Brødskiver er gøy. I hvert fall hvis du velger en maksimalistisk tilnærming.
Våre skandinaviske naboer ler litt av oss rike nordmenn med den evinnelige matpakka. Vi er gjerrigknarkene som heller tar med kneippbrød med fårepølse på hjemmefra enn å unne oss en bedre lunsj på restaurant. Og som har et skolesystem som satser på medbrakt framfor å tilby nylaget varmmat.
Det er vel noe i det, men la oss ta én kamp om gangen. I dag er kampen ikke for matpakka, men for selve brødskiva. Den vi spiser til både frokost, lunsj og kvelds, men som vi kanskje har mest tid til å flikke på om kvelden.
Det er ingen tvil om at nordmenns gjennomsnittlige brødskive har et forbedringspotensial. Rustet med surdeig, stekepanne og lass med deilig pålegg skal vi utforske dette potensialet. Tenk maksimalisme: Det skal smake mye, og bugne enda mer. Visuelt skal brødskiva være spennende og innbydende. Først når den ikke lenger lar seg spise med hendene, men bestikket må til pers, har du lagt på akkurat passe.
Jeg har gjort det til en sport å lage slike høye smørbrød hjemme. En barnslig glede fyller meg når jeg forbereder alle elementene hver for seg, for så å la dem møtes på tallerkenen. Mesterverkene bygges lag på lag med teksturer, smaker, farger og dufter.
I utgangspunktet tenker man kanskje at en slik overlesset skive kan være en kjapp erstatning for «ordentlig» middag. Men underveis viser det seg gjerne at man har satt i gang med noe som er mye mer komplisert og tidkrevende enn en enkel husmannsklassiker. Uansett er det verdt innsatsen!
Graving av fisk og kjøtt er en teknikk som brukes litt for sjelden. De fleste har et forhold til julens gravlaks med dill og en klunk akevitt, mens få tenker på å grave andre varianter av fisk eller fileter av kjøtt – selv om det blir skikkelig godt.
Å grave er i prinsippet omtrent som å speke, men vi bruker en kombinasjonen av salt og sukker – og mye kortere tid. Ved speking må man tørke og lagre råvaren i månedsvis, mens graving bare tar noen få dager. I enkelte tilfeller holder det med bare noen timer.
Bytt gjerne ut de tradisjonelle smakene med andre typer krydder, urter og brennevin for å sette en ekstra spiss på måltidet.
Toast med kryddergravet laks, egg og urtemajones
Ingredienser (2 personer)
2 store skiver surdeigsbrød
50 g rørossmør til steking
250 g lakse- eller ørretfilet
2 ss salt
1 ss sukker
4 einerbær
1 ts fennikelfrø
1 ts sortpepper
1 ts korianderfrø
1 ss akevitt (kan sløyfes)
1 dl urteolje eller kaldpresset rapsolje
1 ss dijonsennep
1 eggeplomme
1 ss kapers
2 egg
1 liten bunt med gressløk
Salt
Sitron
Framgangsmåte
Laksen trenger å graves minimum tre timer, men blir aller best om den får én til to dager i kjøleskapet. Bland sammen salt og sukker, og knus krydderne lett i en morter før du blander alt. Skyll og tørk laksefileten godt, og legg den på en tallerken. Dryss krydderblandingen godt rundt hele fileten, kle den med plastfolie og sett den i kjøleskapet. Når fileten er ferdig, skraper du bort krydderne og skjærer din tynne skiver.
Bland sammen eggeplomme, sennep og saften av ca. en halv sitron. Spe med urteolje til en fin, tykk, grønn majones som du smaker til med salt og sitronsaft.
Urteoljes lages av å blande solsikke- eller rapsolje med det du måtte ha av friske urter, gjerne rester. Dette kjøres glatt i en blender til oljen blir varm og skiller seg fra urtene. Sil så oljen gjennom en fin sil eller et kaffefilter. Du sitter igjen med en grønn, smaksrik olje. Om du ikke har urteolje, kan du bruke en god kaldpresset rapsolje.
Egg kokes i sju minutter og avkjøles i kaldt vann, skrelles og deles grovt.
Stek brødskivene i stekepanne med godt smør til de er gylne og sprø på begge sider. Legg dem over på tallerkener, og anrett med grønn majones, hakket egg, hele kapers og tynne skiver av gravet laks. Drysse på finhakket gressløk til slutt.