Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Ketil S. Andersen
Ytring
29 juli 2023 00:38
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Ferdinand Ostrop / AP
Illustrasjonsfoto: Ferdinand Ostrop / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Bård Standal fra Fornybar Norge hever at Vindkraft redder natur. Det er også en måte å se det på. Men det er ikke så rart når det kommer fra en interesseorganisasjon som fornybar-næringen. Man står klare til å selge prosjekter til staten, hvor grønne politikere står klare med pengesekken.

«Vindkraft redder natur» blir jo nærmest komisk når man ser hvordan det tar seg ut. Er det heller ikke så nøye med alle fuglene som kvestes? Eller reinen? Eller de store arealene som beslaglegges? Stanser klimaendringene dersom man bygger flere vindmøller og dermed reduserer CO2-utslipp en smule? Klimaet endrer seg hele tiden, og både istider og varmeperioder er vel kjent. At tørke kan føre til skogbranner er vel kjent, det har det vært mye av. Men man kan trøste seg med at etter 5 år så er vegetasjonen på vei opp igjen.

Så kan det tenkes at mennesker bidrar til at temperaturen nå er ekstra høy. Hvis det er slik at CO2 er årsaken til dette, så er den mest effektive måten å skaffe CO2-fri energi på å bygge kjernekraft. Dette ble foreslått for 20 år siden, men når kunnskapsløsheten dominerer, gjøres også feil beslutninger, som i Tyskland hvor man gikk motsatt vei. Det betaler man for i dag, bokstavelig talt.

Et lite kjernekraftverk som leverer samme effekt som parken på Smøla ville få plass på en fotballbane, 7 mål, mens parken på smøla opptar 25.000 mål. I tillegg ville et kjernekraftverk produsere strøm hele tiden, mens vindparken på Smøla produserer 27 % av tiden. Behovet for backup nevner han ikke, men vi trenger strøm hele tiden. Faktum er jo at det blåser mest når det er minst behov for strøm. Det er vindstille og kaldest på stjerneklare netter om vinteren.

Bård Standal hevder at oljeindustrien fører til mye større naturødeleggelser enn det vindbransjen noen gang vil gjøre. Man kan heller snu på det: Hvordan hadde verden sett ut i dag hvis produkter som bensin og diesel ikke hadde eksistert? Standal sammenligner med arealbruk til veier og hyttefelt. Forskjellen er at vindmøller greier vi oss godt uten, men ikke veiene. Kjernekraftverk vil kunne gi kommunene fire ganger så store inntekter som vindkraft, hvis produksjon legges til grunn for beskatning.

Kanskje Standal kan fortelle hva man har tenkt å gjøre med alle vindmøllene etter at de er utslitte og ikke kan brukes mer? Er det FornybarNorge som skal betale for oppryddingen?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse