Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Viggo Jordahl
Ytring
08 august 2019 11:20
Del på Facebook
Viggo Jordahl
Viggo Jordahl
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med jevne mellomrom dukker tilsynsrapporter fra fylkesmennene opp som viser lovbrudd og brudd på menneskerettigheter i eldreomsorgen. Og dette blir avdekket selv om de fleste tilsynsbesøk er meldt god tid i forveien.

Et kvalitetstegn på et godt samfunn er å ta vare på sine eldre. Og i Norge har vi et godt lovverk og en nasjonaløkonomi som tilsier at vi burde håndtere behovene som til enhver tid melder seg. Grunnleggende verdier som respekt og menneskeverd er også selvsagt i all omsorg.

At mye god eldreomsorg og helsepleie utøves, betyr ikke at den relativt store andel av brudd på menneskerettigheter må aksepteres. Både Helseminister Bent Høie og helsedirektør Bjørn Guldvog har begge erkjent at det foregår menneskerettighetsbrudd i norske sykehjem. Helsetilsynslovens § 3 fastsetter at kommunen har plikt til selv å føre internkontroll med sykehjem. Befolkningen og kommunepolitikerne får sjelden vite om hvordan tilstanden er i eldreomsorgen etter egenkontroll og avvik er registrert og om kritikkverdige forhold er i hele tatt er registrert.

Grunnen til at brudd på menneskerettigheter er vanskelig å avdekke i både privat og offentlig drevet eldreomsorg er at det noen ganger dannes en gråsone mellom dårlig økonomi, dårlig holdninger og utøvd personvern. Og at personvernregler misbrukes til å beskytte virksomheten (sykehjemmet) selv.

Og i denne gråsonen er det som regel de eldre som er sårbare. Ettersom personer som bor i sykehjem er en sårbar gruppe, kan de også ha rett på særlig beskyttelse. I norsk rett er menneskerettighetene beskyttet i Grunnlovens § 92 og har forrang fremfor annen norsk lovgivning jf. menneskerettsloven § 2. Derfor er det god grunn til å innføre en null-toleranse for alvorlige brudd på menneskerettigheter i eldreomsorgen.

Et viktig tiltak for å beskytte beboere i sykehjem mot overgrep og integritetskrenkelser er å sikre at det til enhver tid finnes tilstrekkelige personalressurser med kompetanse i faget og ikke minst til å vurdere lovligheten og eventuelle skadevirkninger av sine handlinger.

I Kristiansund må vi også ta lærdom av lovbrudd som fylkesmannen i klartekst har gitt til et av byens sykehjem. Det satt langt inn for de ansvarlige i kommunen å innrømme lovbrudd. Slik kan vi ikke ha det. Særlig når vi i ettertid har fått vite at tilsynet hadde en begrunnelse i en bekymringsmelding og ikke fra kommunens egen internkontroll.

Stadig vekk dukket det opp hendelser som indikerer lovbrudd i eldreomsorgen. Sist ut er et tilsyn som har avdekket at et sykehjem har satt kodelås på rømningsveier. Det viser at ny teknologi også kan gi utrygghet og lovbrudd.

Ut over å gi eldreomsorgen god og tilstrekkelig økonomi og gode planer, er det vanskelig å gå til valg på å bedre eldreomsorgen uten å få tilstrekkelig innsyn. Her må vi som politikere stole på den daglige ledelsen og ikke minst kvalifiserte ansatte. Kvalitet i eldreomsorgen må ikke være et munnhell, men noe alle parter må være enige om. Jeg stille nok en gang til valg for SV og ønsker ha oppmerksomhet både på kvalitet og menneskerettigheter i byens eldreomsorg. Som sagt; er det noe en kommune bør ha nulltoleranse på, så er det lovbrudd i eldreomsorgen.

Viggo Jordahl
4. kandidat for SV i kommunevalget i Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse