Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Tema
NTB
25 april 2019 10:30
Del på Facebook
I DAG OG I MORGEN: Lag nok krabbesalat, så har du en smårett den første dagen og verdens beste pålegg den neste. FOTO: Tore Meek / NTB
I DAG OG I MORGEN: Lag nok krabbesalat, så har du en smårett den første dagen og verdens beste pålegg den neste. FOTO: Tore Meek / NTB

Noen leser selvhjelpsbøker i jakten på økt livskvalitet. Andre tilbereder kongekrabbe.

Norske skalldyr er i verdenstoppen. Våre kalde farvann bremser tiden, slik at dyrene bruker lengre tid på å vokse seg store. Og takket være de store dypene kan skalldyrene trekke nedover, til den friske kulda og renheten, når sommeren kommer. På denne tiden, etter vinterens gyting, er skalldyrene magre og skal bruke sommeren til å fete seg opp. Derfor er skalldyr desidert best på høsten, når de igjen er proppfulle av mat.

Men for oss som vil spise dem, handler det ikke bare om å følge optimal sesong. Forventninger og tradisjoner er minst like viktig. Og når våren er på gang og sola varmer, får mange av oss lyst på skalldyr. Vi vil spise dem ute, med solbrillene på og utsikt over havet, og kanskje med hvitvin eller frisk, lett pilsner i glasset.

Kraften i dette bildet gjør at vi gjerne kompromisser litt med råvaresesongene. Dessuten kan vi velge å bruke en råvare som nesten alltid er frossen uansett, som kongekrabbe. Da venter en fantastisk matopplevelse og et bidrag til økt livskvalitet, året rundt!

Du kan trekke kongekrabben i saltet vann med aromater, og konsumere den mens den fortsatt er varm, sammen med loff og majones. Du kan kløyve den i biter og grille den i skallet med estragon, hvitløk og smør. Eller du kan følge ukas oppskrift og blande kongekrabben med majones og chili.

Skalldyr er fryktelig dyrt, og da er det viktig å utnytte hele råvaren. Et triks kan være å spare skallene og trekke dem godt og lenge i en nøytral olje sammen med litt tomatpuré. Da får du en ganske smaksintensiv skalldyrolje som er fin i dressinger og majones. Skalldyroljen er ekstra god å ha der smaken av skalldyrkjøttet står i fare for å drukne blant andre ingredienser.

Ukas rett fungerer utmerket både som forrett i en større meny og som en egen rett. Jeg vil uansett anbefale å lage en stor porsjon krabbesalat, så har du verdens beste pålegg på brødskiva til frokost. Man kan også enkelt bytte ut krabbe med reker. Har man vært så heldig å få tak i sjøkreps eller hummer, kan man lage en varm rett av halekjøttet og spare klørne til krepse- eller hummersalat.

annonse

Kongekrabbesalat med avokado og grønn chili

Ingredienser (2 personer)

200 g krabbekjøtt
4 ss majones
2 ss rømme
2 lime
1 hjertesalat
1 sjalottløk
1 grønn chili
1 avokado
1 hvitløksfedd
4 ss oliven olje av god kvalitet
salt
kajennepulver
karse

Framgangsmåte

Bland sammen krabbekjøtt med majones, rømme og saften av en lime.

Vask og skyll hjertesalat og del den i to på langs, legg så snittflaten ned mot skjærebrettet og snitt løvtynne skiver av salaten til fine strimler. Kutt halvparten av den grønne chilien i små terninger, og vend alt sammen med krabben. Smak til med salt og kajennepulver.

Kutte opp resten av chilien, og bland den sammen med olivenolje og saften av en lime. Smak til med salt.

Legge krabberøren på tallerkener og dekk den med tynne, delikate skiver av avokado. Topp med fingersalt, chilidressing, litt ekstra kajenne og karse.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte