Annonse
NTB
Tema
NTB
09 august 2019 13:00
Del på Facebook
HAGENS STOLTHET: Et tre gir skygge, bakgrunnsmusikk, farger, oppholdsrom og minner. Høsten er et godt tidspunkt for planting. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
HAGENS STOLTHET: Et tre gir skygge, bakgrunnsmusikk, farger, oppholdsrom og minner. Høsten er et godt tidspunkt for planting. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix

Mindre stell, bedre vekstforhold og lavere priser. Det er flere grunner til å plante når høsten kommer.

Våren er omme, ferien går mot slutten, og kaldere tider rykker stadig nærmere. For sent, tenker du kanskje, til å plante nye trær i hagen.

– Tvert imot, sier Marianne Utengen, redaksjonsmedarbeider og gartner i Det norske hageselskap. – Høsten er et godt tidspunkt for treplanting. Da er som regel temperaturen velegnet og jorden fuktig nok til at treet klarer seg fint fram til vinteren med mindre vanning.

Trær som en investering

For Marianne Utengen bidrar trærne med mer enn bare frukt, skygge og dekorasjon. Hjemme i hagen har gartneren plantet hele 17 av dem – fra rogn og magnolia til dvergsyrin og prydepler.

– Trærne skaper et fantastisk miljø i hagen. De lager trivelige rom, gir deilig bakgrunnsmusikk, tilrettelegger for fugleliv og bryter ut i flotte farger om høsten. Spesielt i områder med mye nybygging hadde vi hatt godt av å dyrke flere trær for å øke trivselen, sier hun.

Det nyeste tilskuddet til Utengens hage kom i form av en ti år gammel hengebjørk. Mens et ungtre på hagesenteret sjelden koster mer enn en tusenlapp, brukte Utengen det tidobbelte på sitt tre. Men hva gikk egentlig pengene til?

– Ekstra tid og kompetanse koster, sier hun. – Hagen og huset vi bor i nå, skal være med oss resten av livet. Derfor ga det mening å investere i et tre av høyest mulig kvalitet, dyrket frem over lengre tid av fagfolk.

Etter en grundig vurderingsprosess oppsøkte Utengen en gartner med tilgang på trær fra såkalte planteskoler. Dette er ikke skoler for gartnere, men steder der trær, bærbusker, prydbusker og grunnstammer dyrkes fram av fagfolk. Utengen forteller at profesjonelle gartnere og planteskoler får flere og flere henvendelser når hageeiere skal kjøpe seg trær.

– I bransjen ser vi en økende etterspørsel etter velvoksne trær av høy kvalitet, sier hun. – Folk er åpenbart villige til å betale ekstra for et mer utvokst tre. De er mer krevende å transportere, men man oppnår et ferdig resultat raskere. Ved å bruke fagfolk til planting og valg av tre, kan du føle seg sikrere på at treet passer hos deg, er sykdomsfritt og vil tåle norske forhold i mange år.

Treets helse

Men om du ikke ønsker å investere så mye penger, og nøyer deg med et yngre tre, kan ditt lokale hagesenter etter all sannsynlighet dekke behovet. På hagesenteret er det viktig å ha gjort seg opp noen tanker før du trekker kortet, sier Tove Ladstein, daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter.

– Særlig hvis du kjøper om høsten er det viktig å se om hagesenteret har tatt godt vare på treet gjennom sommersesongen. Du kan nemlig risikere at treet har stått usolgt gjennom en lengre periode med varmt vær, samtidig som sentrene har hatt redusert bemanning.

Det er derfor vel verdt å ha med seg en sjekkliste i lomma, sier hun.

– Ta først en titt på bladene. Det er ikke noen katastrofe om noen biter mangler her og der, men de bør likevel være faste og friske. Få deretter hjelp til å ta av potta for å inspisere røttene. Disse skal være sterke og hvite i fargen. Hvis røttene vokser i ring, er det viktig å løse dem opp før man setter planten i bakken, slik at endene peker i alle retninger.

Det viktigste – ved siden å sikre seg an sunn grunnstamme og sunne, friske røtter – er forhøre seg om treets opphav, sier Ladstein.

– Mange av plantene som selges på norske hagesentre, er importert fra utlandet. Jeg vil på det varmeste anbefale folk å kjøpe trær dyrket innenfor landegrensene, som vil ha en langt større sjanse til å overleve vårt eget klima.

Trær på tilbud

En annen fordel med å kjøpe seg et tre om høsten, er prisnivået. Bjørnhild Fjeld, grunnlegger av hagebloggen spirea.no, benytter seg ofte av salg på denne tiden av året.

– De færreste hagesentre lagrer usolgte planter og trær gjennom vinteren. Mye blir derfor bare kastet på slutten av sesongen. Dette gjør at prisene ofte reduseres betraktelig på høstparten, sier hun.

Når vi planter på høsten, minner hun om, blir det ekstra viktig å kjøpe riktig tre til riktig klimasone. Norge er delt opp i åtte slike soner, rangert fra H1 (mildest) til H8 (hardest).

– Hagesenteret vil neppe selge deg et tre som ikke tåler forholdene der du bor, men det er like vel verdt å dobbeltsjekke. Bor du i sone H4, vil jeg for eksempel anbefale å velge seg noe fra H5 eller H6, avslutter hun.

Sjekkliste ved kjøp av hagetre

1: Inspiser grundig
Ikke vær redd for å ta en “hands on”-tilnærming på ditt lokale hagesenter. For en visuell inspeksjon av røttene, spør personalet om hjelp til å fjerne potten. Røttene bør være faste, hvite i fargen og godt adskilte for effektiv spredning i bakken. Har de klumpet seg sammen til en "snurrerot", må du løsne godt opp før treet settes i jorden.

2: Kartlegg hagen
Før du bestemmer deg for tresort, kartlegg hagen treet skal stå i. Hvor mange timer med sollys vil treet ha? Hva er kvaliteten og surheten på jorden? Hvilke andre tresorter og planter finnes i hagen? Her gjelder det også å gjøre grundig research rundt størrelse. Et tre er tross alt ikke ferdig utvokst når du har plantet det i jorden. Å fjerne eller selge et tre som vokser seg for stort for hagen din, kan være en tidkrevende og dyr affære. Alt dette kan du få hjelp til om du bruker fagfolk, som leder oss til punkt tre.

3: Bruk fagfolk
Et tre kan være en investering du lever med i flere tiår. Vurder derfor å kjøpe direkte fra profesjonelle gartnere eller planteskoler, som kan veilede deg gjennom prosessen: fra valg av tresort til planting og vedlikehold/beskjæring ettersom treet vokser.

4: Kjenn din klimasone
Norge delt opp i åtte klimasoner, hele veien fra H1 (mildest) til H8 (hardest). Mange nettsider – inkludert Det Norske Hageselskap – har egne kart som viser hvor i landet ulike sorter passer best.

5: Velg trær dyrket i Norge
Trær dyrket i Norge vil naturlig nok trives bedre enn planter importert fra utlandet. Se etter merkingen E-plante, forkortelse for Elite-plante. Med dette merket vet du at planten er dyrket i Norge, er fri for sykdom og foredlet for å overleve norske forhold.

Slik planter du et tre

1: Grav et plantehull som er så stort at røttene får god plass. Det er viktig å ha nok løs og fin jord til plantingen.

2: Planter som har stått lenge i potter, får ofte ”snurrerot” som må løses opp, ellers kan røttene få problemer med å vokse ut av rotklumpen. Fjern skadde og spesielt lange røtter som det er vanskelig å få plassert i plantehullet, men ta så lite som mulig.

3: La rotklumpen stå i vann til den er gjennomfuktet før du planter.

4: Ikke plant for dypt, podestedet må ikke komme under jorda. Etter hvert som du fyller jord i plantehullet, ristes treet forsiktig, slik at jorda kommer godt inntil alle røttene.

6: Når plantehullet begynner å fylles opp, og røttene er dekket, tråkker du godt til rundt planten før du fyller på resten av jorden. Deretter må du vanne med 5-10 liter pr. plante.

(Kilde: Det Norske Hageselskap)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse