fbpx
Annonse
Annonse
EGGENDE: Eggene er for en gangs skyld bakt, ikke stekt eller kokt.Foto: Heiko Junge / NTB
EGGENDE: Eggene er for en gangs skyld bakt, ikke stekt eller kokt.Foto: Heiko Junge / NTB

Dagens første måltid hos mexicanerne kan gjerne være dagens siste hos nordmenn.

Huevos rancheros, eller «rancheierens egg» på godt norsk, er inspirasjonskilden bak ukas middagsrett. Tradisjonelt lages denne retten med bønner, løk, tomater og egg, og den gir mexicanerne en pangstart på dagen som frokost – eller ny giv til lunsj.

Hvis vi tilfører risottoris, får vi mer middags- enn frokostfølelse. Ukas versjon er dermed også litt «snik-italienskifisert», men er likevel god sammen med varme tortillalefser. Eller du kan gå videre i det italienske sporet og servere en focaccia ved siden av, gjerne bakt med litt tomater og rød chili på toppen.

Man kan selvfølgelig lage retten med bønner, kikerter og linser. En noe mer nordisk variant med kokte byggryn er også helt topp. Fordelen med disse to versjonene, kontra den med risottoris, er at de er lettere å lykkes med.

Risottoris vil alltid fortsette å svelle selv etter at risen er mør. Så hvis du ikke har brukt nok væske, eller retten blir stående for lenge, kan den fort bli veldig tørr og klumpete. Uansett tror jeg de fleste har godt av å prøve seg på dette, for å få en bedre forståelse av hvordan risen og væsken oppfører seg. Hvis du skulle mislykkes, er det en uvurderlig erfaring på veien mot å bli en risottomester!

Å bake egg i ovnen er morsomt og litt spesielt. Målet er at hviten skal være ferdig stekt, mens plommen fortsatt skal renne tyktflytende utover og «kreme» risen og grønnsakene sammen. Sørg for at risottoen i bunnen er skikkelig varm, og bruk ovnens grillelement i noen korte, effektive minutter. Trykk forsiktig med fingeren på toppen av eggeplommen for å sjekke underveis. Husk bare at plommen fortsetter å bakes noe selv etter du tar retten ut av ovnen, så det kan være lurt å ta den ut noen strakser før den er perfekt.

Tomatisert risotto med grillet paprika, bakt egg og ost

Ingredienser (2 personer)

1 gul løk
1 ts korianderfrø
1 ts spisskuminfrø
2 fedd hvitløk
2 ss smør
1 dl tørr hvitvin
1 glass bakt paprika
1 boks hermetiske tomater
1 rød chili
40 gram risottoris
2 dl grønnsakkraft
2 egg
1 neve revet lagret Jarlsberg

Framgangsmåte

Finkutt løk, chili og hvitløk, og fres det i en kjele i smøret. Tilsett risen og krydderne, og la alt frese videre uten å få farge i et par minutter.

Slå på hvitvin, og kok nesten helt inn. Tilsett hermetisk tomat og grønnsakkraft litt etter litt til risen har en mør kjerne. Pass på at du ender opp med en ganske tyntflytende risotto før den går i ovnen. Smak til med salt og pepper

Ha risottoen over i en ildfast form, og legg på grovdelte paprikaer, to rå egg og et dryss med ost.

Bak i ovn på 200 grader med grillelement i 6–10 minutter, avhengig av ovnen. Sjekke egget etter 5 minutter for å vite hvor langt du er kommet.

Server risottoen rykende varm med godt brød og gjerne en knert aioli eller chilimajones.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte