fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
04 februar 2021 13:00
BIBIMBAP: Bruk det du har av grønnsaker, med ris i bunnen og egg på toppen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BIBIMBAP: Bruk det du har av grønnsaker, med ris i bunnen og egg på toppen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det trenger ikke ta lang tid å lage spennende, eksotisk mat. Prøv bibimbap!

Denne koreanske retten har kollegaen min tatovert på armen. Bedre vitnemål kan vel ikke en matrett få? Bibimbap er en enkel og god rett som du kan lage uten fasit eller oppskrift – så lenge du følger grunnideen.

Bare bytt ut byggeklossene i ingredienslista med det du måtte ha tilgjengelig av grønnsaker og/eller kjøtt. For den saks skyld kan du også bytte ut risen – med for eksempel byggryn, bulgur eller quinoa.

Så lenge man har med de gode, sterke smakene av chili, samt en eggeplomme som kan få renne ut og blande alt til en fyldig røre, er man på rett vei. Og det er nettopp det «bibimbap» betyr: blandet ris.

Det blir godt uansett, men siden vi spiser med øynene også, er det lurt å tenke på presentasjonen – selv om den bare varer en stakket stund. Husker du den barnlige gleden av å bygge sandslott, for så å trampe destruktivt igjennom? Omtrent sånn bygger og fortærer man en bibimbap. Tilbehørene danderes pent og ryddig på toppen. Like etterpå går man til angrep med skje, gaffel eller pinner og rører det hele sammen til en slags pytt i panne.

Min versjon er vegetarisk. Soppen er tilberedt på verdens beste måte: Den stekes i panne i godt smør, før man koker ut pannen med soyasaus og sitronsaft. Slik får man presset masse umamirike smaker inn i soppen, i tillegg til at man får en knallgod saus i pannen. Sausen egner seg perfekt til å øse lett over risen og grønnsakene i skålen ved servering.

Ønsker man ikke en ren vegetarrett, kan man enten bytte ut soppen med kjøtt eller fisk, eller beholde soppen og sausen og legge til noen skiver av for eksempel biff eller svinenakke. Sprøstekt kyllinglår uten bein, som deles opp i skiver etter steking, er også godt. Eller fisk og skalldyr. Bibimbapen tåler det meste!

Husk bare at dette er en «roterett» som helst skal kunne spises med spisepinner eller en skje, så det er greit at alt er i ganske små biter.

Bibimbap - ris kokt med ingefær, toppet med eggeplomme, grønnsaker og sopp

Ingredienser (2 personer)

2 porsjoner ris
1 ss revet ingefær
1 ss koreansk chili paste eller 1 rød chili
2 fedd hvitløk
10 sjampinjong, aromasopp eller shitake
6 ss soyasaus
1 sitron
2 ss meierismør
0,5 gulrot
1/4 fennikel
1/4 agurk
2 egg
2 vårløk

Fremgangsmåte

Kok jasminris eller basmatiris etter fremgangsmåten på pakken, men kok den sammen med revet ingefær i tillegg. La risen få dampe godt av seg, og dekk den til med et fuktig kjøkkenhåndkle eller under lokk fram til servering.

Kutt fennikel, gulrot og vårløk i løvtynne skiver. Om du ønsker å gjøre grønnsakskivene litt ekstra sprø, kan du legge dem i en skål med vann og isbiter i 10 minutter, før du tørker dem godt på et brett med kjøkkenpapir.

Agurken skrelles og deles i to på langs. Skrap ut kjernene med baksiden av en kniv eller med en skje, og kutt den så opp i lange stolper.

Del soppen i to eller flere biter, avhengig av størrelsen. Varm en stekepanne til høy temperatur, og stek soppen gyllen i smør. Tilsett finkuttet hvitløk og chili, eventuelt den koreanske chilisausen, mot slutten av steketiden. Tilsett så soyasaus og sitronsaft, og smak til med salt om behov. Du kan også tilsette litt vann om sausen koker for raskt ned.

Anrett med risen i bunnen, og legg grønnsakene og soppen i egne avdelinger rundt på toppen. Spar litt plass i midten til en rå eggeplomme. Øs litt av soppsoyasjyen over det hele til slutt.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte