Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
19 september 2023 10:53
Del på Facebook
Illustrasjon: Romsdalsaksen
Illustrasjon: Romsdalsaksen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Min søster med diagnosen Alzheimer møter stadig nye utfordringer, og slik er det også for vi som er pårørende. Blant utfordringene kan vi bruke et enkelt eksempel – brillene. De hadde en lei tendens til å havne på galt sted. På dagsenteret kunne det bli vanskelig å følge med på ulike aktiviteter uten briller. Forslaget fra dagsenteret ble at vi skulle kjøpe reserve-briller som ble merket og plassert der.

Så smart tenkte jeg, og kjørte sammen med henne til en butikk. I bilen spurte jeg: «Skal vi kjøpe briller for nærsynte, langsynte eller trangsynte?» Hun smilte – lo, og nærmest ropte: «vi kjøper for trangsynte!» Få sekund senere stilte hun spørsmålet: «Hvor skal vi?» Jeg svarte og forklarte på nytt, og hun spurte: «Ååå – hvorfor det?»

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

De økonomisk sett klart største enkeltsakene i fylket og Ålesund/Sula er kryssingen av Romsdalsfjorden for ny E39 og renseanlegget for kloakk på Kvasnes. Sakene har noe tilfelles – at politikerne ikke har sørget for å undersøke alternative løsninger som kan være bedre og mye billigere. Undersøkelser skal være uhildet, og våre politikere skal ikke være nærsynt, langsynt eller trangsynt – de skal være vidsynt!

For en tid tilbake satt søster og bror i solveggen og nøt det fine været, varmen og stillheten mellom småpraten. «Deilig» – sa jeg, og hennes velformulerte kommentar overrasket stort: «Å, skjønne er uvirksomhetens timer» Hvordan er det mulig å hente frem slike sitat fra et dikt skrevet for mange tiår siden? Forunderlig.

Annonse
Annonse

Vi fortsatte praten, og kom inn på de to omtalte politiske sakene, og lurte på hvilke briller som passer for de sakene. Kanskje bytte ut briller for nærsyntefor «del 1» av Møreaksen fra Molde til Vik i Vestnes? Med vidsyn ville jo langt flere oppdaget den langt bedre løsningen – Romsdalsaksen.

Knyttet til den rådyre rensingen av kloakk på Kvasnes ble vi enig om at «briller» ikke har noen effekt – for halvparten er klarsynte og de andre er «blinde» for andre alternativ enn Kvasnes-løsningen. Med byggestopp som stikkord, er det komisk når noen tror at å sprenge og frakte bort tilsvarende 20000 dumper-lass for å bygge en fjellhall, samt et nærmere 30 km langt overføringsnett er raskeste løsning!

«Kaffi og nystekt svele» spør jeg, og smilet røper svaret. Vi spiser godsakene og nyter uvirksomheten. Tankene får spillerom da, og jeg undres over klokskapen til min demente søster tross sykdommens klamme hånd. Vil også flere lokale politikere ende opp med bedre klarsyn og vidsyn?

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse