Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Paul Andreas Hofseth
Ytring
21 oktober 2019 09:26
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Romsdalsaksen
Illustrasjonsfoto: Romsdalsaksen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke fylkeskommunen som bestemmer når det gjelder stamveger og fjordkryssing som eksempelvis over Romsdalsfjorden, men positivt at det nyvalgte fylkestinget enstemmig går inn for etterlengtet utredning av Romsdalsaksen, sammen med de to andre alternativene. Tidligere og nåværende samferdselsminister, samt nestlederen i Transport- og kommunikasjonskomiteen har vært tydelige på at lokale politikeres syn skal hensyntas . I det bildet er endringen fra ja hos SV + Nordmørslista, til ja fra et samlet fylkesting i løpet av 2-3 år overraskende og svært gledelig.

Konkurransen mellom alternativene skaper også en annen konkurranse, og interessen for å utføre utredning er stor. Både Statens Vegvesen (SVV) og Nye Veier ønsker å utrede. Usikker på om overføring av SVV-ansatte til fylkeskommunen får noen innvirkning i denne kabalen, men det er ingen tvil om at aktørene vil kjempe for å få oppdragene.

Hos SVV Midt har mange jobbet med Møreaksen (MA) i årevis ettersom alternativet har historikk helt tilbake til 60-tallet. At relasjoner utvikles er helt naturlig, men det er likevel betenkelig når nye utredninger skal utarbeides. Konkurranse mellom et prosjekt en har jobbet med og kanskje har vært med på å utvikle sammen med etterhvert kjente personer og andre alternativ, kan medføre habilitetsspørsmål.

Nå skal trolig et helt nytt oversjøisk alternativ utredes for MA. Utredningene for nevnte, for Romsdalsaksen (RA) og fortsatt fergedrift må utredes grundig og upartisk. Når resultatene foreligger må alle parter vite at utredningen er utført på rettferdig vis - en real konkurranse for å oppnå beste resultat samlet sett. Det vil være smart å fjerne all tvil først best, ved å etablere en nøytral og faglig kompetent gruppe til oppgaven.

Forslaget som nylig ble presentert om å fremskynde ny veg utenom Sjøholt sentrum er en god ide. Vegen blir 4-5 kilometer kortere, og stigningen slakkere ved at stigningen har tidligere startpunkt ved Dragsund. Slik kan prosjektet komme i gang uavhengig av resultat, og dessuten kan også Halsafjordsambandet være noe å ta tak i. Skikkelig utredning av alternativene får ta nødvendig tid når de økonomiske størrelsene er tosifret milliard kroner.

De drøye 11300 som har underskrevet kravet om utredning av RA på romsdalsaksen.no og svært mange andre vil være våkne observatører til den videre utviklingen for dette prosjektet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 3 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse