fbpx
Annonse
Annonse
Arne Grødahl
Leserinnlegg
Arne Grødahl
27 januar 2020 10:27
Arne Grødahl: Foto Privat
Arne Grødahl: Foto Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Formannskapet i Kristiansund har vedtatt at skifte av region til Trøndelag skal utredes. Et vedtak som var ventet. Og et vedtak som åpner for en prosess hvor vi ikke vet hvor ender.

Det at politikerne i Kristiansund vedtar å utrede skifte av region til Trøndelag var forhåndsvarslet. Forhåndsvarslet av et klart politisk flertall før valget. Alle de tre største partiene hadde dette som sak de gikk til valg på. De partiene som var tydeligst i dette spørsmålet ble altså valgvinnere. I samarbeidsavtalen mellom posisjonen i Kristiansund som består av Senterpartiet og Arbeiderpartiet var det også et av punktene. De to partiene som har flertall i kommunestyret gjentok altså at regionspørsmålet skal utredes kun kort tid etter fjorårets valg.

Samtidig. Når man vedtar utredning så betyr det at man ønsker svar på spørsmål. Og spørsmålet er: Vil det være mulig for Kristiansund å skifte region til Trøndelag? Vil det lønne seg for Kristiansund å skifte region til Trøndelag?

Mye av ordskiftet og artiklene i vårt lokale media er vinklet slik at det forutsetter at vi har bestemt oss. Slik er det ikke for meg. Og slik er det ikke for mitt parti Kristiansund Arbeiderparti. Vi konkluderer når utredningen er gjort. Og vi sier også at et vedtak om et eventuelt regionskifte skal komme etter en folkeavstemning. Som vil være naturlig å gjøre samtidig med Stortingsvalget i 2021.

Samtidig så er det kun noe poeng med en slik folkeavstemning hvis vi faktisk er ønsket av Trøndelag. Skal man tolke fylkesordfører Tore O Sandvik i Trøndelag sine uttalelser så tyder mye på at han har døren åpen men samtidig dette må også være tema i utredningen.

En annen faktor for oss i Kristiansund er at vi ikke har noen naturlig grense til Trøndelag. Dermed er det vanskelig å se for seg at Kristiansund kan skifte region uten at noen av våre naboer på Nordmøre gjør det samme. Vi vet at både Smøla og Aure setter i gang en prosess lik vår når det gjelder utredning om overgang til region Trøndelag. Og det er jo slik at i øyeblikket Aure skifter region så vil Kristiansund ha grense mot Trøndelag. Det betyr at for Kristiansund sin del er det vanskelig å tenke seg at det er mulig å skifte region uten at Aure gjør det samme. Derfor ser jeg for meg at kommunene Aure, Smøla og Aure må samarbeide tett når det gjelder regionspørsmålet framover.

Samtidig så er vi veldig klar over at Nordmøre består av flere kommuner enn de tre kommunene som nå vil utrede eventuelt regionbytte til Trøndelag. To av kommunene har allerede byttet region. Halsa og Rindal. De er likefullt en del av Nordmøre selv om de ikke er en del av Møre og Romsdal. Vi er også klar over at noen av de kommunene som ligger nærmest Kristiansund geografisk ikke utreder noe regionbytte nå. Da det ikke er noe tema i kommuner som Averøy, Gjemnes og Tingvoll. Utredningen må da gi svar på hvilke følger det får hvis disse tre kommunene forblir i Møre og Romsdal mens andre kommuner på ytre Nordmøre skifter region. Vil dette være negativt eller vil det ikke ha noen konsekvenser som gjør at det bør vektlegges?

Det er også en etablert en sannhet om at Kristiansund har vært en tapende i by når det gjelder fylkeskommunale oppgaver. Tall som viser antall fylkeskommunale arbeidsplasser viser at dette er tilfelle. Dette må også være en del av utredningen. Er denne sannheten riktig? Og kan vi komme bedre ut av å skifte region? Herunder må det også undersøkes om mulighetene i Møre og Romsdal. Har vårt nåværende fylke nå forstått at Kristiansund på mange områder er blitt oversett og forbigått av andre plasser i fylket når lokalisering av fylkeskommunale arbeidsplasser er fordelt? Og hvis dette er forstått: Er man villig til å gjøre noe med det?

Skifte av region handler ikke bare om fylkeskommunale arbeidsplasser. Mange påpeker også sykehussaken som en faktor i regionspørsmålet. Vi vet at forvaltningsmessig så bestemmes ikke sykehussaker i regionene. Samtidig så må det vurderes om Kristiansund kommer bedre ut av regionskifte hvis vi blir en del av Trøndelags strategi når det gjelder å skaffe best mulig sykehustilbud til sin befolkning. Ut i fra en slik tankegang så må sykehusproblematikken også være en del av utredningen.

Av mange så pekes det på at næringslivet spesielt i sfæren Kristiansund, Aure og Smøla på vår side av nåværende regionsgrense og Hitra og Frøya på trøndelagssiden vil kunne få en bedre utvikling hvis disse kommunene er i samme region. Her tenkes det spesielt på de blå næringene. Dette må selvsagt være en del av utredningen. Herunder ligger også mulighetene til å bygge disse kommunene tettere sammen kommunikasjonsmessig. Dette må selvsagt utredes.

Mange hevder at Møre og Romsdal ikke fungerer som en region som gjør hverandre bedre. Som ikke styrker hverandre. At all den regionkamp eller fogderistrid som vi kalte dette tidligere er hemmende for utviklingen på Nordmøre. Er dette slik? Vil det være slik videre? Også et tema som må være en del av utredningen.

Til slutt vil jeg peke på de konkrete positive sakene som nå skjer i Kristiansund. Som Campus Kristiansund. Som kulturhus. Vil dette kunne gjennomføres hvis vi skifter region?

Det må også utredes hvilken betydning et regionskifte vil ha for Kristiansund rent økonomisk. Et rent regnestykke. Vil det økonomisk være bærekraftig å bytte region?

Det temaet som muligens ikke er like lett å utrede er det kulturelle og følelsesmessige. Er det slik at Kristiansunderen kulturelt mer er en trønder enn en vestlending? Og skal dette eventuelt vektlegges i en utredning?

Selv så er jeg der at jeg ikke vil fronte at det ene er riktig foran det andre. Jeg kan ikke si hva jeg mener om eventuelt regionbytte før utredning er gjort. Samtidig så skal jeg ikke legge skjul på at jeg har vært en kraftig tilhenger av utredning. Det ville jeg ikke gjort hvis jeg mente at alt fungerte perfekt i Møre og Romsdal.

Av: Arne Grødahl, Bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 12 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 20 timer siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende
@Rolf Erik PedersenDet jeg viser til er data fra utredningene utført av ulike fagetater. Du misliker budbringeren, i dette tilfellet et sammendrag ...
Jan Rune Haukvik 22 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Sve driver valgkamp, og da stiger iallefall ikke faktanivået i hans propaganda. Her forsøker Sve å bygge opp under en ny ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 35 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte