Annonse

Høstens Dansegalla Høstens Dansegalla

MÅ NED: I løpet av kort tid må bilprodusentene få ned sitt samlede CO2-utslipp. FOTO: Vincent West / REUTERS / X00957
MÅ NED: I løpet av kort tid må bilprodusentene få ned sitt samlede CO2-utslipp. FOTO: Vincent West / REUTERS / X00957

I 2021 slår EUs utslippskrav inn for bilbransjen. Det kan bety kroken på døra for flere produsenter.

Fra 2021 må bilprodusentene som selger biler i Europa, betale 33,6 milliarder euro, tilsvarende 323,6 milliarder kroner, i ekstra avgifter på grunn av for høye snittutslipp, er konklusjonen til en rapport utarbeidet av analysebyrået Jato.

Rapporten baserer seg på fjorårets utslippstall, og bøtene satt av EU-kommisjonen. Jato mener også at ingen av produsentene for øyeblikket er på vei til å nå målet satt av EU.

– Det kommende CO2-målet kan betraktes som bilindustriens apokalypse, står det i rapporten.

Målet er at snittutslippet fra en bilprodusent skal være 95 gram CO2 per kilometer fra alle nye biler solgt i løpet av ett år innen 2021.

Regelverket slår inn for bilprodusenter som selger 300.000 eller flere biler i på ett år i Europa. Det gjelder dermed 11 produsenter, som i dag i snitt slipper ut 24,7 gram CO2 per kilometer for mye.

Problematisk trend

– Trenden bekrefter at det blir stadig vanskeligere å nå målet, grunnet stor etterspørsel etter SUV-er og synkende etterspørsel etter dieselbiler.

De fire merkene som gjorde det dårligst, var premiumprodusentene Daimler (Mercedes-Benz), Jaguar Land Rover, BMW og Volvo.

Hvis 2018-tallene for utslipp vedvarer de neste årene, vil mange bilselskaper stå over for store økonomiske problemer i 2021. Utregningen gjort av Jato viser at den økonomiske straffen vil være på størrelse med halve overskuddet til bilbransjen.

Elektrifisering haster

Volkswagen vil få den høyeste boten, i snitt 24.000 kroner per solgte bil, til sammen 87,6 milliarder kroner. I 2018 hadde selskapet en nettoinntjening på 117 milliarder kroner.

PSA (Citroën, Peugeot, DS og Opel) vil få en lavere bot, 43 milliarder, men hadde «bare» en inntjening i 2018 på 27 milliarder.

Jato sier dette er et «worst case scenario», der man ser bort fra elektrifiseringen av bilparken. Samtidig viser analysen hvor mye elektrifiseringen haster for så å si alle bilprodusentene som selger i biler i Europa.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Rastarkalvspelet 980 x 300 Rastarkalvspelet 320 x 200

Annonse

Rastarkalvspelet 980 x 300 Rastarkalvspelet 320 x 200

Flere tema-artikler

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte