Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Siri Hermo, ihugga EØS-motstander
Ytring
07 januar 2024 12:25
Del på Facebook
Foto: Virginia Mayo / AP
Foto: Virginia Mayo / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Strømmen er et hett tema på manges lepper for tiden. Ganske naturlig egentlig, nå når vannlandet Norge opplever skyhøye strømpriser, der vi som eier og produserer strømmen egentlig skulle betalt 12–15 øre pr. kWh for strømmen vår.

Hvordan kom vannlandet Norge i dette uføret?

Annonse
Annonse

I forbindelse med Norges 14. utenlandskabel i 2008 lanserte olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) en visjon om at Norge skulle bli Europas batteri.

Det kan jo se ut som denne visjonen er på god vei til å bli realitet. Er det kun tilfeldigheter det som har skjedd med energiforsyningen vår siden 90-tallet?

Energiloven ble endret i 1990/91. Fra da av ble strøm/energi regnet som en vare som kan omsettes i et marked. Prisene for kraft skulle styres av tilbud og etterspørsel. Som følge av Energiloven av 1990 ble børsfunksjonen utvidet til å omfatte kraftdistributører, industribedrifter, meglere og tradere.

I 1992 ble EØS-avtalen vedtatt, og strømmen/energien vår ble en del av EØS-avtalens fire friheter, samt fri etableringsrett.

På det tidspunktet var det vedtatt ni rettsakter som ble tatt inn i EØS-avtalen. I dag omfatter EØS-avtalen omlag 96 rettsakter på energiområdet. De fleste av de opprinnelige er erstattet av nye, og flere er under vurdering for innlemmelse i EØS-avtalen.

Statnett Marked AS ble etablert i1993 som datterselskap av det norske nettselskapet Statnett SF.

Fra 1996 ble børsområdet utvidet til også å omfatte Sverige med det svenske sentralnettselskapet Svenska Kraftnät som 50 prosent medeier. Selskapet byttet da navn til Nord Pool. Siden har Finland og Danmark koblet seg på.

I 1994 kom Energy Charter Treaty (ECT). Denne forpliktet regjeringen til å tilrettelegge for fri transport av strøm over landegrensene. Her kan en vel kanskje slenge ut en påstand om at grunnlaget for fremtidig bygging av kraftlinjer ut av landet til EU ble lagt?

ECT-avtalen styrer også om landet prøver seg med priskontroll eller regulering av strømproduksjon, for staten må ifm dette betale produsentene det de taper på ikke å ha frihandel med strøm.
Interessen for prisregulering fra statens side faller vel med dette skulle en tro.

I 2003 gikk Nordpool over fra å selge kraft i norske kroner, til å selge i Euro – var dette en forberedelse til å knytte seg til et europeisk marked…?

I 2009 kom Lisboa-traktaten. Der fikk EU for første gang en egen traktatbestemmelse om energi i form av artikkel 194.

I 2009 kom ENTSO-E-avtalen. Den sørger for teknisk samkjøring av strømtransporten mellom Norge til andre EU-land. Statsnett er primært TSO i ENTSO-E.

I 2009 vedtar EU Energipakken.

I 2010 selger Nordpool den finansielle kraftbørsen til Nastaq i New York.

I 2011 starter ACER sin virksomhet. Hovedkontoret ligger i Ljubljana i Slovenia.
Byråets uttalte mål er å "tilrettelegge for mer konkurransepreget og integrert kraftmarked i Europa."
Det skal sørge for en effektiv kraftinfrastruktur, som skal tilrettelegge for fri flyt av strøm mellom landegrensene.

I 2013 ga Stoltenberg-regjeringen grønt lys for å bygge kraftkablene til Tyskland og England med støtte fra hele stortinget. Det var Statnett som sto bak regnestykket for prissmitte, der de mente kablene ville gi 3-4 øre høyere strømpris.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Solberg-regjeringen vedtar å bygge kablene i 2015.

For det norske folk var det vel de siste to kablenes fulle drift i 2021 som fikk de fleste til å våkne til skyhøye strømpriser.

Norge har i dag totalt 18 strømforbindelser til sju forskjellige land. Sjøkablene dobler overføringskapasiteten fra Sør-Norge til kontinentet.

Her kan det nevnes at Statnett flere ganger har jobbet hardt for å få på plass store nok kabler nordover i Norge. KW på linja må økes, for ustabil vind- og solkraft trenger større linjer enn det stabil vannkraft gjør.

Disse kablene vil øke flyten og kraftmengden til Nord-link, videre gjennom Sued-Link og hjem til Brussel.

I 2018 vedtar stortinget tilknytningen til ACER og energipakke 3.

Både ACER og energipakkene er nå innlemmet i EØS-avtalen, og dermed juridisk bindende for Norge.

RME skal påse at EUs energiregelverk, som er innført i EØS-avtalen, blir fulgt i Norge. Det er RME som iverksetter beslutninger fra ACER, formelt via vedtak i EØS-tilsynet ESA, rettet mot norske selskaper.

Oslo børs ble solgt i 2018, til det samme firmaet Euronext, som i des. 2019 fikk kjøpe 66% av aksjene i kraftbørsselskapet Nordpool. Nordpool var opprinnelig etablert som et statlig selskap.

Hovedeier i Nordpool er altså Euronext, Europas største børsselskap. Dette selskapet er igjen eid av amerikanske Intercontinental Exchange, som også eier de største amerikanske børsene.

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) fattet i 2022 en endelig beslutning om at Statnett SF sertifiseres som operatør av transmisjonssystem (TSO) i Norge. I tråd med energiloven paragraf 4–10 og paragraf 4–8.

Nå når Statnett har fått klarsignal for linjebygging nordover så kan en vel tenke seg at også Nord-Norge vil kjenne på prissmitten, og Åslaug Hagas visjon om Norge som EUs batteri ligger an til å bli virkelighet.

Det snakkes og skrives mye i media om Norges energiforsyning. ACER, kabler, Støre, strømstøtte, fastpris og kjernekraft debatteres jevnlig, men elefanten i rommet – EØS-avtalen – hoppes alltid bukk over.

Ved at Norge ble integrert i EUs energipolitikk så gjelder EØS-avtalen fullt ut i bransjen.

Krafta vår eies av EU, og det gjelder også om den kommer fra kjernekraft som nå presenteres som en løsning. Handlingsrommet som nevnes er borte så fort ting er ført inn i EØS-avtalen, og med det tiltak vi kunne satt inn. Strømstøtta har EU kun bevilget oss ut 2024, for den strider også mot EØS-avtalen.

Støre får nå på pukkelen som fortjent, men det norske folk synes å glemme at med EØS-avtalens juridiske binding til EU ville resultatet blitt akkurat det samme om Listhaug, Moxnes eller noen andre ble satt i hans sted.

Vårt lovverk og nasjonale politikk er satt sjakk matt av en overnasjonal avtale, der bestemmelsene tas utenfor Norges grenser, av en fremmed makt. Imens forvitres det norske demokratiet og folkestyret.

Det er kun en løsning på uføret Norge er kommet i, og det er å si opp EØS-avtalen. Kun slik kan Åslaug Hagas visjon gå til grunne.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet som er hovedargumentet frå di side er at Otrøya og Gosssen skal få fastlandssamband. Og det kan bare skje ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu sier at premisset for fergefri E39 er at det først og fremst skal legge til rette for fergeavløsning for ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse