Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
22 august 2019 10:30
Del på Facebook
BRUK FANTASIEN: Bakt potet kan fylles med utrolig mye forskjellig. FOTO: Ole Berg-Rusten og Heiko Junge / NTB scanpix
BRUK FANTASIEN: Bakt potet kan fylles med utrolig mye forskjellig. FOTO: Ole Berg-Rusten og Heiko Junge / NTB scanpix

Denne bakte poteten er så god at den burde selges fra bakepotetvogner på hvert eneste gatehjørne.

Da jeg smakte på ukas rett, fikk jeg umiddelbart lyst til å åpne en food truck viet bakte poteter. For dette er godt. Men heldigvis er det lett å lage delikatessen hjemme på eget kjøkken også.

Den tradisjonelle gateversjonen som mange kjenner fra de små timer, serveres gjerne med kryddersmør, mais, ost, bacon og ikke minst raust med dressing. Denne varianten husker jeg gikk ned på høykant etter noen runder på dansegulvet - men det er noen år siden nå.

Ukas bakte potet er betydelig oppgradert. Den kan gjerne lages av søtpotet eller ulike slag vanlig potet. Men det er den dedikerte bakepoteten, som er temmelig smaksnøytral, som egner seg aller best. Denne poteten har passelig med tørrstoffer og stivelse, slik at den får en fin, luftig konsistens. Den venter liksom bare på å bli pakket full med alskens gode smaker - og smør! Glem aldri smøret når du har med bakepoteter å gjøre. Og om du vil sende poteten fra førstedivisjon opp til tippeligaen, bruner du smøret i forkant.

En bakepotet kan fylles med det meste, som kremet skogsopp, bearnaisesaus, hummer med gåselever, russisk kaviar ... Det er en fordel at poteten i seg selv er såpass nøytral og ikke forstyrrer smaksbildet du velger deg. Husk at det trengs farger for å supplere potetens iboende blekhet. For å understreke overfloden er det viktig, faktisk nødvendig, å sette en skål ved siden av med ekstra fyll, eller i det minste med brunet smør. Hvorfor? Jo, fordi en bakepotetopplevelse som begynner bra - med like deler fyll og potet på gaffelen - gjerne avsluttes med en lang transportetappe som kun består av intetsigende potetbiter. Da må det etterfylles! Om man bare danser mer, så kan man alltids spise mer brunet smør også, det er i hvert fall min holdning.

Bakt potet med rekesalat, knust egg og gressløkrømme

Ingredienser (2 personer)

2 bakepoteter, eventuelt søtpotet
0,5 rødløk
1 ss finhakket dill
1 bit fersk pepperrot
2 ss majones
2 ss seterrømme
4 ss meierismør
500 g ferske reker med skall
1 sitron
6 ss seterrømme
1 liten bunt gressløk
2 egg
80 g sikrogn eller løjrom (kan sløyfes)

Framgangsmåte

Legg bakepotetene på en liten haug med grovt salt på et stekebrett. Bak dem i ovn på 220 grader i 1 til 1,5 time avhengig av størrelsen. De bør heller være bakt for mye enn for lite.

La dem få hvile seg en halvtime på kjøkkenbenken før du starter å fylle dem.

Rens rekene fri for hode og skall, og legg dem i en blandebolle. Tilsett rømme, majones, finhakket rødløk og dill, og smak til med sitronsaft og salt.

Pisk rømme til den blir lett og luftig, og bland inn finhakket gressløk. Smak til med salt og sitron.

Kok eggene i 6 minutter og avkjøl dem i kaldt vann. Skrell dem, og knus dem lett med en gaffel.

Legg smøret over i en kjele og la det få brune seg på medium varme til det har en lett karamellisert farge og lukter som nøttesmør. Legg smøret over i en varmebestandig beholder, der det skal kjøle seg litt ned.

Kutt et snitt på toppen av poteten, og klem den fra bunnen slik at den åpner seg fint. Legg i noen skjeer med brunet smør, og fortsett med rekesalaten, litt egg (og rogn om du har) og tilslutt en skje med gressløkrømme og revet pepperrot.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse