Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
26 februar 2020 14:19
Stig Anders Ohrvik er gruppeleder for Nordmørslista i bystyret i Kristiansund og 1. vara til fylkestinget i Møre og Romsdal for Nordmørslista. Foto: Inger Johanne Ohrvik.
Stig Anders Ohrvik er gruppeleder for Nordmørslista i bystyret i Kristiansund og 1. vara til fylkestinget i Møre og Romsdal for Nordmørslista. Foto: Inger Johanne Ohrvik.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bystyret fikk i forrige uke orientering om planene for nytt sykehus i Molde og DMS i Kristiansund. Orienteringen bystyret fikk ga lite nytt, tvert imot fikk vi bekreftet det vi har visst hele tiden. Det har i ettertid også kommet ny informasjon fra planleggingen av det såkalte «fellessykehuset» i Molde, som også bekrefter det vi har trodd.

Helseforetaket vil beholde og videreføre minst mulig i Kristiansund, av 22000 kvadratmeter er det bare behov for 5500 kvadratmeter til det som kalles «DMS» Dermed vil helseforetaket «avhende bygningsmassen i Kristiansund».

Sykehuset i Kristiansund er med andre ord i ferd med å bli nedlagt til fordel for nytt sykehus i Molde. Det er ikke lagt opp til noe forsvarlig fødetilbud i Kristiansund, men det er heller ikke lagt opp til at det fødetilbudet som blir lagt ned i Kristiansund og på Lundavang blir ivaretatt ved det nye sykehuset i Molde. Det blir bare tre fullverdige føderom ved det såkalte «fellessykehuset» (mot 5 i dag), dessuten kan ikke det nye sykehuset håndtere risikofødsler, da må mor reise til Ålesund.

Til Ålesund må vi også for å finne en fullverdig barneavdeling, det eneste som er planlagt på det såkalte «fellessykehuset» i Molde er 8 senger avsatt til barn i en ordinær sengepost.

Dette er absolutt ikke «minst like bra» som de to sykehusene som blir nedlagt, og det er veldig langt unna å gi et «bedre» tilbud til befolkningen i Nordmøre og Romsdal.

Alle i Nordmøre og Romsdal må reise lenger for å finne et tilfredsstillende tilbud for barn og fødsler, og når det gjelder oss på Nordmøre så blir vi i tillegg pålagt å reise til Ålesund, når det for de fleste på Nordmøre ville vært en stor fordel i stedet å reise til Trondheim. Da tenker jeg både på transportvei for syke, skadde og fødende, og på muligheten for besøk under innleggelse.

Som følge av funksjoner som er allerede er fjernet og funksjoner som er vedtatt nedlagt ved sykehuset i Kristiansund, og som følge av funksjoner som ikke blir videreført eller tilfredsstillende ivaretatt ved et eventuelt nytt sykehus i Molde, har befolkningen i Kristiansund og ellers på Nordmøre en betydelig svekket tilgang til spesialisthelsetjenesten.

Som avbøtende tiltak vil jeg foreslå at bystyret skal kreve ambulansehelikopter fast stasjonert i Kristiansund, som skal dekke kommunene på ytre Nordmøre.

For å unngå at pasienter får en unødig lang ambulansetransport frem til behandling, vil jeg foreslå at bystyret skal kreve at Kristiansund blir lagt under St. Olavs hospital ved sykdom og skader som må behandles på overordnet nivå når behandlingen ikke kan skje i Nordmøre og Romsdal, ved risikofødsler og ved innleggelse på barneavdeling. 

Jeg vil videre foreslå at bystyret skal arbeide for at Kristiansund i fremtiden skal tilhøre til det nye helseforetaket Helse Trøndelag når de to foretakene i Trøndelag blir sammenslått, i stedet for å tilhøre Helse Møre og Romsdal som i dag.

Jeg vil fortsette å kjempe for sykehuset i Kristiansund, men uansett hva vi klarer å beholde av spesialisthelsetjenesten i Kristiansund, så må det snart være tydelig for alle og enhver at våre behov for- og vår rett til likeverdig tilgang til spesialisthelsetjenesten, ikke blir ivaretatt i Helse Møre og Romsdal.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 5 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte