Mange populære hunderaser i Norge er disponert for en lang liste med sykdommer, som kan gå hardt ut over både dyrets livskvalitet og eierens veterinærkostnader. – Systematisk dyremishandling, sier Dyrebeskyttelsen om avlen.
Det trekkes ofte fram at hunder har en helsebringende effekt på sine eiere. Menneskene er dessverre ikke alltid like helsebringende for sine firbeinte venner. Utseendefokusert avl har gjort sykdom og helseplager til en normal del av livet for mange hunder.
Engelsk bulldogg, mops, chihuahua, shar pei, cavalier king charles spaniel er eksempler på hunderaser avlet fram av mennesker for sine søte og særegne utseender. Men med flate ansikter, små bekken, brede skaller, store øyne, overdrevne hudfolder og pelsløse kropper følger det også med en lang rekke potensielle helseproblemer.
– Måten disse rasene avles fram på i dag, er i strid med dyrevelferdsloven, og ansees av oss som systematisk dyremishandling, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.
Uforberedt på omfanget
Som veterinær har Roaldset personlig erfaring med konsekvensene av ekstremavl.
– Jeg har sett mange hunder med arvelige lidelser som pustevansker, kroniske hodesmerter, betennelser i hudfolder og for trange bekken til å føde selvstendig. Dersom eier har råd, kan noen av disse hundene få akseptabel livskvalitet om de blir operert eller får annen behandling. Det er også et ukjent antall som ikke mottar behandling for plagene sine. Det er både meningsløst og hjerteskjærende å se hva disse dyrene gjennomgår, bare fordi vi ønsker oss et spesifikt utseende, sier hun.
Hadde flere visst om hva disse hundene potensielt står overfor av sykdom og lidelser i løpet av livet, hadde færre valgt å kjøpe dem i utgangspunktet, hevder Roaldset.
– Dette opplever kjøperne, til tross for å ha kjøpt seg hund fra en «seriøs» oppdretter, med alt av stamtavler og papirer på plass. Det ingen forteller dem, er at en god del rasetypiske hunder også har stor sjanse for å få rasetypiske sykdommer og lidelser. Hos enkelte raser er sykdomsfrekvensen så høy at man kan si at de leveres med en sykdomsgaranti, sier hun.
Et grunnleggende skifte
Mennesker har bedrevet selektiv avl av både dyr og planter i flere tusen år, men det var ikke før på slutten av 1800-tallet at kjæledyr – og spesielt hunder – inntok en ny rolle. Før dette hadde forholdet mellom mennesker og hunder historisk vært mer basert på nytte og samarbeid enn utseende.
Med fremveksten av de første kennelklubbene og stamregistrene i Storbritannia på slutten av 1800-tallet, ble plutselig dyrenes utseende vektlagt i stor grad. Fenomenet spredte seg raskt internasjonalt, og akkurat som i dag, forklarer Roaldset, var det ofte dyr med ekstreme varianter av disse estetiske «kvalitetene» som dro hjem med champion-titlene.
– Kennelklubbene og hundeshowene startet for alvor den systematiske avlingen av hunder for utseendets skyld, en retning som fortsetter å prege bransjen i dag, sier hun.
Systematisk innavl
Odd Vangen er professor i husdyravl og genetikk ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Han forklarer at innavl er mye benyttet innen ekstremavlen av hunder.
– Fordi estetiske egenskaper har høy arvelighet, tar det relativt kort tid å endre utseendet til en hunderase gjennom avl. Dette har gjort det mulig å transformere en rekke raser til det ugjenkjennelige og dysfunksjonelle på bare 150 år. Systematisk paring av nære slektninger har i stor grad vært benyttet for å oppnå disse kvalitetene. Men gjennom innavl – akkurat som med mennesker – følger det med en del sykdommer og defekter knyttet til recessive gener, sier han.
Vangen sier flere faktorer enn bare utseendet må prioriteres, dersom man skal klare å bøte på problemet med ekstremavl.
– Når vi avler hunder, bør også faktorer som helse, bruksegenskaper, fruktbarhet og gemytt inkluderes. De sunneste hunderasene får man når avlen er basert på flere av disse egenskapene, og ikke bare utseendet. I tillegg er det viktig å sørge for et så stort genetisk mangfold som mulig, sier han.
– Loven blir ikke håndhevet
Dyrebeskyttelsen – i likhet med veterinærforeningen og Rådet for dyreetikk (som belyste problemet så tidlig som i 1998) – har flere ganger etterlyst en holdningsendring rundt ekstremavl. I dyrevelferdsloven står det blant annet at «Avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse».
– Jeg opplever loven vi har i dag som tydelig, men ikke håndhevet, sier Roaldset i Dyrebeskyttelsen. – Til tross for at vi har solid dokumentasjon på at ekstremavl leder til omfattende helseproblemer, er det per i dag ingen domfellelser basert på paragrafen som går på avl.
Råd til deg som vil ha hund
Vil du ha en frisk hund? Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen har disse rådene:
- Kjøp en hund som ligner på en hund og ikke en teddybjørn.
- Hundens utseende bør komme i andre rekke, etter god helse og god funksjon.
- Møt begge foreldrene og sjekk at de er friske, har normalt utsende og bevegelsesmønster, godt gemytt og puster normalt og uanstrengt.
- Tommelfingerregelen er at alt som er ekstremt, kan gi sykdom.
- Få gjerne veiledning hos en veterinær før du kjøper valp.
Dyrevelferdsloven – § 25. Avl
Avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse. Det skal ikke drives avl, herunder ved bruk av genteknologiske metoder, som:
- a) endrer arveanlegg slik at de påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjoner negativt, eller som viderefører slike arveanlegg,
- b) reduserer dyrs mulighet til å utøve naturlig atferd, eller
- c) vekker allmenne etiske reaksjoner.
Dyr med arveanlegg som nevnt i andre ledd, skal ikke brukes i videre avl.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om avl av dyr i strid med prinsippene i denne bestemmelsen.
Kilde: lovdata.no
Fem vanlige helseproblemer blant selskapshunder
- Pusteproblemer
Noen aktuelle raser: pekingeser, engelsk bulldogg, cavalier king charles spaniel, fransk bulldogg, mops, staffordshire bullterrier, shih tzu, shar pei, bokser
- Fødselsproblemer
Noen aktuelle raser: chihuahua, engelsk bulldogg, mops, bostonterrier, skotsk terrier
- Problemer med å gå
Noen aktuelle raser: basset, flere typer dachshund, shih tzu, lucasterrier, schæfer, sankt bernhard, alaskamalamute, bulldogg, golden retriever, rottweiler og labrador retriever
- Øyeproblemer
Noen aktuelle raser: Shar pei, chow-chow, engelsk bulldogg, pekingeser, mops, shih tzu, pomeranian, cocker spaniel
- Hudproblemer
Noen aktuelle raser: West highland white terrier, shar pei, schæfer, bullterrier, mops, engelsk springer spaniel og amerikansk cocker spaniel, basset
Kilder: forskning.no, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA)