Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Aina M. H. Hauge, leder i Rødt Møre og Romsdal
Ytring
15 september 2023 12:05
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto av Sindre Finne og Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
Illustrasjonsfoto av Sindre Finne og Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I dag har jeg oppriktig vondt av Erna Solberg. I nære relasjoner er det forventet, og helt klart nødvendig, å ha tillit til hverandre. Hadde Solberg vært hvilken som helst privatperson så hadde vi ikke hatt noe med å ha meninger om hennes liv og håndtering av ektemannens enorme svik. Slik er det ikke når det er landets tidligere statsminister – som også ønsker å fylle statsministerstolen også i fremtiden.

Om Solberg har gjort tilstrekkelig for å sørge for å ha innsyn i sin manns disposisjoner får andre meg bedømme. Når man har en ektefelle som innretter seg på en slik måte at ektefellen ikke skal få grunnlag til å tro at det begås et tillitsbrudd, og som bevisst bedrar og sviker, så er det nesten umulig for den som blir sveket å avsløre sviket uten at man er konstant kontrollerende.

Annonse
Annonse

Sviket Solberg har blitt utsatt for viser hvor sårbart tillitssamfunnet vårt er, og det beviser at Rødt har helt rett i at det bør være totalforbud mot å eie aksjer for regjeringsmedlemmer og deres ektefeller/partnere.

Så kan man stille store spørsmål rundt Solberg sin håndtering når hun ble klar over ektemannens bedrag, og hennes bevisste tilbakeholden av informasjonen til etter kommune- og fylkestingsvalget, og i hvilken grad dette påvirket valgresultatet. Etter mitt syn er det svært lite tillitsvekkende at hun ikke lot velgerne bli kjent med dette, og på den måten overlate det til folket å avgjøre om de har tillitt til Solberg og Høyre sin tilrettelegging for at et slikt svik kunne skje. For det ansvaret må Høyre og de andre partiene som ikke har villet legge til rette for tilstrekkelig kontroll ta.

Jeg håper de siste månedenes mange avsløringer rundt både statsrådenes og deres ektefeller sine tillitsbrudd fører til at stortingsflertallet støtter Rødt sine mange forslag om både åpenhet og innsyn.

Annonse
Annonse

Før disse avsløringene hadde folk flest knapt rukket å ta inn over seg at mange stortingsrepresentanter har innordnet seg slik at de, lovlig og ulovlig, har tiltusket seg mest mulig og misbrukt ordninger. Ordninger som var der for å sørge for at uansett bosted og privatøkonomi så skal man kunne bli valgt til stortingsrepresentant, og kunne utøve sin rolle som folkevalgt. Dette er særdeles alvorlig, og gjør noe med folk sin tillit. Det oppfattes også av mange som en trussel mot landets styresett.

37,5 % av velgerne valgte å ikke stemme ved årets valg, og 31 583 stemte blankt. Dette er skremmende store tall, og burde få alle politisk aktive til å gå i seg selv og se på hva man kan gjøre for å sørge for at landets innbyggere kan ha tillit til våre folkevalgte, og deres nærmeste, ikke misbruker tilliten til egen vinning. Jeg håper at det nå kan bli tverrpolitisk enighet om dette, og at alle nødvendige tiltak og justeringer av lovverk kommer hurtig på plass.

Av: Aina M. H. Hauge
Leder i Rødt Møre og Romsdal
Landsstyrerepresentant i Rødt

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 6 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse