Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Emilie Holtet / NTB
Illustrasjonsfoto: Emilie Holtet / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Venstres landsstyremøte behandlet sist helg 28.01.24 en uttalelse knyttet til regjeringens forslag til ny barnehagelov. Vi er glade for at Venstre har løftet saken nasjonalt, med problemstillinger som vi i Møre og Romsdal Venstre også har gitt stor oppmerksomhet.

Uttalelse fra landsstyret i Venstre:

Framtidens barnehager må sikre høy kvalitet og valgfrihet for familiene

Regjeringens forslag til nytt system for styring og finansiering av private og ideelle barnehager skaper uforutsigbarhet for barnehagene og familiene. Forslaget åpner for forskjellsbehandling av barnehager, og foreldrenes valg av barnehage får mindre betydning. Venstre mener at private barnehager ikke må miste forutsigbare rammevilkår.

Annonse
Annonse
Private barnehager viktige

Private barnehager har vært avgjørende for å oppnå full barnehagedekning, oppfylle den lovfestede retten til barnehageplass og sikre et mangfoldig barnehagetilbud av god kvalitet. I dag er ca. halvparten av barnehagene private og halvparten kommunale, med tilsvarende fordeling av barna.

Merarbeid for kommunene

Regjeringens forslag innebærer at kommunene selv skal beregne størrelsen og gi tilskudd. Venstre mener dette vil kunne bidra til merarbeid for kommunene, uten gevinst for drift og utvikling.

Vanskeligere å drive private barnehager

Det må ikke legges opp til at det blir vanskeligere å drive privat barnehage enn i dag. Private barnehager skal ikke være prisgitt de til enhver tid politiske sammensetningene av kommunestyrer og deres årlige budsjetter. I motsetning til regjeringen mener vi at de private barnehagene er nødvendige for å videreutvikle barnehagetilbudet og for å sikre nok barnehageplasser. Vi tror at de blir viktige endringsaktører for fremtidens barnehager.

Vi må beholde likebehandlingsprinsippet

Hver dag er 269.000 barn i en barnehage i Norge. Her møter de voksne som står på med et enestående engasjement for å skape de beste mulighetene for barnas framtid. Når det åpnes for å avvike likebehandlingsprinsippet, vil dette sette barnehagene og de ansatte under press.

Da risikerer vi at barna møter voksne som føler de ikke strekker til. Voksne som blir overarbeidet fordi flere kollegaer ringer inn syke. Voksne med dårlig samvittighet for at de ikke har rukket å forberede dagen de skal ha. Og voksne som føler de må gå på kompromiss med egen kompetanse og ikke får fulgt opp barna nok. Mer må gjøres for å stanse denne utviklingen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Barnehagens betydning

Vi vet at barnehagen utjevner forskjeller. Vi vet at barn som går i en barnehage har mye større sannsynlighet for å gjennomføre utdanningsløpet de skal gjennom senere i livet. Vi vet at barnehager av høy kvalitet gir barna et bedre språk. Vi vet at barnehager av høy kvalitet gir bedre sosiale ferdigheter og forutsetninger som forbereder og hjelper barna videre i livet. Dette krever at barnehagene har nok ressurser, og at samarbeidet mellom kommunen og de private barnehagene fungerer godt.

Kvalitet og tidlig innsats

I alt for mange kommuner er det et jag om å drifte de kommunale barnehagene så rimelig som mulig for å sørge for at de private får minst mulig tilskudd. Slik kan vi ikke fortsette. Vi vet at de pengene samfunnet bruker på de yngste barna får samfunnet igjen i den andre enden ved økt verdiskapning og forebygging. Det gir mindre behov for å bruke penger på reparasjon.

Skal vi skape det beste samfunnet i framtiden må vi satse nå og vi må satse på tidlig innsats. Derfor må det gis rom for kvalitetsarbeid, det må sørges for nok og god kompetanse, og det må sørges for at de ansatte får tid og mulighet til å utvikle seg.

Åpningstider mer fleksible

I tillegg til å sikre barna et godt tilbud av høy kvalitet med trygge voksenpersoner, er det på høy tid å diskutere også åpningstidene i barnehagen. Ingen familie er like og mange foreldre får ikke hverdagen til å gå opp med åpningstider som kun er tilpasset arbeidstakere som jobber dagtid. Det er stor mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere, og flere kommuner sliter med å få dekket opp stillinger. Dette er yrker som ofte innebærer turnusarbeid. Venstre mener at samfunnet må rigges for at ikke alle jobber ni til fire, og at man kan leve ulike liv uansett hvilket yrke man har. For å gi barnefamilier mer fleksibilitet og mer frihet til å leve det livet som passer dem, vil Venstre at det skal legges bedre til rette for mer fleksible åpningstider. Barnehagen skal ikke være en “oppbevaringsplass”, og det må etableres retningslinjer på makstid i døgnet for hvor lenge barnet kan være i barnehagen. Vi må gjøre endringer i barnehageloven som både er i tråd med målet for barnehagene og de behov barnefamiliene har slik verden ser ut i dag.

Barnehagens formål for barnas beste

Barnehagens formål med å gi barnet det beste grunnlag for lek, læring og utvikling skal ligge til grunn uavhengig av åpningstid. Hvordan det skal løses er et viktig utviklingsområde som brukere, ansatte, fagpersoner og deres organisasjoner sammen må komme frem til.

Venstre vil styrke barnehagen

Venstre vil innføre en nasjonal minste sats per plass i kommunale og private barnehager. Grunnbemanning i barnehagen må dekke helhet også ved sykdom, permisjoner og plantid. Vi går mot regjeringens forslag om å gi kommunene adgang til å redusere antall barnehageplasser en barnehage er godkjent for. Vi vil øke andelen pedagoger i barnehagene til 60% og satse mer på videreutdanning av personalet for å øke kvaliteten. Det må legges bedre til rette for fleksible åpningstider, gjennom blant annet å endre dagens finansiering av barnehager, slik at barnehagetilbudet blir bedre tilpasset alle barnefamilier. Vi vil satse på etter- og videreutdanning av barnehagelærere og arbeidsplassbasert utdanning av fagarbeidere og assistenter, og gjøre det mer attraktivt å jobbe i barnehage gjennom flere karrieremuligheter, videreutvikling av kompetanse og gode lønns- og arbeidsbetingelser. Kostpris må automatisk inkluderes i moderasjonsordning for pris i barnehagen, slik at de som har rett til subsidiert barnehageavgift også får støtte til matpenger i barnehagen.

Tilsvar 2. februar 2024 fra Elisabeth Kristiansen, Rødt Kristiansund:

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 12 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrHvorvidt trafikken blomstrer eller ei, er avhengig av befolkningsutviklingen og næringsutviklingen. Hvis disse blomstrer, så vil også lokaltrafikken blomstre.
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har i din kommentar tidlegare klip inn følgande: ""Ny E39 Ørskogfjellet- Vik fører til en innkorting av reisetiden mellom ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse