Annonse
Annonse
Foto: Rødt
Foto: Rødt

Ja, så var vi her da. Helse Møre og Romsdal ved Espen Remme vil gå for forslaget om å legge ned føden i Kristiansund, og sende de fødende fra Nordmøre til Molde. Jøss nå er vi sjokkerte altså! Eller nei.

Dette handler kun om å spare penger. Klassisk sparepost, kvinner og barn. Ser også at klinikksjef Henrik Erdal som litt tilbake mente at kvinner som fikk følgetjeneste under fødsel ville vente lengre med å dra til sykehuset og brukte det som argument mot følgetjeneste mener at en nedlegging av Kristiansunds fødeavdeling gjør fødetilbudet bedre. For det vil gjøre det tryggere å føde. Altså, å legge ned ei avdeling og skvise de fødende inn i ei mindre avdeling med en ikke helt fungerende følgetjeneste vil gi et bedre tilbud. Jepp, jeg skjønner heller ikke argumentasjonen. Ikke noe negativt om ambulansen, de gjør en fantastisk jobb. Dette handler om å bruke penger på jordmor i ambulansen, som det nødig gjøres. Ikke skal det brukes penger der heller. Dessuten har vi ikke nok av dem, disse jordmødrene som hjelper livet til jorda.

I tillegg legger han ansvaret for sammenslåingen på de ansatte:

«Fødeavdelingane i Kristiansund og Molde har i mange år hatt ei drift prega av utfordringar med rekruttering og stabilitet i lege- og jordmorgruppa. Det har gitt slitasje på nøkkelpersonell, og har tidvis utgjort ein risiko for pasienttryggleiken og kvaliteten på tenestene. ROS-analysar gjennomført det siste halvåret har bekrefta risikobildet for det samla pasienttilbodet i Nordmøre og Romsdal.»

Slik som det så ut da ROS-analysen var klar, så var det røde tall hvis de flytta føden fra Kristiansund til Molde. De er jaggu meg fine på omskriving av realiteten. Det er jammen ikke rart det sliter på de ansatte å jobbe under et slikt umenneskelig press som de blir utsatt for av Helse Møre og Romsdal, samt sin egen sjef Henrik Erdal!

Det hevdes altså at pasientsikkerheten vil øke av lengre reisevei til et nedslitt sykehus UTEN barneavdeling der det ikke er plass til de som har født. For det er et annet moment i denne saken, det er jo ikke plass i herberget! Herberget er så fullt i utgangspunktet at det må lånes rom i andre avdelinger i Molde sjukehus for å ha rom til de som er forløste. Hvordan dette løses i praksis er interessant å tenke på, løper ansatte fra fødeavdelinga over til den avdelinga kvinna ligger på når hun har behov for kontakt med personalet? Eller har de kanskje barnepleiere og jordmødre som jobber rundt omkring i sjukehuset? Det siste er selvsagt bare tull. Hvordan ansatte ved Føde- og barsel i Molde kan støtte dette er for meg et mysterium. Jeg tviler også på at alle der støtter dette. Så godtroende og naiv er jeg faktisk. Jordmor er ei eller en som vil fødende vel. Jordmor er kjærlighet det. Kjærlighet til selve livet og det kvinnearbeidet det er å føde barn.

Vi veit at ansatte ved Kristiansund sjukehus IKKE støtter opp om nedlegginga av føden her. Det har de ettertrykkelig gjort rede for i media. Espen Remme og Henrik Erdal har ikke skamvett når de hevder at ansatte ved begge avdelinger støtter sammenslåing. Imidlertid er Espen Remme bare et av de nåværende hodene på helseforetaks-trollet og gjør kun jobben han er satt til, helt til en annen tar over og fortsetter i samme tralten. Det er helseforetaks-modellen som er den store synderen i det hele og den vil vi til livs!

I Romsdals budstikke leder den 9. januar argumenteres det med at de har brei erfaring med å transportere barn i kuvøse og kortere avstand til Ålesunds neonatale avdeling om de nyfødte må dit. Betyr det at de som jobber her har mindre kompetanse på å sende unger som trenger det til neonatal avdeling da?
En ting som er sikkert er at flere nyfødte blir sendt til Ålesund da de har en slik høyspesialisert avdeling. Jeg er sikker på at en konsekvens av dette blir at vi mister barneavdelinga vår også.

Så skal det kompenseres for røde tall i ROS-analysen. Litt mindfullness og positive thinking så ordner det seg sikkert.

I og med at Molde sjukehus ikke er dimensjonert for det antallet fødsler det forespeiles at de nå skal håndtere vil dette føre til et stort behov for overnatting utenfor sjukehus for de med lang reisevei. Og da er det hotell i det private markedet som er tingen. Og vips, så er det som ble innspart på å slakte vår fødeavdeling brukt opp på det istedenfor.

Jordmorforbundet advarer mot å legge ned føden her, fagmiljøet er imot det, befolkningen er imot. Til og med i Stortinget fra regjeringa er det utlyst fred over de 45 stakkars fødestedene vi har igjen i Norge!

Men nei. De som har makta over dette lytter ikke til oss. De lytter ikke til befolkninga. Ikke til de som har greie på dette med å ta imot unger og ikke på de folkevalgte politikerne. Ikke misforstå, dette er politisk. Vi må få vekk helseforetakene før de radbrekker hele Norge sønder og sammen.

Jeg oppfordrer på det sterkeste at alle deltar i politisk streik den 26. mars fra klokken 12 til 13.

 

Sidsel Holm Frøseth, Styremedlem Rødt Kristiansund.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte