Annonse
Annonse
Falk Daniel Øveraas
Ytring
11 februar 2020 07:52
Del på Facebook
Falk Øveraas, Fylkestingsrepresentant Møre og Romsdal Høyre
Falk Øveraas, Fylkestingsrepresentant Møre og Romsdal Høyre
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svar til Frank Sve sitt innlegg «Kjøttskam i Høgre» publisert 10. februar.

Av: Falk Daniel Øveraas, Fylkestingsrepresentant Møre og Romsdal Høyre

Svarer nok en gang Frank Sve, siden han ikke svarte på noe av det jeg skrev i mitt forrige innlegg. 

Lederen i Møre og Romsdal Frp har gjort et kunststykke i å svare på innlegget mitt – uten å svare på noe av det jeg tok tak i.  Det han derimot gjorde, var å henge seg opp i ett av avsnittene – før han så tok alt ut av kontekst. 

Jeg nevnte i mitt innlegg 8. februar at de fleste nordmenn ikke vil lide noen nød av å spise litt mindre kjøtt. Dette ble altså til et innlegg med tittelen «Kjøttskam i Høgre». Innlegget jeg skrev handlet om hvordan Frp harselerer og gjør narr av de som er opptatt av klima ved å bagatellisere saken. Nå skal jeg gjøre det Frank ikke gjorde – jeg skal faktisk svare på alle påstandene han kom med: 

For å ta tyren ved hornene, så starter jeg med tittelen på innlegget – vi kan nemlig ikke diskutere klima uten å nevne kjøttkonsumet. Dette er ikke fordi vi ønsker å spre “kjøttskam” på noen som helst måte, men fordi landbruk bidrar like mye utslipp som all veitrafikk i Norge. Storfe-produksjon alene står for halvparten av disse utslippene. Som om ikke dette er nok, har produksjonen også andre konsekvenser. Kun 1/10 norske husdyr gresser ute, og de færreste bønder har kapasitet til å produsere alt fôr selv – dette betyr at resten av norske husdyr fores på kraftfôr av brasiliansk soya – som er ekstremt lite bærekraftig. Det er absolutt ikke slik at norske bønder skal slutte å produsere kjøtt, men dersom konsumet reduseres bittelitt i hver husstand, vil trolig dette forbedre både klimaet og dyrevelferden på norske gårder. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans andre påstand er at vi ikke bryr oss om avfallsdeponi på Raudsand. Dette stemmer ikke. Selv synes jeg det vil være flott at Møre og Romsdal kan bidra til en fremtid der sirkulær økonomi og gjenvinning står i fokus. Vi er her med å ta et nasjonalt ansvar der vi har full kontroll på at dette avfallet lagres på en trygg måte. Men for Sve er vel dette nok en sak der han ser at det er mennesker som roper høyt og er sinte – dette sklir jo rett inn greinalust-retorikken.

Den tredje påstanden omhandler selvfølgelig Møreaksen, og her stilles det spørsmål til veiens utslipp. Fremskrittspartiet har i regjering tydelig sagt at gode veier er den beste klimapolitikken. Da er det litt besynderlig at dette ikke er gjeldende, kun fordi partiet vil ha veien et annet sted? Til deres glede så blir det etter 2025 utelukkende solgt nullutslippsbiler. Videre kan det legges til at Møreaksen kun har et utslipp tilsvarende 10 % av flytebroprosjektet Hordfast, så kanskje er det ikke så lurt med flere slike prosjekter da? Og det blir vel heller ingen utslipp med alle tunnelene til Nordøyene som Sve har vært forkjemper for?

Siste påstand er at vi lar oss diktere av terrorister – dette gjelder naturligvis saken om IS-kvinnen som førte til at Frp forlot regjeringen. VG sin viser at det fleste var enige i det som ble utført. Det eneste partiet hvor velgerne var uenige var selvfølgelig Frp. Det Fremskrittspartiet må forstå, er at det ikke alltid finnes enkle løsninger på alle utfordringer. Når et sykt norsk barn kan reddes, så er det vår fordømte moralske plikt å gjøre dette. Moren derimot skal få sin dom i en domstol, men – en må jo påpeke at det er smått ironisk at partiet med verdensrekord i antall justisministre ikke forstår at man ikke er skyldig før man er dømt. 

Så – mellom «greinalaust» og utropstegn hadde det vært flott om Sve kunne forsøkt å bidra til en konstruktiv debatt og ikke stemple alle som er opptatt av klima som hysteriske. En slik konstruktiv diskusjon kan vi gjerne ta over en bedre vegetarburger.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 7 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 12 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte