fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
02 januar 2020 10:30
NY DRAKT: Rosenkål har gjenoppstått i sprø forkledning. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
NY DRAKT: Rosenkål har gjenoppstått i sprø forkledning. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

For eller mot rosenkål? Ukas oppskrifter kan skaffe den vesle kålhodet flere nye tilhengere.

At mange har et anstrengt forhold til rosenkål, har jeg ingen problemer med å skjønne. Spesielt folk fra min egen alder og oppover, som ble introdusert for grønnsaker via frysediskens flora av amerikansk blanding, riflede gulrøtter og selskapserter, kan slite med dårlige matminner.

Alle grønnsaksposene i frysedisken hadde emballasje i samme optimistiske sanger – med bilder av friske, næringsrike og spenstige grønnsaker. Virkeligheten sto ikke helt i stil. Spesielt rosenkålen skuffet. Her viste innholdet i posen seg å være militærgrønt, dvaskt, bittert og vandig. Svært få barn ble motivert til å spise opp grønnsakene sine før de gikk fra bordet.

Heldigvis har tidene forandret seg. Da jeg var ung, fant vi stort sett bare poteter, umodne tomater, paprika og kinakål i avdelingen for ferske grønnsaker på nærbutikken. Ellers gikk det i frysevarer og hermetikk. I dag, derimot, har vi fått et virkelig godt utvalg. Samtidig har etterspørselen og matinteressen økt kraftig, slik at forhandlerne må følge med timen. Etter hvert får vi forhåpentlig en enda større andel kortreiste, lokale og aller helst økologiske produkter å velge mellom.

Denne ukas oppskrift er tenkt som en selvstendig vegetarisk middagsrett, men kan også være utgangspunktet for en hovedrett med fisk eller kjøtt. I så fall kan du bare legge til en bit pannestekt torsk eller lyst viltkjøtt som elg eller rådyr. Men det er altså slett ikke nødvendig. Rosenkålen står støtt på egen bein, og denne retten er så sprøtt god at du gjerne kan invitere middagsgjester og slik rekruttere nye medlemmer til rosenkålens menighet.

Sprø rosenkål med cashewnøttkrem og syrlig råkost

Ingredienser (2 personer)

1 pk. rosenkål (ca. 20 stk.)
200 g ristede cashewnøtter uten salt.
3 dl mandelmelk, ikke søtet
1 ss smør
4 reddik
1/4 grønt eple
0,5 knutekål eller eventuelt fennikel
røykt kajennepulver
kimchi-sesam (fås i asiatiske butikker, kan sløyfes)
2 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
olje til fritering

Fremgangsmåte

Legg cashewnøtter i mandelmelken, og la dette stå kjølig i cirka ett døgn. Kok opp nøttene og melken, og kjør blandingen helt glatt i en blender sammen med smør. Smak cashewnøttkremen til med salt.

Høvle grønnsaker (minus rosenkålen) i tynne skiver på en mandolin eller med en skarp kniv, og skjær eple i staver, og skyll dette i iskaldt vann. Legg det i en bolle med litt kjøkkenpapir så de får tørket seg godt. Vend den rå grønnsak-/epleblandingen inn i sitronsaft og olivenolje, og smak til med litt salt.

Rens rosenkålen ved å trimme stilken og fjerne eventuelle mørke, stygge blader på utsiden. Bruk så en liten kniv, og skjær et kryss fra toppen ned mot stilken uten at den deles, men holdes sammen i stilken.

Varm opp nøytral olje til 160 grader, og legg rosenkålen i den varme oljen. Pass på, for det spruter litt de første sekundene! Rør rundt så kålhodene friterer seg jevnt, åpner seg opp som fine blomster og blir sprø på utsiden og møre i kjernen. Legg dem over på kjøkkenpapir, slik at overflødig olje renner av. Smak til med litt salt.

Legg en raus skje med cashewnøttkrem på tallerkenen. Topp med sprø rosenkål. Dander grønnsaker/eple innimellom rosenkålen, og dryss på litt cayenne og kimchi-sesam.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte