Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
08 august 2019 10:30
Del på Facebook
CHURROS: Nylaget er best! Gjestene skal vente på maten, ikke omvendt. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
CHURROS: Nylaget er best! Gjestene skal vente på maten, ikke omvendt. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Vanlige smultringer blir utfordret av en sprø, sydlandsk slektning.

Blant verdens gatemat-desserter er nok churros min desiderte favoritt. Rykende varme, lange stenger, vendt i kanel og sukker, servert med sjokolade og karamell er dette syndig godt. Karamellsmaken kan gjerne komme i form av karamellisert kondensert melk.

I utgangspunktet er churros omtrent det samme som smultring, men ettersom man bruker en stjernetyll og sprøyter lange og tynne pølser i den varme oljen, blir det mer av den friterte overflaten enn på en smultring. Derfor blir churrosen sprøere og mer smaksrik.

Sjokolade er ikke bare sjokolade. Men på butikken får man stort sett bare den sedvanlige kokesjokoladen, pluss ekstremt overpriset fjong sjokolade ment som en liten eksklusiv gave. Det er synd at ikke alle enkelt kan få tak i den sjokoladen som vi bruker på restauranter, lagd av de beste produsentene som bruker kaffebønner av høy kvalitet. Slik sjokolade har helt andre smaksegenskaper enn kokesjokolade, med høyere kakaoinnhold og frisk smak av røde bær. Et stalltips er å bestille høykvalitetssjokolade på nettet.

Det vanligste er at churrosen er midtpunktet for desserten, og at man serverer den med en dipp. Men churros er også et flott utgangspunkt for en mer helhetlig dessert. Rørte bær med en kule is og en fritert churro på toppen, eller salt karamellsaus med bakt eple, eplesorbé og kanelchurro er ren magi! Her er variantene utallige, så slipp fantasien løs. Om man vil, kan man også tilsette smak i deigen, for eksempel med nøtter, rom, kakao, marsipan, kaffe eller sitrusskall.

Churrosene skal ikke stå på kjøkkenbenken og bli slappe mens de vente på gjestene. Tveri imot, her her er det gjestene som skal vente på churrosene. Churros er nemlig aller best mens de ennå er nyfriterte, varme og herlig sprø.

Churros vendt i sukker og kanel med varm sjokoladechilisaus

Ingredienser (2 personer)

75 g smør
4 ss sukker
0,5 ts salt
0,5 vaniljestang
2,5 dl vann
2,5 dl hvetemel
3 egg
1 kopp sukker
0,5 ss kanel
100 g mørk sjokolade
50 g sukker
1 dl fløte
cayenne- eller chilipulver
maldonsalt
olje til fritering

Framgangsmåte

Kok opp vannet med smør, sukker og vanilje. Rør inn melet, og rør over varmen til deigen slipper kjelen.

Sett kjelen til side, og la røren få avkjøle seg litt før du rører inn ett egg av gangen. Deigen skal være fast nok til at den holder formen når du sprøyter den ut.

Legg deigen over i en sprøytepose med stjerneformet tyll.

Bland fløte, sukker og hakket sjokolade i en glass- eller stålbolle, og sett bollen over vannbad til sjokoladen smelter. Rør til du har en jevn og fin sjokoladedipp. Juster tykkelsen med mer fløte om nødvendig, og smak til med en klype maldonsalt og cayenne- eller chilipulver etter ønsket styrke.

Varm opp solsikkeolje eller annen friteringsolje til cirka 160–180 grader. Sprøyt lange stenger rett i den varme oljen, og friter til de er fine og gylne. Legg churrosene over på kjøkkenpapir i noen sekunder, så de slipper noe av oljen. Vend dem så i sukker-/kanelblanding, vent bitte litt til de ikke skålder ganen, og spis!

NB: Ha et lokk lett tilgjengelig når du friterer, slik at du kan kvele eventuelle flammer kjapt.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse