighetene. Det er allerede flere 10 talls steder i Norge som noen folk har flyttet fra og eller det lever folk med store traumatiske lidelser og helseplager etter vindkraft utbyggingen ifra 2012 til 2020. Dette var jo også klimamål og klimatiltak som skulle nåes innen 2020 men som aldrig ble nådd. Ikke engang lovnadene med billigere strøm og reduksjon i klimagassutslipp i Norge ble et faktum. I stede ble det dyrere strøm og mer varierende strømpriser, utbygging i myr og transport osv førte til økte klimautslipp og vindkraft utbygging på Fosen førte til at 151 vindturbiner bryter med menneskerettighetene.

Altså Norge måtte bryte menneskeretihetene, bruke milliarder av folk sine penger med å subsidiere vindkraft, ta store natur omeråder som førte til mere klimagassutslipp og lyve om at folk skulle få billigere strøm for å få til å bygge vindkraft å nå klimamål innen 2020.

For et vindkraft eventyr sier jeg bare, for et kinderegg.

Jeg tørr nesten ikke å tenke på konsekvensene av det som kommer videre fem mot 2030, 2040 og 2050.

Med tanke på det som har hvert og det som skal komme av klimatiltak vil ihvertfall ikke jeg være med på dette. Jeg stoler ikke lenger på regjeringen å det blir ikke jeg som støtter videre klimapolitikk og tiltak som folk i Norge kommer til å lide stort av.

Det er i min verden meningsløst å forurense naturen og havet med ustabil vindkraft utbygging som sprer mye mikroplast som inneholder miljøgifter, dreper masse fugler og lekker hydraulikk olje for å nå klimamål som i tillegg må betales av Norges befolkning i dyre dommer for at det skal bli lønnsomt for dem bedrifter som bygger vindkraftverkene. Det er tottalt galskap å bruke milliarder på noe som ikke er lønnsomt og som ikke vil gi Norges befolkning noen økonomisk gevinst før det har gått om lag 20 år eller mer ( om det i hele tatt vil gi økonomisk lønnsomhet til Norges befolkning overhode ).

Det er i min verden feil å si at vi trenger mer kraft så fort som mulig fordi vi skal bygge nye industri eventyr som batterifabrikker, hydrogenfabrikker og datasentre som krever mye kraft. Det er da ikke vi som trenger kraften da, men rett å slett den nye industrien. Å hvorfor skal staten kaste flere milliarder inn i disse bedriftene slik at dem blir realisert om dem er så veldig lønnsome?

Det er i min verden meningsløst å elektrifisere oljeplatformer med ren kraft fra land når dem er 100 prosent selvforsynte med fosil kraft nå og om dem skal vekk om noen år er det hvertfall meningsløst å bruke milliarder på dette. Det er som å kaste penger ut vindu. Men regjeringen kan jo gjøre som dem vil fordi det ikke er deres penger, men folkets penger som skal brukes og når ingen sier seg i mot galskapen er det bare å kjøre på.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Etter min mening er det beste for folk, klima og natur aller best å ikke gjøre noen verdens ting med elektrifiseringen av sokkelen. Det globale klima avtrykket vil øke med å elektrifisere sokkelen og det vil ikke øke om vi ikke gjør noe. En reduksjon i det globale klimautslipp blir det ikke, men Norge sitt klimautslipp på pappiret vil muligens reduseres litt. Men det er overhode ikke verdt det med tanke på konsekvensene. Å tar regjeringen med skogen i sitt klimaregnskap kan dem droppe hele elektrifiseringen av sokkelen.

På 33 år har Norge kuttet utslippene sine med 5 prosent. På de neste 7 skal vi altså kutte 50 prosent til ifølge regjeringen. Fra 2023 til 2030.

Jeg lurer på hvorfor vi ikke har kuttet mer en 5 prosent på 33 år når vi har allerede bygget ut over 50 vindkraftverk ( noen ulovlige ), elektrifisert 60 prosent av bilene i Norge, elektrifisert nesten alle bilferger og 100 prosent av alle hustander bruker 99 prosent ren fornybar energi fra vann og vind osv.

Hva har skjedd? Når vi har gjort så mye og hvert så flink, men ikke klart å redusere mer enn 5 prosent på 33 år.

Det kan jeg enkelt få sakt at all den strømmen som 100 prosent av oss bruker i norske husstander er 99 prosent ren fornybar energi, men det hjelper lite når dette forbruket blir registrert som fossilt energiforbruk fra kullkraft i fra for eksempel Tyskland. Det er derfor du skal betale enda mer i CO2-avgift på strømregningen din også.

Dem som kjører elbil og lader elbilen sin kjører også med ren energi, men det hjelper lite når dem ikke får registrert dette som klimakutt fordi strømmen dem bruker er registrert som fossilt energiforbruk.

Strøm fra vindkraftverk i Norge brukes sefølgelig først å fremst lokalt i Norge, men det hjelper lite på klimakutt og klimamål i Norge når utenlanske bedrifter som foreksrmpel Facebook, Google og Amazon inngår en avtale med vindkraft produsentene om å få skrevet sitt skitne og fosile forbruk som ren energiforbruk. Avtalen er sefølgelig en industrikraftavtale som sikrer vindkraftverkene faste inntekter og bedriften som kjøper krafta får fast lav pris og dem får skrevet sitt forbruk som rent energiforbruk. Dette blir jo sefølgelug registrert på papiret som klimagass kutt i det landet bedriftene er plassert i og ikke i Norge.

Meget smart for energiprodusentene, bedriftene som kjøper denne krafta og sefølgelig det landet som bedriften er etablert i ( foreksempel Facebook, Google, Amazon og Tysk jernbane ), men det er meget urettferdig for alle andre i det Norske samfunnet. Å det at regjeringen tillater dette er i min verden helt uforståelig.

Disse avtalene er også skrevet slik at dem varer i minst 7 år, men mange avtaler skrevet imellom vindkraft produsenter og industrien som bruker kraften varer i både 10, 15 og 20 år.

Vi skal kutte utslippene med luftslott som HAVVIND, vindkraft på land, høyere CO2-avgift på bensin, disel og til og med strøm for å få oss til å bruke mindre fosilt og spare strøm, elektrifisering av oljeplatformer, høyere avgifter på rødt kjøtt, elektrifisere eller hodrogenisere offshore båter og transport sektoren osv osv. Alt dette koster lommeboka vår dyrt fordi alt dette handler om prosjektet som skal bygges ut som koster flere milliarder i statsstøtte. Avgiftene økes for å få penger til dette og dra folk i den retning som regjeringen vil ha oss i. Selv om du ikke vil i den retning regjeringen vil så blir det dyrere om du ikke føyer deg etter. Men det blir dyrt uansett.

Etter min mening burde Norges befolkning ha fått medalje for det vi faktisk har gjort hittil og Norges befolkning burde ha fått en klapp på skuldra. Vi burde ha fått sluppet unna CO2-avgiften på strøm som belønning og vi burde ha fått en bekreftelse på at vi er et klimavennlig folkeslag. Men det er min mening. Istede blir vi fortsatt straffet med at vi får høre det at vi er klima verstinger og at vi må gjøre mye mye mer for at vi skal nå klimamål som tidligere regjeringer har satt seg. For min del gjør det ingen ting om vi ikke når klimamålene innen 2030, jeg kommer ihvertfall ikke til å ha dårlig samvittighet fordi jeg vet vi har gjort veldig veldig mye allerede.

Det virker bare mer å mer som at den sittende regjeringen ( Ap-regjeringen ) og den tidligere regjeringen ( Høyre-regjeringen ) hadde som mål å oppnå klimamålene bare delevis, men ikke uten konsekvenser og ikke uten økonomisk gevinst for Norge som stat og noen få private bedrifter. Men så klarte dem ikke å nå målene alikavel fordi dem ikke har tatt med alt som er gjort av oss folket fra før. Ikke engang Norsk skog er tatt med i klimaregnskapet slik som andre land har gjort. Hvorfor ikke det?

Fordi dem trenger at det er noen utslipp å kutte slik at det er et grunnlag for å bygge ut mere kraft som skal gå til ny industri og eksport til EU.

Det virker som at den sittende regjeringen og tidligere regjeringer vil Folk i Norge vont, når dem skal tilfredstile EU med å produsere strøm via vindkraft som skal gå til EU og nye industri bedrifter og ikke til oss folket. Så skal vi folket betale hele greia. Jeg vet om folk som den dag i dag teller kroner og ører for å få regningene til å gå opp og jeg har selv blidt spurt om jeg kan låne noen penger til mat. Jeg har til og med hvert på butikken og handlet handlelisten for folk som ikke har rå til å kjøpe dette selv før til neste lønning og jeg kan med 100 prosent si at jeg har fått tilbake pengene også fordi dette var folk som er skikkelige og synest det er flaut å låne penger av folk. Slik er det faktisk i Norge i dag og det er ikke ett enkelt tilfelle.

Nå skal vi i tillegg spise mindre rødt kjøtt fordi det er usunt for oss og rødt kjøtt er en klimaversting når det gjelder mat. Metoden som skal brukes er å øke prisene på rødt kjøtt slik at folk ikke får rå til det og ihvertfall ikke dem som her minst fra før og som teller kroner og ører. Rødt kjøtt skal bli noe som hører til rikinger som har rå til det og pengene skal brukes på klimatiltak.

Vi skal nå fremover spise mer fisk, grønsaker og frukt fordi det er sunnere og ikke så klimafientlig. Men fisken vil over tid bli miljøgiftig fordi regjeringen og tidlige regjeringer har forgiftet den med HAVVIND, gruvedrift, og mineral utvinning. Økte forekomster av miljøgifter har en sammenheng med økte tilfeller av kreft. Men det bryr vel ikke regjeringene seg noe om sålenge vi skal hjelpe EU med sine klimamål, bygge ny industri, prøve å nå egne klimamål og ikke minst tjene noen kroner til statskassa på det grønne skiftet.

Men jeg blir ikke med på regjeringens plan om å nå klimamål og det grønne skiftet slik som regjeringen vil vi folket skal. Jeg vil ikke påføre folk og eksisterende bedrifter økonomiske problemer slik at folk blir fattigere og fattigere og bedrifter går konkurs.

Jeg vil at Norges regjering slutter å påføre egen befolkning økonomiske påkjenninger for å få luftslott til å gå i oppfyllelse.

Jeg vil at Norges regjering tar med skogen i det Norske klimaregnskapet slik at vi får mindre behov for å gjøre alle disse klimatiltakene på 7 år.

Jeg vil at den Norske regjeringen sørger for at Norges befolkning får en bekreftelse på hvor strømmen dem bruker kommer fra og om den er ren fornybar energi eller ikke slik at vi folket i Norge slipper unna den økende CO2-avgiften og folk med elbil kan ha god samvittighet. I tillegg vil jeg at Norges regjering tar med det norske forbruker i klimaregnskapet som klimakutt og ikke fossilt forbruk.

Jeg vil at regjeringen rydder opp i menneskerettighetsbruddet på Fosen og river ned vindkraftverkene som bryter med menneskerettighetene.

Jeg vil at regjeringen skal sette igang en uavhengig granskning av hele den sammenhen vindkraftutbyggingen fra 2012 til 2020 og utenlandskabler i forbindelse med vindkraft og høyere strømpriser.

Men dette er hva jeg vil og mener, om du er enig med meg er helt opp til deg.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse