Annonse
Annonse
OVERSIKTLIG: Barnas klær er brettet slik at de enkelt kan finne riktig plagg uten å dra alt utover. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
OVERSIKTLIG: Barnas klær er brettet slik at de enkelt kan finne riktig plagg uten å dra alt utover. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

Slik starter du det nye året med blanke ark og ryddig bod.

– Å sette i gang med en ryddeprosess er litt som å slutte å røyke eller å begynne å trene. Man gruer seg litt til å starte. Men har du først kommet i gang, går det gjerne lettere enn du tror, sier Lene Rygh.

Sammen med Trine L. Johnsen har hun startet firmaet Skap rom, som hjelper folk med å få orden i skap og skuffer, på loft og i kjellere, i boder, garasjer og alle andre steder der ting har det med å hope seg opp i et salig kaos. De gir også ryddetips på Instagram-kontoen @skap.rom og Facebook-siden skap-rom.

Duoen fastslår at første steg på veien mot et ryddigere hjem, er å komme i gang. Neste steg er å lage et system som fungerer for deg. Skal du få et hjem som forblir ryddig, nytter det ikke å bare rydde litt her og litt der.

– Du må lage et ordentlig system der alt har sin plass. Da blir det lettere å rydde, og lettere å finne igjen ting, sier Trine.

Velg din metode

De siste årene har det kommet flere ryddebøker med ulike teorier om hvordan man bør rydde. Blant annet har Marie Kondo fått mye oppmerksomhet rundt sin metode, som innebærer å kvitte seg med alt som ikke gir deg glede. Lene og Trine mener det er mindre viktig hvilken metode man bruker, så lenge man blir fornøyd.

– Folk er forskjellige. Hjemme hos meg står det mer ting rundt omkring, og ser ikke spesielt ryddig ut. Trine har et renere uttrykk. Fellesnevneren er at vi har et system slik at vi vet hvor vi har ting, sier hun.

For å få et system som fungerer på sikt, anbefaler de å rydde etter kategori, og ikke bare rom for rom.

– Klær har man for eksempel gjerne både i klesskapet, gangen og boden, så det er lurt å rydde alle disse stedene samtidig, påpeker Lene.

Noe må ut

Skal man få det ryddigere, vil det for de fleste innebære at de må kvitte seg med en god del ting.

– I de aller fleste hjem er det en del som bør kastes, selges eller gis bort, påpeker Trine.

Mange kvier seg imidlertid for å kvitte seg med ting, enten det er buksene man aldri bruker, eller møblene man har fått med seg fra barndomshjemmet.

– Det kan være lurt å få inn noen utenfra til å se på tingene dine med et kritisk blikk, for eksempel en venninne, råder Trine.

For å gjøre prosessen lettere anbefaler de å starte med å rydde i den kategorien som betyr minst for deg. For mange er det matvarer og kjøkkenutstyr.

– Har man kommet seg gjennom en runde med rydding og kasting i en av kategoriene, vil det gå lettere med den neste, mener Trine.

På sitt kjøkken har hun helt tørrvarer over i gjennomsiktige bokser, merket med «best før»-dato.

– Å ha det ryddig gjør det ikke bare lettere å finne igjen ting, det er også et økonomisk spørsmål. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i at man kjøper en ny pakke spagetti når det allerede ligger to pakker innerst i skapet, sier Lene.

Ryddige barn

Trine har også gjort flere grep for at sønnene på åtte og tolv skal bidra med å holde orden.

– Helt fra de var tre år, har de hatt skuffer der de selv kan gå og hente klær, da slipper man krangling om hva de skal ha på seg. Jeg bretter klærne på en måte som gjør det lett å se hvilket plagg det er, slik at ikke klærne blir dratt utover i leting etter et bestemt plagg, forteller hun.

På rommene sine har sønnene skittentøykurv med knagger over, og guttene har selv ansvar for vurdere hva som bør kastes på vask, og hva som kan henges på knaggen til senere bruk. Trine har også en kurv på hvert av barnerommene der hun legger leker og andre ting som flyter rundt i huset.

– Så kan de selv legge det tilbake der det hører hjemme, påpeker hun.

Også hennes egne klær er lagret systematisk for å unngå at de skal flyte rundt.

– Både jeg og mannen min har en egen skuff for klær som vi har brukt, men som ikke er så skitne at de skal vaskes. Ellers har slike plagg en tendens til å tårne seg opp i en stol, sier hun.

Rydd etter sesong

Hjemme hos Trine har familien prioritert plass til skap og boder framfor et ekstra soverom i kjelleren. Der har hun for eksempel en egen sommer- og vinterboks med puter og pyntegjenstander.

– Man trenger ikke å enten kvitte seg med ting eller bruke det. Man kan også rydde det vekk og hente det fram igjen, påpeker hun.

De to ryddeeksperten mener januar er et godt tidspunkt å starte et nytt og ryddigere liv. Gavene som ble pakket opp på julaften, må få plass i et kanskje allerede overfylt hjem. I tillegg er det en roligere måned med rom for å sette av tid til storopprydding.

Og når ryddingen er unnagjort, gjelder det å ikke fylle på med nytt rot.

– Tenk to ganger før du tar noe nytt inn i huset, sier Lene. – Spør deg selv: «Trenger jeg egentlig dette»?

Vi har for mange ting

– Det er en fellesnevner for oss nordmenn at vi har altfor mange ting, og at vi stadig kjøper nytt, ifølge ryddeekspert Eva Isachsen.

Hun driver interiørfirmaet Rom for Sjelen og har skrevet boka «Ryddeglede» sammen med datteren Line Marie Skaget.

– Med for mange ting mister vi fort oversikten over hva vi har. Nye boliger bygges dessuten ofte med små boder og har liten lagringskapasitet. Resultatet blir ofte kaos, påpeker hun.

– Vi mener absolutt ikke at man skal kaste alt man eier og har, og at alle skal bli minimalister, for vi tror at vi nordmenn har behov for hyggelige hjem. Vi tilbringer tross alt mye tid inne, og hjemme skal man kose seg, sier hun.

– Løsningen er heller ikke alltid er å kjøpe flere skap eller bygge et nytt kjøkken, men heller i en bevisstgjøring på hva man trenger og i en god organisering. Veldig mange tror de har ryddet når de egentlig bare har flyttet på ting, og da tar det ikke lang tid før det er like mye rot igjen.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Flere tema-artikler

  • Alle
  • Bil Og Motor
  • Bolig Og Fritid
  • Livsstil Og Fritid
  • Mat Og Drikke
  • Reise
  • Teknologi Og Vitenskap
vis flere vis alle
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Webkamera Kristiansund

Våre utvalgte