Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Rødt vil at barnehagen skal være et velferdstilbud der alle skattepengene kommunene putter inn, faktisk går til tilbudet til barna. Slik er det ikke i dag.

Dette innlegget er et tilsvar til Venstre og Ragnhild Helseths innlegg blant annet om barnehagefinansiering i KSU.NO den 02. januar 2024:

Annonse
Annonse

De siste 20 årene har det fått vokse fram store, kommersielle barnehagekjeder som har funnet stadig nye måter å berike seg på. Først gjennom dårligere bemanning, siden gjennom triksing, salg og tilbakeleie av barnehageeiendommer. Etter å ha solgt eiendommer de fikk offentlig støtte for å bygge og drive, endte eierne av Læringsverkstedet for eksempel opp med en formue på over 4,2 milliarder kroner. Den formuen har de nå tatt med seg til Sveits.

Rødt ønsker et profittforbud i barnehagene, slik man allerede har i privatskoler i Norge. Vi kommer til å støtte alle forslag som begrenser velferdsprofitørenes muligheter til å tappe barnehagene for penger.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

De store barnehagekjedene har vokst fram gjennom å kjøpe opp og skvise små, enkeltstående barnehager. Fra 2014 til 2021 sank antallet plasser i små enkeltstående barnehager med 20 037. I samme periode økte antall konsern-barnehager med hele 26 514 barnehageplasser. Dette gir stadig mindre mangfold i tilbudet. Jeg kan ikke se at dette styrker foreldrenes valgfrihet eller er til det beste for barna.

Derfor er Rødt for at kommunene skal kunne forskjellsbehandle ulike typer barnehager. Selvfølgelig er det lurt at kommunen kan prioritere ideelle! Og selvfølgelig er det lurt at kommunen – som har ansvaret for helheten i barnehagetilbudet – har mulighet til å planlegge og dimensjonere tilbudet ut ifra den faktiske situasjonen.

Akkurat nå er de som roper høyest interesseorganisasjonene til eierne av store private barnehagekjeder. Det er bra at vi får litt politisk debatt rundt denne saken, men den bør skje på riktige premisser.

Av: Elisabeth Kristiansen
Bystyrerepresentant for Rødt KSU

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 12 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrHvorvidt trafikken blomstrer eller ei, er avhengig av befolkningsutviklingen og næringsutviklingen. Hvis disse blomstrer, så vil også lokaltrafikken blomstre.
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har i din kommentar tidlegare klip inn følgande: ""Ny E39 Ørskogfjellet- Vik fører til en innkorting av reisetiden mellom ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse