Rundt i det ganske land er det mange som har sitt eget båtbyggeri – på kjøkkenbordet.
Hjemme hos Ingelil Mitchell på Nesodden står det 18 modellbåter som hennes onkel lagde gjennom et langt liv.
– Trond Teodor Salvesen, som han het, vokste opp i en velholden familie i Mandal. Det var nok forventet store ting av barna, men livet skulle ikke bli slik for Trond, sier Mitchell.
Han døde i 1996, 77 år gammel, og hadde selv ingen barn. Da den nærmeste familien skulle rydde ut av leiligheten i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka i Oslo, fant de modellbåter i nær sagt hvert eneste skap.
Totalt var det over 40 båter. Den siste han holdt på med, var så stor at den måtte demonteres før den kunne fraktes ut av leiligheten.
– Trond begynte på kunstakademiet i Oslo, men etter ett år ble han tatt ut. Legen mente han hadde angst og at han burde være utendørs. Så han ble sendt til Landbruksskolen på Ås for å kjøre kull.
Mitchell forteller at onkelen til slutt endte opp som sykkelbud i byen, og bodde hos sin mor som hadde flyttet til hovedstaden.
Her har han i år etter år bygd modellbåter.
Sigaresker
– Trond hadde dårlig økonomi, og materialene til båtene har han stort sett funnet. Man kan se at han for eksempel har brukt sigaresker.
Så å si alle båtene er modeller av norske skip, stort sett ferger. Mitchell tror onkelen selv så mange av båtene på havna i Oslo, der han tegnet ned detaljene. I tillegg har han brukt fotografier.
– I og med at han brukte enkle materialer, er ikke finishen helt på nivå med båtene man kan se på for eksempel Sjøfartsmuseet, der modellene gjerne er laget for rederier.
Mitchell sier de selvsagt var klar over hobbyen hans, men at de ikke kjente til omfanget.
– Var han i selskap, kunne han bli borte i et par timer, da satt han på do og spikket. Da vi ryddet ut av boet, visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre med båtene.
Sjøfartsmuseet var i kontakt med henne, de ønsket å overta båtene.
– Men jeg tenkte at de ikke var perfekte nok til å bli utstilt, og at de bare ville havne i magasinet deres. På den annen side så havnet de altså her, og det er jo ikke så mange som får se dem her heller.
Omtrent halvparten av båtene har gjennom årene ankret opp hos andre. Blant annet har Trygve Hegnar kjøpt én, og restauranten D.S. Louise på Aker Brygge har flere.
Mannsdominert miljø
For ikke lenge siden ble Mitchell kontaktet av Oslofjordmuseets avdeling i Vollen i Asker. De hadde hørt om samlingen og ønsket å stille ut noen av båtene på sin årlige modellbåtutstilling, som i år går av stabelen fra 9. til 14. mars.
– Noe av det første vi tenkte på da vi åpnet museet i 2013, var at vi skulle ha en modellbåtutstilling, sier kystkulturkonservator Stein Barli.
– Det viste seg å være et stort modellbåtmiljø i Norge. Det eneste skuffende er hvor mannsdominert det er. Jeg vil si det er nær 100 prosent menn.
Barli forteller at de i ikke setter noen spesielle krav til båtene som skal stilles ut. Alt fra plastikkmodeller levert av barn til en båt fra de kongeliges samlinger har fått plass. I tillegg til den store årlige utstillingen viser museet fram rundt 20 modellbåter på permanent basis.
Finn din båt
Det er mange måter å skaffe seg en modellbåt på. Det kan gå for de ferdigbygde, som finnes i små og store utgaver, ofte kostbare og superdetaljerte, og kanskje spesialbygget ut fra tegninger av en eksisterende båt. Du kan også kjøpe en helt enkel modellbåt i en leketøysbutikk.
Det selges også byggesett av ulik vanskelighetsgrad, i plast eller tre. Eller du kan bygge båtene selv fra grunnen av, slik Trond gjorde. Og så det er mange som ligger et sted midt mellom: De tar utgangspunkt i et byggesett, og gjør egne vrier på dette.
Funksjonene er også ulike. Noen modellbåter er fjernstyrte, har interiørdetaljer og lys, andre er enklere utstyrt. Noen kan flyte, andre trives bare på land.
– Mange bruker utrolig mye tid på båtene, sier Barli.
Generasjonsprosjekt
Mens vi kikker på den permanente modellbåtutstillingen på Vollen, støter vi på Michael Kristensen, en danske som bor på Kongsberg. Han har vært en ivrig modellbåtbygger siden tidlig ungdom.
De siste to årene har han holdt på med prosjekt som ble påbegynt av hans far for over 35 år siden, en nederlandsk seilskute av typen statenjacht. Båten var i utgangspunktet et byggesett, men Kristensen har måttet laget mange av delene selv. Han er utdannet møbelsnekker og bruker materialrester og hjemmelaget spesialverktøy i byggingen.
Prosessen krever tålmodighet, og ting går ikke alltid etter planen. Kristensen forteller om episoder der han møysommelig har satt sammen et skrog, for så å oppdage at det sprekker opp.
– Da er det bare å begynne på nytt. Jeg har aldri gitt opp en båt, men jeg har revet meg i håret mer enn én gang, sier Kristensen, som til sammen har bygget ferdig ni modellbåter.
Akkurat nå sliter han med å finne den riktige gullfargen til en gallionsfigur.
– For meg er det både avslappende og utfordrende å bygge i tre. Det skaper ro i en hektisk hverdag. Man kan ikke forsere et modellbygg, da blir resultatet deretter.
To av båtene hans skal på stilles ut på Vollen i mars, i godt selskap med over hundre andre farkoster, blant annet flere fra Ingelil Mitchells arvede samling.
Modellbåtforeninger
- Gokstad kystlag i Sandefjord har et eget modellbåtlag. Nettside: gokstadkystlag.no
- Norsk Modellseilforening skal være den eneste seilforeningen i Norges Seilforbund som kun driver med modellseiling. Nettside: modellseiling.no
- Vestfold Modell Båt Klubb ble stiftet i 1978 og ligger i Tønsberg. Har treff en gang i måneden. Nettside: vmbk.no
Modellbåtbutikker
- Mange museer, som Oslofjordmuseet på Vollen, selger modellbåter, både som byggesett og ferdig monterte.
- Danske Billing Boats har laget byggesett siden 1950-tallet. Båtene er delt inn i fire kategorier, fra nybegynner til ekspert.
- Det norske selskapet Modellskute selger modellskip som er komplette, det vil si ferdig montert. Her finner man alt fra snekke til seilskuter.
- Øgrey-Hobby i Egersund forhandler byggesett fra flere produsenter.
- Også en del interiørforretninger rundt i landet forhandler modellbåter. Det er også mye å velge i på finn.no og auksjonsnettsteder.
- SAMLING: Hjemme hos Ingelil Mitchell står det nær 20 modellbåter bygget av hennes onkel. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix SAMLING: Hjemme hos Ingelil Mitchell står det nær 20 modellbåter bygget av hennes onkel. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix
- DETALJER: Båtene i Mitchells samling er alle laget for hånd. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix DETALJER: Båtene i Mitchells samling er alle laget for hånd. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix
- GJENBRUK: Ingelil Mitchell forteller at båtene er bygget av materialer som onkelen fant. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix GJENBRUK: Ingelil Mitchell forteller at båtene er bygget av materialer som onkelen fant. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix
- PIRK: Michael Kristensen har alltid vært fascinert av båter og skip. Men det er ikke så lett å ha skala én til én hjemme i stua, derfor blir det modellbåter. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix PIRK: Michael Kristensen har alltid vært fascinert av båter og skip. Men det er ikke så lett å ha skala én til én hjemme i stua, derfor blir det modellbåter. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix
- BREDT UTVALG: Oslofjordmuseet på Vollen har hvert år en stor utstilling av modellbåter. I tillegg har museet rundt 20 stykker som står der permanent. Stein Barli sier de ønsker å vise bredden i det som kan kalles modellbåter. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix BREDT UTVALG: Oslofjordmuseet på Vollen har hvert år en stor utstilling av modellbåter. I tillegg har museet rundt 20 stykker som står der permanent. Stein Barli sier de ønsker å vise bredden i det som kan kalles modellbåter. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix
- FERGER: Alle båtene i samlingen etter Trond Teodor Salvesen er modeller av fartøy som har gått i trafikk langs norskekysten. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix FERGER: Alle båtene i samlingen etter Trond Teodor Salvesen er modeller av fartøy som har gått i trafikk langs norskekysten. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix
- HØY OG LAVT: Utstillingen på Vollen viser både svært forseggjorte modeller og mer enkle varianter. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix HØY OG LAVT: Utstillingen på Vollen viser både svært forseggjorte modeller og mer enkle varianter. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB scanpix
- BYGGER: Michael Kristensen har bygget modellbåter siden han var i tenårene. Prosjektet nå er en båt som faren hans begynte på, som har ligget i ro i 35 år. Det er en såkalt statenjacht. FOTO: Privat / Michael Kristensen BYGGER: Michael Kristensen har bygget modellbåter siden han var i tenårene. Prosjektet nå er en båt som faren hans begynte på, som har ligget i ro i 35 år. Det er en såkalt statenjacht. FOTO: Privat / Michael Kristensen
https://ksu.no/artikler/tema/96004-skipsredere-i-miniatyr#sigProId756b6a6c80