På underskrift.no har ”Vi som krever utredning av Romsdalsaksen” registrert knappe 6000 underskrifter. I tillegg sikret en aksjon i 40-50 matbutikker for et års tid siden ca. 800 manuelle underskrifter, registrert ved navn, butikk, og postnummer. Derved er det ca. 6800 personer som krever en grundig og nøytral utredning av Romsdalsaksen som alternativ løsning for stamveg E39 og tilhørende kryssing av Romsdalsfjorden.
Den siste tiden har det vært mange protestaksjoner knyttet til varslede kutt i Helse Møre og Romsdal. Fordelingsnøkkelen mellom Trøndelag og vårt fylke har kommet i fokus, og flere politikere tar nå selvkritikk til engasjement og prestasjon. De har vært lite aktive, og bråvåkner når konsekvensene blir synliggjort. Mange er kritisk til at økonomien tar regien i altfor stor grad.
I aksekampen mellom Romsdalsaksen og Møreaksen er situasjonen motsatt. Målt i kroner er fjordkryssingen over Romsdalsfjorden ekstrem, uansett løsning, og
det naturlige er langt større fokus på økonomi enn i helsesektoren for stamvegen E39. Det er naturlig at folk flest er mer opptatt av helse enn stamveger, men er det ikke et paradoks at økonomien har regien i sykehusdebatten, mens halvparten av våre fylkespolitikere viser liten interesse for kostnadene til de to alternative løsningene for nevnte fjordkryssing knyttet til bygging, drift og bruk?
Private husholdninger har økonomien i fokus nærmest daglig. Man følger med på priser og tilbud, og skal det kjøpes noe med stor betydning for økonomien, som TV eller kanskje en ny bil, foretar de fleste grundige undersøkelser om ulike kvaliteter og priser.
Politikerne er tilsynelatende i ferd med å våkne i sykehusdebatten, og la det være sagt – noen av de har vært våken lenge. Frykten er berettiget i den regionale helsedebatten. Frykt for å spare penger på stamvegen er imidlertid meningsløs. Kostnaden for nevnte fjordkryssing vil bli et sted mellom 5 og 10 ganger det nye sykehuset på Hjelset. Konkurransen fra utfordreren Romsdalsaksen, har allerede medført kostnadskutt, og tidligere anslag på 37 milliard er forhåpentligvis historie uansett utfall.
Om kort tid vil en samfunnsnytterapport utarbeidet av konsulentfirmaet HR-Consult foreligge. Slike rapporter er nyttig og ønsket, men er ikke en fullstendig utredning. Håpet er at våre fylkespolitikere våkner også i aksekampen, og krever en upartisk utredning av Romsdalsaksen. Vi er mange som tror at den oversjøiske løsningen til Romsdalsaksen vil bli en bedre og billigere løsning å bygge, drifte og bruke.
Forunderlig at det finnes fylkeskommunale politikere, og dessverre også redaktører, som frykter svaret fra en utredning av Romsdalsaksen. Hva er man redd for? Neppe utredningens kostnad, for 10-20 million kroner er lite i forhold til tosifret antall milliard. Bidra gjerne med din underskrift på romsdalsaksen.no