Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
26 juli 2019 14:00
Del på Facebook
HANEN I KURVEN: Guiden Marcelo Zoratti flankeres av de tre venninnene Liv Skjåk, Grynet Borg og Lena Wottestad fra Lillehammer på dette utspringet med glassgulv, der man ser rett i avgrunnen.  FOTO: Geir Olsen
HANEN I KURVEN: Guiden Marcelo Zoratti flankeres av de tre venninnene Liv Skjåk, Grynet Borg og Lena Wottestad fra Lillehammer på dette utspringet med glassgulv, der man ser rett i avgrunnen.  FOTO: Geir Olsen

Venninnene trosset høydeskrekken og gikk spanjolenes motsats til «Flåklypa»: El Caminito del Rey.

Ute på den svaiende hengebroen står Liv Skjåk og sikrer selfien mens vinden river i håret. Under henne er det intet annet enn avgrunn. Minst hundre meter rett ned i ura. På begge sider troner stupbratte fjellsider.

Eneste måten å komme i sikkerhet på er å traske på den underlige konstruksjonen som leder langs stien Caminito del Rey. Trebroene virker som de er spikret rett på den stupbratte fjellveggen, og assosiasjonene går til eventyrfilmene med Harrison Ford fra 1990-tallet. Det er eventyrlig skummelt!

Gikk med høydeskrekk

– Vi tæk ett skritt om gongen vi, sier venninnen Lena Wottestad spakt. Hun er iført hvit hjelm og har akkurat blitt innprentet av guiden om hva man skal og ikke skal gjøre langs det som tidligere var betegnet som verdens farligste sti.

Wottestad er den med mest fremtredende høydeskrekk av de tre venninnene, og var nok ikke helt klar over hva hun skulle gi seg i kast med oppe i de andalusiske fjellsider.

Men hun var klar på at hun skulle gjennomføre.

– Under formaningen fra guiden kikket jeg rundt. Da slo det meg: «tør de, så tør jommen jeg!». Det var en jentunge der også. Dermed hadde jeg vel i grunnen ikke noe valg, smiler hun oppglødd.

Klassiker

Caminito del Rey har snodd seg fram til å bli en av Spanias største turistattraksjoner. Opptil 1600 mennesker tar den spektakulære, tre kilometer lange turen daglig.

– Stien ble bygget av sjømenn som var vant til å klatre i tau og jobbe. De eide ikke høydeskrekk og jobbet iherdig mens de hang i løse lufta, forteller guiden Marcelo Zoratti. Andre har visstnok påstått at det var dødsdømte fanger som utførte den livsfarlige jobben.

Caminito'en ble opprinnelig anlagt mellom 1901 og 1905, og ble brukt for å transportere materialer og arbeidsfolk mellom to kraftverk som ble bygget på hver side av El Chorro-vannfallet. På 1920-tallet ble det som skulle bli kalt verdens farligste sti, offisielt åpnet av kong Alfonso XIII.

– Mange steder i Spania garanterer sol. Her oppe garanterer vi vind. Den gang kongen skulle gå, måtte følget gjøre vendereis på grunn av været, forteller vår guide. Vinden gjør at stien fra tid til annen stenges. Blåser det mer enn 35 m/sek, slippes ingen gjennom. Det er lett å forstå.

Selve fossefallet byr på 400 meter høye fjellvegger. Navnet El Chorro oversettes til «spruten» på norsk. Det skjønner man når man tar seg gjennom den smale kløften.

Styrtet i døden

Opprinnelig ble stien bygget med sand og sement, holdt på plass av metallbraketter. Et enkelt rekkverk var eneste vern mot avgrunnen. I årenes løp forfalt Caminito del Rey, og etter en rekke alvorlige ulykker ble den stengt i 2000.

Paradoksalt nok lokket dette til seg adrenalinjunkies fra hele verden. Fram til rehabiliteringen startet i 2013 måtte hele ti i mennesker bøte med livet etter å ha falt i avgrunnen. På vårparten 2015 ble den nye stien åpnet. De som går der i dag, ser deler av den gamle stien under de nye konstruksjonene. Derfor ser det ut som om det er to etasjer med stier og broer på bildene.

Kjendiser i kø

Flere store filmer er blitt spilt inn langs Caminito'en. Blant skuespillerne som har medvirket, er franske Brigitte Bardot, en av verdens største filmdivaer fra 1950- og 1960-tallet. I Caminito del Rey hadde hun hovedrollen i filmen «Lykke til salgs» fra 1958.

I 1965 kom filmen «Von Ryan's Express» med Frank Sinatra. der en del av fluktscenene i filmen ble skutt langs denne stien.

I tillegg har også Raquel Welch og Omar Sharif har gestaltet rollefigurer i fjellsidene. Samt ikke minst Robert De Niro i filmen «The Bridge of San Luis Rey» fra 2004.

Vanlige folk i kø

I løpet av de siste årene har turen langs Caminito del Rey blitt en av Spanias mest populære utflukter. Man bør være tidlig ute for å sikre seg billett. Disse finner man tilgjengelig på diverse nettsider med søkeordene «Camino del Rey». En guidet tur koster fra 200–300 kroner. Returbuss kan man gjerne bestille i samme slengen. Men kanskje det lønner seg å vente til litt utpå andre siden av sommeren? Det kan bli fryktelig varmt i den andalusiske fjellveggen juli og august – langt over førti grader.

KORT FORTALT:

Billetter må bestilles på forhånd. Det anbefales å bestille med guide, samt bussbillett tilbake til turens utgangspunkt, som er fra nordre side.

Det går offentlig transport et par ganger om dagen opp i dette området, men det beste er utvilsomt å leie bil, eller bestille full pakke med turselskap. Vi navigerte oss greit fram via Google Maps.

Da det kan være litt utfordrende med parkering etc. bør man beregne tre timer fra Malaga/Marbella. Når man har parkert blir man guidet fram til en trang tunnel som tar av rett ved veien. Gangtunnelen er noen få hundre meter lang, og deretter er det omkring 1,5 kilometer nedover fram til oppmøtestedet. Der får man utdelt hjelm og møter guiden som følger med deltakerne drøyt to tredjedeler av turen. Deltakerne må gå alene den siste og kanskje mest luftige delen. Blant annet den omtalte hengebroen.

Selve Caminito del Rey tar omkring to timer. Fysisk sett er dette ingen tøff tur. Aldersgrensen er 8 år. Det avkreves legitimasjon fra de yngste. Har man høydeskrekk bør man vurdere å la være. Det nifseste kommer som nevnt på slutten.

Reisefakta, El Caminito del Rey

  • Generelt: Stien Caminito del Rey er en del av naturreservatet i El Chorro-området, som ligger omkring to timers kjøring nordover fra den spanske solkysten Costa del Sol.
  • Komme seg dit: For dem som ønsker å reise i gruppe, arrangeres det guidede bussturer fra blant annet Marbella og Malaga. Både store og små gruppereiser tilbys. Disse finner man relativt greit via internett. Det går også offentlig transport til El Chorro naturreservat. Eller man kan leie bil. Det er gode veier og enkelt å finne fram, enten man kommer fra Marbella eller Malaga. Husk at turen går fra nordre side. Her finnes parkering og informasjon. Beregn hele dagen på denne turen.
  • Passer for: De aller fleste, men nedre aldersgrense er 8 år. Har man høydeskrekk, bør man vurdere å la være. Det er en relativt lett tur, men det kan være stekende hett.
  • Varighet: Selve turen går i forholdsvis lett terreng og tar mellom to og tre timer. Totalt er turen 7,7 kilometer. Selve Caminito'en er i underkant av 3 kilometer.
  • Billetter: Det går flere turer hver dag. Det er rift om turene, så det er avgjørende å bestille i god tid. Er du/dere på egen hånd, må man bestille billett med returbuss til utgangspunktet. Alt inkludert koster det i underkant av 200 kroner. Guidede turer med buss fra byene langs solkysten koster fra 600 til 1000 kroner. Man går i grupper på maks 25 personer. De guidede turene inkluderer forsikring.
  • Turtips: Man går på grus og trebroer, og det er viktig med gode sko. Joggesko går fint. Det er ikke lov å gå med oppslått paraply eller å hindre utsikt og opplevelse for andre turister. Det nifseste partiet kommer på slutten. Så om man mister motet, blir det et godt stykke å traske tilbake. Man får utdelt hjelm og radio fra guidene når man ankommer Caminito'en. Husk nok drikke i varmen.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse