Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
22 januar 2021 13:00
Del på Facebook
HYTTETUN: Odd Holdes hytter i Hemsedal ligger i bunnen av bakkeanlegget. Vanligvis er 60 prosent av gjestene fra utlandet, og hyttene er fullbooket det meste av vinteren. I år kan nordmenn velge og vrake. Foto: Privat
HYTTETUN: Odd Holdes hytter i Hemsedal ligger i bunnen av bakkeanlegget. Vanligvis er 60 prosent av gjestene fra utlandet, og hyttene er fullbooket det meste av vinteren. I år kan nordmenn velge og vrake. Foto: Privat

I år kan du leie hytte på sparket. Selv om mange nordmenn vil til fjells, er vi langt fra mange nok til å kompensere for de utenlandske turistene.

– Pandemien har skapt en trend der folk flest booker veldig tett på avgang eller innsjekk, sier Terje Berge, kommersiell direktør for FINN reise.

Utlendinger som uteblir, skaper spillerom for nordmenn i eget land.

– Utenlandsandelen på mine hytter er rundt 60 prosent i et normalår, sier Odd Holde, som driver utleie av 15 hytter ved alpinanlegget i Hemsedal.

Selv om reiserestriksjonene gjør at nordmenn må legge skiferien til hjemlandet, er ikke det nok til å kompensere for fraværet av utenlandske turister. Odd Holde forteller at bookingene for inneværende sesong bare utgjør cirka 25 prosent av en normalsesong.

– Nå kan du nærmest bestille når du vil. Det er mye ledig kapasitet. Særlig i midtuka, da vi normalt ville hatt mange utenlandske turister, sier Holde.

Han mener det fortsatt vil bli rift om overnattingsplassene i vinterferien og påsken, men at dette ikke vil hente inn sesongen som helhet.

– I et normalår ville vi i dag være så å si fullbooket ut sesongen, nå er det gode muligheter for å ta det på sparket.

Ledig også i Setesdal

– Man kan booke spontant nå, sier Ann-Torill Briksdal, daglig leder Hovden Alpin Resort, som har ansvaret for Hovden Alpinsenter, flere serveringssteder og 800 utleiesenger.

Anlegget, som ligger øverst i Setesdal, har vanligvis rundt 15 prosent gjester fra utlandet, i hovedsak fra Danmark. De er ikke her i år, dermed kan nordmenn i større grad velge og vrake. Vil du leie hytte i vinter- eller påskeferien, bør du likevel ikke vente for lenge med bestillingen.

Alle skistedene må selvsagt følge de nasjonale smittevernreglene. Det betyr i dag at man ikke kan blande kohorter, slik at to familier eller en større vennegruppe ikke kan dele én hytte.

– Det vi ser mye av nå, er kjernefamiliene, sier Ann-Torill Briksdal på Hovden.

Hun forteller at det også har kommet en del nye gjester.

– Det er mange som er nye i anlegget, særlig fra Østlandet. Det er folk som har lyst til å prøve noe nytt, når for eksempel Alpene ikke er tilgjengelig.

Håndtering av smittevern er ikke lenger nytt og ukjent. Kunden står ansvarlig for å følge rådene, mens eierne må passe på lovverket.

– I fjor åpnet vi opp igjen fra april til juni, så vi er vant til dette, vi har gjort det før. I tillegg har stamgjestene også lært det, siden de var med på dette forrige vårsesong.

Lokker folk nordover

Lenger nord, på Narviksfjellet, har de noe nedsatt kapasitet på heis og bespisning grunnet pandemien. Området har per i dag ikke noen hytteanlegg, forteller Helle Holt, som er markedsansvarlig for anlegget. Det er noe som ligger på planleggingsstadiet og ventes å være på plass innen tre år. Så gjestene må ta inn på ett av byens hoteller.

– Vi har hatt en rolig høst og tidlig vinter, med lite aktivitet. Dette tar seg opp nå når større deler av anlegget åpner. Det kommer mange forespørsler, og vi forventer mange «i siste liten»-bestillinger grunnet covid-19, sier Holt.

I tillegg jobber de med tiltak for å lokke folk til bakkene.

– Vi ser på covid-19 som en gyllen mulighet til å bearbeide det norske markedet, og deltar i flere tunge kampanjer for å rette fokus mot nord og Narvik. Vi spiller på det eksotiske, det unike, med stor plass og lite mennesker.

Stor vekst i søk

I FINN reise så man en stor vekst i norske søk i fjor, noe som har vedvart.

– Når det gjelder feriehus, hadde vi jo en fantastisk sommerferie med fire ganger så mye trafikk og bookinger som året før. Og i desember 2020 så vi en trafikkøkning på 115 prosent sammenlignet med desember 2019, forteller Terje Berge, kommersiell direktør for FINN reise.

I desember hadde flere skidestinasjoner rundt tre ganger så mange søk som året før, forteller han.

Men stadig flere av bookingene kommer altså i siste øyeblikk. Det er også klar økning av booking via mobiltelefonen, sammenlignet med tidligere år, forteller Berge.

Familien til Holde i Hemsedal har holdt på med hytteutleie i 35 år, og Odd Holde sier det er viktig å se framover etter det som ser ut til å bli to svært vanskelige sesonger.

– Midt i galskapen er det likevel to positive ting å ta med seg i år: Vi har masse snø, og vi har allerede god booking fra utlandet for neste sesong, sier Holde.

Færre gjester i Norge, flere i Sverige

Petra Hallebrant er PR- og kommunikasjonssjef i Skistar, som står bak skidestinasjonene i Trysil og Hemsedal. I tillegg har Skistar tre steder i Sverige (Sälen, Åre og Vemdalen) og er majoritetseiere i St Johann i Østerrike. Hallebrant sier situasjonen er forskjellig på stedene deres, på grunn av ulike restriksjoner og koronasituasjoner.

– I vår siste kvartalsrapport i desember hadde vi et bookingnivå som var 16 prosent lavere for hele vintersesongen totalt sett, mens det var en vekst på 8 prosent i Sverige. Utfordringen i Norge er først og fremst at det kommer færre utenlandske gjester med de innreise- og karantenereglene som gjelder nå, sier hun.

Fraværet av utenlandske turister merket de godt i jul- og nyttårshelgen.

– Samtidig ser vi at mange nye gjester har besøkt Trysil, og framfor alt Hemsedal, i samme periode. Vi ser fram mot en lang vintersesong, og håper at vi kan ha åpent til slutten av april.

Hallebrant trekker også fram trenden med å feriere i eget land.

– Den har vært på gang siden 2018 og satte skikkelig fart sommeren 2020, så vi håper også på en sterk sommersesong.

Markedsmessig har Skistar gjort framstøt for å få folk til å komme på weekendreiser, kortuker og i skoleferiene. En lettelse i restriksjonene etter hvert vil selvsagt også hjelpe, men hun legger til at flere ser muligheter i situasjonen slik den er nå.

– I disse tider, når mange jobber hjemmefra, ser vi også at flere passer på å kombinere dette med å dra til fjells. Der kan de tilbringe tid i skibakken og ute i frisk luft hvis de har litt fleksible arbeidstider. Dette tror vi kan gagne folkehelsen og folks velvære på kort og lang sikt.

Kjempevekst i søk

Statistikken over mest søkte steder (faktiske søkeord) fra Finn reise viser enorm vekst for mange norske fjelldestinasjoner. Dette er veksten i prosent, fra desember 2019 til desember 2020:

  1. Hemsedal – 302 prosent
  2. Norge – 146 prosent
  3. Trysil – 150 prosent
  4. Sjusjøen – 290 prosent
  5. Geilo – 188 prosent
  6. Norefjell – 253 prosent
  7. Hafjell – 163 prosent
  8. Hovden – 287 prosent
  9. Rauland – 277 prosent
  10. Sirdal – 253 prosent

Kilde: FINN reise

Smittevern i alpinanleggene

Bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner har i samarbeid med skianleggene utarbeidet en smittevernveileder. Her er noen utdrag fra veilederen:

  • Anleggene skal ha et felles skiltprogram, som er likt og kan brukes av alle, og som kjapt skal kunne tilpasses nye anbefalinger og råd.
  • Alle personer i anlegget, som ikke er i samme reisefølge eller husstand, skal holde en stavlengdes avstand, dette gjelder også ved bruk av alle typer heiser.
  • Det oppfordres til å ha et system for registrering av alle besøkende. Registreringen skal oppbevares i ti dager for å gjøre smittesporing enklere.
  • Alle anlegg bør vurdere kapasitet med hensyn til antall besøkende og eventuelt utarbeide en modell for tilpasning til lokal smittesituasjon. Dette innebærer også å ha en smittesikker beredskapsplan hvis man plutselig må stenge heisen på grunn av været.
  • Ved ski- og utstyrsutleie skal det brukes kontaktløs betaling.
  • Alle hjelmer og annet utstyr rengjøres med vann og såpe eller desinfiseres etter bruk. Som et alternativ kan hjelmene settes i karantene i 24 timer. Hjelmer og staver skal flyttes bak disk for å unngå unødvendig berøring.
  • Skiskoler skal holde enmeteren, så lenge gjestene ikke er i samme reisefølge, og det anbefales grupper på maks 20. Deltakerne bør deles inn i faste grupper, og man bør fortrinnsvis samle deltakere som omgås i andre sammenhenger.

Kilde: Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse