Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Sidsel Holm Frøseth
Ytring
28 januar 2020 13:06
Del på Facebook
Sidsel Holm Frøseth, Rødt Kristiansund. Foto: Rune Kristiansen.
Sidsel Holm Frøseth, Rødt Kristiansund. Foto: Rune Kristiansen.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag den 23.01 møtte jeg i hovedutvalget for helse, omsorg og sosial. Overraskelsen ble stor da prosjektleder for DMS Kristiansund skulle holde innlegg i møtet. Dette var ikke satt på dagsorden før møtet, og medlemmene hadde (så vidt jeg vet) ikke fått beskjed på forhånd.

Vi ble presentert for en analyse utført av Oslo Economics som viser hvor kostbart helsevesenet kommer til å bli i fremtiden. Dette for å forklare hvorfor det er nødvendig med endringer i helsetilbudet og hvor helsetjenester tilbys.

Her ramler jeg av. Norges befolkning blir stadig eldre, folk lever lengre med kroniske sykdommer og er gjerne multisyke når alderen drar på. En kan da lure på hvor logikken blir av når sjukehustilbudet bygges ned, reiseveien blir lengre og det blir vanskeligere for folk å benytte seg av sjukehusa som sårt trengs der vi bor. Det er kanskje de som har størst behov for hjelp på sjukehuset som strever mest med å komme seg dit. Spare penger i drift til bygging av nedskalert sjukehus som ingen veit hva skal inneholde. Snittalderen kommer dessuten ikke til å gå noe ned om ikke det legges til rette for trygge fødsler i rimelig nærhet til der folk bor.

SNR kommer til å bli bygd. Vi skal jo få DMS. Norges beste. Et utstillingsvindu. Men da må vi politikere i Hovedutvalg for helse, omsorg og sosial samarbeide. Hvis ikke får vi bare minimumstilbudet som foreslås av helseforetaket. Dette er hva vi ble servert i det møtet. Vi skal altså tvinges til et samarbeide.

Mandag 20.01 gikk Frp ut av regjering. Ja! En åpning for å snu på vedtaket om sjukehuset vårt? Eller? Dagen etter kunne det leses i Tidens Krav: «De som bestemmer har sagt at SNR kommer.»

Bryter med tidligere vedtak i bystyret

Jeg vil si at dersom mine politikerkollegaer i bystyret samarbeider om et DMS i Kristiansund, bryter de vedtak i bystyret av 29.01.19 som lyder:

«Vi mener det ikke er grunnlag for å bygge et felles sykehus for befolkningen på Nordmøre og i Romsdal.

Vi mener at sykehuset i Kristiansund skal opprettholdes som et fullverdig lokalsykehus med fødeavdeling, barneavdeling, akuttberedskap og poliklinikker.

Vi mener at Helseforetaksmodellen som styring av spesialisthelsetjenestene avvikles og erstattes med en åpen og demokratisk styringsmodell.»

Bent Høie gikk for to akuttsjukehus på Helgeland. Et i Sandnessjøen og et i Mo i Rana. Dette viser at det nytter å kjempe. Å samarbeide for å gjøre om sitt eget lokalsjukehus til et DMS er det rake motsatte av å kjempe.

Så. Nei. Det kommer ingen entusiasme for distriktsmedisinsk senter fra meg. Tankene mine går i ROS-analyser, eller mangel på sådan, innsatsstyrt finansiering, levekårsundersøkelser som sier at å ha sjukehus i nærheten gjør levekåra bedre, oljeberedskap (Hvor er Equinor nå?), risikofødsler på veien, eldre og barn som blir frakta land og strand for undersøkelser og behandling som kunne vært gjort på et lokalsjukehus og at Kristiansund som kan bli den største byen i Norge uten eget lokalsjukehus.

Onsdag 29.01 klokka 10.00 skal HMR ha møte i Kristiansund. Bunadsgeriljaen oppfordrer oss til å stille opp klokka 9.30 utenfor sjukehuset. HK blir åpent hele denne dagen.

Vi gir oss aldri!


Sidsel Holm Frøseth,
Rødt Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 13 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse