Annonse
Annonse
COLORADO: Gullgravere og nybyggere er erstattet av friluftsfolk, skikjørere og fotoentusiaster. De mektige fjellene og den spennende historien bergtar tilreisende. FOTO: Malin Hefvelin
COLORADO: Gullgravere og nybyggere er erstattet av friluftsfolk, skikjørere og fotoentusiaster. De mektige fjellene og den spennende historien bergtar tilreisende. FOTO: Malin Hefvelin

Drømmereiser planlegges gjerne i årevis. Og av og til foregår hele reisen i lenestolen hjemme. Vi har valgt oss paradisiske Mauritius, ville Colorado og smaken av Amarone i Italia.

1. Øyparadis i Indiahavet

En luksusversjon av India, en eksotisk tolkning av Frankrike eller et Afrika light: Mauritius kan tolkes på mange måter, og er en original blanding av ulike kulturer og folkeslag samlet på en paradisøy på 617 kvadratkilometer.

Å dra på «all inclusive» er en enkel og behagelig måte å besøke øylandet på. Ved Pointe aux Canonniers i nord ligger noen av de fineste resortene. Her er det en lang strand som ser ut som den er vasket med blekemiddel. Vannet er varmt og klart, og palmene vaier vakkert. Her tilbys alt fra bueskyting, yoga og tennis til vannsporter som seiling, kitesurfing og snorkling.

Rom og byliv

Hei og hå og en flaske med rom, som det heter i sjørøversangen – og som man fort kan nynne på Mauritius. Blir man lei av strandliv, kan man besøke et av de mange romdestilleriene i Mauritius' frodige innland, der det lages blant annet klassisk vaniljerom og eksklusiv, fatlagret «single barrel» av lokale sukkerrør.

Fra Pointe aux Canonniers går det også båt til den myldrende hovedstaden Port Louis med markeder, gatemat og livlig stemning. Det er den herlige blandingen som gjør Mauritius så uimotståelig – det bedagelige luksuslivet, strendene og den frodige naturen i kombinasjon med en unik miks av mennesker fra hele verden.

2. Roadtrip gjennom det indre av USA

En bilreise gjennom hjertet av USA, kan det bli mer episk? Denver, hovedstaden i Colorado, er et utmerket startpunkt, en lett schizofren by som er både mikrobryggerienes og friluftsmenneskenes tilholdssted. På pubene i sentrum serveres det et hav av ulike øltyper. En del steder får du også sprø, nyfriterte Rocky Mountain-østers, som faktisk ikke er østers i det heø tatt, men bøffeltestikler.

Noen timer derfra ligger Steamboat Springs. Her kan man shoppe cowboyskjorter med trykknapper og snøreslips, eller ta en ridetur ut i naturen med Sombrero Ranches.

Colorado har noen av de mest urørte villmarksområdene i USA. Skogene er fylt av fuglenes trillende toner, og det er ikke uvanlig at man møter elg eller rådyr når man er på hesteryggen. Etter en ridetur er det perfekt med et bad i Strawberry Springs varme kilder, før reisen går videre sørover.

San Juan County består av 30.000 kvadratmeter land og ikke et eneste trafikklys. På 1800-tallet fant man mye gull og sølv i fjellene, og kunne rett og slett plukke opp gullklumper rett fra bakken. Guiden Rick Thorpe er en av dem som tar med turister opp til de forlatte gruvene. Veien er fra begynnelsen av 1900-tallet, da man begynte å kjøre opp varer og arbeidere til gruvene med hest og vogn. Iblant passerer vi urovekkende bratte stup, bare noen desimeter fra bilhjulene.

– Om dere blir redde, så lukk øynene. Det gjør jeg, sier Rick Thorpe muntert til gjestene.

Gullgraverens stue

Fluefiske er en av de mest populære fritidsaktivitetene sommerstid. I Colorados elver praktiseres «catch and release», det vil si at man slipper fisken tilbake i vannet for å holde bestanden på et jevnt nivå. Hvem som helst kan kjøpe et fiskekort og gi seg i vei til nærmeste elv for å prøve lykken.

Last Dollar Road leder oss til det fraflyttede gullgraverstedet Dunton Hot Springs. Etter en omfattende renovering har en raffinert resort gjenoppstått ved foten av fjellet. I tømrede gullgraverstuer kan man nyte det gode liv med badekar, lekkert oppredd dobbeltseng og kuskinn på gulvet, før middagen serveres på langbord ved leirbålet.

3. Vinreise i «amaroneland»

Landskapet i Valpolicella i Nord-Italia har mye til felles med amaronevinen herfra – dramatisk kraftfullt og fløyelsmykt på samme tid. Valpolicella betyr bokstavelig talt «dal med mange kjellere». På de fleste vingårdene tilbys prøvesmakinger og innblikk i den unike apassimento-metoden.

Vin og mat henger sammen, og maten er minst like viktig som vinen i Valpolicella. I kjøkkenet på 1500-tallsgården Villa Spinosa regjerer signora Angie. Hun lærer gjestene å lage fylte tortellini av ferske råvarer fra trakten: fersk ricottaost, durumhvete, små hvita egg och forvellede blader og stilker fra valmueplanten.

På luksuriøse Byblos Art hotell Villa Amistà er det verken maten eller vinen som er den største attraksjonen, men kunstopplevelsene. I 1600-talsvilllaens monumentale inngangshall henger fotokunst blandet med skulpturer og oljemalerier. Eieren har samlet verk fra samtidskunstens superstjerner, blant dem Damien Hirst og Cindy Sherman.

Villasparges og sopp

Det tar 90 sekunder å kjøre gjennom landsbyen Sant’Ambrogio, så overtar kulturlandskapet igjen. Den kommersielle aktiviteten er begrenset til en fruktbod og et bakeri, pluss fem-seks restauranter av høy internasjonal klasse.

På Groto de Corgnan har kokken Giorgio Soave laget mat i over 30 år. Bak de beskjedne bomullsgardinene i førsteetasjen i familiens hus, tilbys de deiligste komposisjoner av Valpolicellas smaker. Hver dag reiser Giorgio opp i fjellene og plukker ferske urter, villasparges og sopp som brukes i kveldens meny. Gjestene koser seg med mat og vin på terrassen med utsikt over de bølgede markene der neste årgang av Amarone og lillesøsteren Ripasso spirer.

Reisefakta

Mauritius

 • Reise hit: Flere charterselskaper har reiser hit, blant annet Ving og Tui. Pakketur med fly og opphold i dobbeltrom, åtte dager i april, kommer på rundt kr 30.000 for to personer.
 • Bo: Leiligheter, pensjonater, hoteller og resorter med priser fra cirka 700 kroner og oppover per natt. Mange av overnattingsmulighetene ligger langs havet.
 • Sesong: April-juni og september-oktober har både luften og vannet 23 til 25 grader. Fra november til april er det varmest, men samtidig mest regn.

USA

 • Reise hit: Rutefly til Denver i Colorado krever minst én mellomlanding. For eksempel via Reykjavik fra cirka kr 4500 tur/retur med Icelandair.
 • Bo: Luksusresorten Dunton Hotsprings har priser fra kr 12.000 per døgn i egen hytte. The New Sheridan i Telluride har store dobbeltrom fra kr 1700 per natt.
 • Sesong: Juli er varmest, desember kaldest. Den beste tiden er juni til september. Men april-mai er en god tid for fotturer. Fine skikjøringsmuligheten vinterstid i fjellene.

Verona

 • Reise dit: Flere muligheter, den rimeligste er Norwegian fra kr 399 på enkelte søndager (én vei).
 • Bo: Hotel Villa Amistà har en enorm kunstsamling i den flotte 1600-talsvillaen rett utenfor Verona. Spa med hammam og gym. Dobbeltrom fra kr 2300 per natt. A Casa di Tom er et B & B med frokost i byen Sant'Ambrogio. Dobbeltrom fra kr 1000 per natt.
 • Sesong: Mars-april ligger temperaturen mellom 13 og 20 grader, det samme gjelder for september-november. Om sommeren er det gjerne rundt 27 grader.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Flere tema-artikler

 • Alle
 • Bil Og Motor
 • Bolig Og Fritid
 • Livsstil Og Fritid
 • Mat Og Drikke
 • Reise
 • Teknologi Og Vitenskap
vis flere vis alle
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Webkamera Kristiansund

Våre utvalgte