Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ingrid Uthaug, styreleder i Bunadsgeriljaen
Ytring
15 september 2023 19:33
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto av Kristiansund Sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Illustrasjonsfoto av Kristiansund Sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg har tannlegeskrekk og har ofte fått panikkanfall i tannlegestolen. Før jeg skulle til tannlegen i dag ble jeg igjen fyra opp av kommentarer på FB. Noen tenker mer på omdømme enn babyer som dør og kvinner som nesten blør ihjel!

I tannlegestolen tenkte jeg på de helseministere vi har hatt de seneste årene, som har gjemt seg bak helseforetakene når avgjørelser som har svekket tilbudet til fødende kvinner har blitt tatt. Den ene nikket og den andre gjenfortalte løgn. Høies nikk ble av Stortinget kontroll og konstitusjonskomité (!!) stemplet som «utilbørlig eierstyring», som er et brudd på Helseforetaksloven. Høyreregjeringen lot han fortsette. Kjerkol fortalte fra Stortingets talerstol at det mangler gynekologer og grep heller ikke inn da direktøren i Helse Møre og Romsdal begrunnet stenging med nasjonal mangel på samme spesialitet. Hun sitter der ennå.

Annonse
Annonse

Det er da kanskje ikke så rart at statsråder tror de kan slippe unna med alt og at antallet som tar seg til rette er så stort?

De som synes det er greit å legge ned føden - kjenner de konsekvensene? Godt bedøvd i tannlegestolen kjente jeg ingen smerter, og i stedet for egen angst, tenkte jeg på hvordan hun som fødte hjemme må ha følt det. Først var hun blitt avvist av fødeavdelingen i Molde, så fødte hun på badet hjemme, for deretter å oppleve at morkaken satt fast og at hun hadde blødninger. I en time ventet hun hjemme sammen med ambulansepersonellet før det kom ambulanse med jordmor fra Molde, som kunne ta ut morkaka. Først ble hun kjørt til det sykehuset der fødeavdelingen var stengt. Så til Molde. Tenk dere den frykten og usikkerheten hun ble utsatt for?

Og så har vi hun som etter å ha meldt om vannavgang og misfarget fostervann som heller ikke fikk komme til Molde. Heldigvis ringte hun tilbake og fortalte om murringene. Det ble da bestilt ambulanse, men ingen av de to ambulansene i Kristiansund var ledige, så den ene Ambulansen som står på Averøya ble utkalt. Også den var opptatt, så den kom først en time etter. Den natten var Averøy og Kristiansund uten ledig ambulansekapasitet! Nesten to timer etter at ambulansen kom ble hun registrert inn på fødeavdelingen i Molde. De oppdaget at morkaken hadde løsnet og det hastet å få ut babyen. Kirurgen begynte å skjære før bedøvelsen virket.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

En fødende ble sendt til sykehuset med stengt fødeavdeling. Babyen døde.

Å gå til tannlegen er som en søndagstur i parken sammenlignet med det disse måtte oppleve.

Dette er historier som er kjent. Det er flere, men fødende er forsiktige med å uttale seg på grunn av den «betente politiske saken». Dette var svaret Nationen fikk da de ville intervjue kvinner om fødselstilbudet.

Og nå er enkelte bekymret for at sykehuskampen skal skade omdømmet til Kristiansund? De bør heller være bekymret for at Kristiansund blir kjent som byen hvor det er bred politisk aksept for at babyer dør og kvinner blør ihjel.

I dag slapp ikke skrekken til, men var erstattet av et eitrende sinne mot partiene som synes man bare skal gi opp føden og gå videre. Jeg dro hjem og skrev det ut. Det er ikke like enkelt for barselkvinner som sliter med traumer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse