Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Rasmus Rasmussen
Ytring
17 juni 2023 01:18
Del på Facebook
Illustrasjon: Rambøll
Illustrasjon: Rambøll
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Trafikksikkerhetsdirektør i Vegvesenet, Guro Ranes, mener Møreaksen, den nye E39 Ålesund–Molde, vil føre til langt færre ulykker enn i dag.

Den planlagte løsningen skal ha forbikjøringsfelt og midtrekkverk på alle veg i dagen. Den undersjøiske tunnelen, Romsdalsfjordtunnelen, vil ha to separate løp med envegstrafikk i hvert løp. Hun fremhever også at tunneler har generelt lavere ulykkesrisiko enn sammenlignbar veg i dagen.

Annonse
Annonse

Dessuten vil Møreaksen erstatte tre ulike fergesamband, og stopper jaget for å rekke fergen til totalt 6 ulike fergekaier. Nylig ble det hevdet av en ordfører at redusert fergetilbud vil medføre enda mer råkjøring for å rekke stadig færre avganger. Denne ulykkesrisikoen forsvinner ikke før fergene forsvinner.

Det er vel ingen som ønsker fergene tilbake, som på KriFast, fordi de føler seg tryggere når bilene står i ro på fergen?

Annonse
Annonse

Ulykkestallene er dessuten vanskelige å sammenligne, fordi det ofte er svært ulikt trafikkgrunnlag. Det blir som å sammenligne to temperaturer, den ene målt i Celsius og den andre i Fahrenheit. Derfor benyttes ofte tall som eksempelvis ulykker pr. passasjerkilometer for å ta hensyn til ulik lengde og ulik trafikkmengde.

Når fergene forsvinner og Møreaksen tas i bruk, vil trafikkmengden øke betraktelig. Dette er en bekreftelse på det store oppdemmede behovet som denne veien endelig vil tilfredsstille. Denne store økningen i aktiviteten må man selvsagt ta hensyn til når man sammenligner ulykkesstatistikkene. Ingen vil vel hevde at det er mer utrygt å bo i Ålesund fordi det dør flere mennesker der enn i byer ellers i fylket?

Med Møreaksen er det staten som finansierer fastlandsforbindelsene til Otrøya og Gossen. De har langt flere innbyggere enn det Nordøyvegen dekker, en blindvei i Ålesund kommune til 6,1 milliarder kroner. Når fylkeskommunen slipper å ta regningene for fastlandsforbindelsene til Otrøya og til Gossen, så spares det milliarder av kroner som kan gå til andre samferdselsprosjekter i hele fylket. Møreaksen vil dermed føre til langt mer trafikksikkerhet over hele fylket.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 2 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse