Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
09 august 2019 14:00
Del på Facebook
REISEFEBRILE: Per Kristian (f.v.), Sverre, Beate og Sebastian er klare for sitt livs familieeventyr – nesten ett år på reise jorden rundt. FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix
REISEFEBRILE: Per Kristian (f.v.), Sverre, Beate og Sebastian er klare for sitt livs familieeventyr – nesten ett år på reise jorden rundt. FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Når Beate (40), Per Kristian (42), Sverre (8) og Sebastian (4) setter seg på toget ut av Norge, kommer de ikke tilbake igjen før til neste sommer.

Før jul i fjor bestemte Beate Sneve Larsen (40) og Per Kristian Solberg (42) seg for å følge drømmen de har båret på i lang tid: Å ta med seg sønnene på reise jorden rundt i nesten ett år.

– Vi følte at det var nå vi hadde muligheten, sier Per Kristian. – Vi har spart i flere år til å gjøre noe stort sammen.

Reisen begynner med togtur til Stockholm, og ikke lenge etter står den transsibirske jernbanen mellom Moskva og Ulan Bator for tur.

– Den transsibirske jernbanen blir nok en utfordring – å bare sitte og se ut på tundra i fem dager uten stopp. Det kommer til å bli så kjedelig! ler Beate. – Jeg tror det må være den ultimate ekteskapstesten.

– Jeg tror det blir slitsomt og gøy, skyter Per Kristian inn, – og så tror jeg vi blir knyttet sammen som familie på en helt ny måte.

Sa opp jobben

Til vanlig bor familien på Blommenholm i Bærum. Nå er huset leid ut og elbilen solgt. Sverre er tatt ut av skolen, og Per Kristian har sagt opp jobben.

Det totale budsjettet er på 700.000 kroner – og det skal dekke rubbel og bit.

– Vi har brukt 20.000 kroner på reisevaksiner, forteller Beate. – Alt av billetter er bestilt, så det slipper vi å tenke på. Så har vi brukt penger på forsikring, nye pass og visum.

Etter turen med den transsibirske jernbanen skal familien ta fly til Seoul og båt og tog videre til Japan. Derfra blir det reising rundt i Sørøst-Asia, før julen tilbringes i Australia:

– Da jeg vokste opp, var familien min vertsfamilie for utvekslingsstudenter. Vi skal feire jul hos en av dem.

Fra Australia går ferden videre via New Zealand til Hawaii, deretter via Mexico og Cuba mot Canada og USA. Siste stopp blir Lisboa, før familien vender tilbake til Norge 6. juni.

Beate og Per Kristian har organisert hele turen selv, med unntak av den transsibirske banen, hvor de kjøpte en pakketur. – Det var rett og slett enklest med tanke på å få visum i orden, forklarer Beate.

Sverre må belage seg på litt skolearbeid underveis. – Mamma og pappa skal lære meg, sier han. På iPaden til Per Kristian ligger lærerveiledning og digitale versjoner av alle pensumbøkene.

Verdensvant gjeng

For seks år siden tok paret eldstesønnen med på interrail i Europa. Ellers har familien vært på charterferier og andre turer av den mer vanlige sorten – ikke minst på hytta i Narvik.

– At dere tør! sa folk allerede da vi hadde med Sverre på interrail, forteller Beate. – Men vi er jo vant til å reise. Vi synes ikke det er så utfordrende med selve reiseprosessen.

Familien skal reise mest mulig med tog, med noen flyturer innimellom.

– Jeg gleder meg veldig til å kjøre magnetisk tog i Japan, sier Sverre (8). Han refererer til Maglev, et tog som løftes over skinnene av elektromagnetisk kraft.

– Og så skal vi til Sverige! skyter Sebastian inn. Han har en stor forkjærlighet for dyr – så rabiesvaksinen var viktig å få tatt.

– Vi har forberedt ham på at han ikke må løpe bort og klappe dyr han ser på reisen, men man vet jo aldri – plutselig har han funnet en ape å hilse på, ler Beate.

Foreldrene gleder seg mest til den transsibirske jernbanen, Den kinesiske mur og Angkor Wat i Kambodsja.

– Mamma og pappa har reist jorden rundt før, begge to, sier Sverre.

Og det stemmer: Per Kristian har reist jorden rundt med en venn, og senere Afrika rundt med en annen. Beate reiste jorden rundt med foreldrene sine da hun var 20 år gammel.

– Det sveiser familien sammen på en helt unik måte – og det håper vi denne turen vil gjøre for oss også, forteller Beate. – Hva det kan gjøre for familien å få et eget samhold og noe felles å se tilbake på, er like viktig for oss som å se nye steder og vise ungene verden.

Vil inspirere andre

For ikke lenge siden var familien rammet av alvorlig sykdom. Per Kristian var nær ved å miste livet.

– Det setter ting i perspektiv. Vi forsto at vi ikke er udødelige, og at vi bør følge drømmene våre mens vi kan, sier Beate.

Nå håper de at de kan inspirere andre til å følge drømmene sine mens de har mulighet til det – enten drømmen er å reise jorden rundt, eller noe helt annet som ikke hører til det vanlige A4-livet.

– Du trenger ikke å vente til du er på slutten av livet med å gjøre det du drømmer om. Gjør det  !

Familiens tips til reise med barn

  • Internasjonalt førerkort kan du bestille enkelt hos NAF, enten på nett eller ett av kontorene deres.
  • Å skaffe visum kan være en omstendelig prosess, så bestill det så fort du har reiseruten klar.
  • På reise trenger man mye mindre bagasje enn man tror. Pakk lett og vask klær underveis, men sett av plass til aktivitetsbøker og spill til barna. (Selv reiser hele familien med to bager, pluss en liten dagstursekk til hver.)
  • Ta bilde av/skann inn barnebøker på et nettbrett, så sparer du plass i bagasjen.
  • Spill tar mye mindre plass om du tar brikkene ut av esken og har dem i plastposer.
  • Begrens leker i bagasjen ved å la barna måtte bære dem selv i sin egen sekk.
  • Ikke sett opp mer enn én viktig ting på programmet hver dag. Resten av tiden kan dere leke i en park eller snuble over noe annet spennende.

Barnas behov kommer først

Professor i klinisk barnepsykologi ved NTNU, Turid Suzanne Berg-Nielsen, mener det er viktig å legge til rette for at barna har det best mulig på reise.

– Først og fremst må de få motorisk utfoldelse. Det er en større plage for barn enn for voksne å måtte sitte stille over lang tid. Oppsøk parker og badebassenger mellom etappene, og sørg for at barna ikke må stå stille i timelange køer for å komme inn på museer. Barnas behov må gå foran, råder Berg-Nielsen.

– Dessuten bør man la barna være delaktige i reiseruten så langt det er mulig. La dem følge med på reisen på kart, gjerne tegne opp ruten med tusj og øve på navn på stasjoner og steder. Slik får barna et eierskap til turen, mestringsfølelse og større oversikt som kanskje gjør det tryggere for dem å være på fremmede steder.

Å leve tett på hverandre på ferie kan være en prøvelse. Krangling og konflikt kan oppstå underveis, akkurat som hjemme.

– Det er lurt å jobbe med relasjonene mellom barna underveis, og det er også fint hvis mor og far jobber med sin relasjon – eksempelvis etter barnas sengetid, sier Berg-Nielsen. – Bruk anledningen til å snakke om hvordan barna fungerte i dag, hvilke situasjoner som var greie, og hva dere kunne gjort annerledes.

Hvis det oppstår krangel eller konflikt, for eksempel mellom søsken, foreslår psykologen å splitte dem for en stund.

– Ikke alle aktiviteter må gjøres sammen. Det kan være utmerket at ett barn får ha én forelder for seg selv i noen timer, hvis det lar seg gjøre.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse